Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

"Itse elvyt kotisohvalla ja toinen vetää luotiliivit päälle" – Ukrainan sota synkentää myös Suomen ampumahiihtäjien kotikisoja Kontiolahdella

Suomen ampumahiihtojoukkue palaa pitkän koronatauon jälkeen kotiyleisönsä eteen loppuviikon maailmancupin kilpailuissa Kontiolahdella, mutta Venäjän aloittama hyökkäyssota Ukrainassa varjostaa myös urheilijoiden mieltä. Suomalaisten kotikisoista on lohkaistu suuri osa urheilijoita pois, sillä Ukrainan, Venäjän ja Valko-Venäjän joukkueita ei nähdä Kontiolahdella.

Ukrainan joukkue ilmoitti jo aikaisemmin, ettei maan urheilijoita nähdä loppukauden kilpailuissa. Muun muassa kolmen vuoden takainen takaa-ajon maailmanmestari Dmytro Pidrutshnyi on liittynyt Ukrainan kansalliskaartiin puolustamaan maataan.

– Onhan se nyt aika karua, että juuri olimme samoissa kisoissa. Itse elvyt kotisohvalla ja toinen vetää luotiliivit päälle. Karua, ei voi muuta sanoa, Olli Hiidensalo sanoi Suomen joukkueen etätiedotustilaisuudessa ukrainalaisesta kilpakumppanistaan.

– Todella surullinen tilanne, täydensi Jaakko Ranta.

Kansainvälinen ampumahiihtoliitto IBU kertoi keskiviikkona estäneensä Venäjän ja Valko-Venäjän urheilijoiden osallistumisen kilpailuihinsa toistaiseksi. Joukkueet olivat jo aiemmin ilmoittaneet jäävänsä pois Kontiolahdelta.

– Kyllähän se vähän kaksipiippuinen ratkaisu on, mutta varmasti siltikin oikea. Periaatteessa sitä miettii, että tarvitseeko tässä rangaista yksittäisiä urheilijoita, mutta toisaalta vaakakupin toisella puolella on niin isoja asioita, ja järkyttäviä asioita tapahtuu siellä (Ukrainassa), Hiidensalo pohti.

Eder luopui vanhasta sanonnasta

Suomen kokenein ampumahiihtäjä Mari Eder hyväksyi Venäjän ja Valko-Venäjän sulkemisen kilpailuista, sillä IBU noudatti Kansainvälisen olympiakomitean suositusta.

– Kyllähän tämä (maailmanpoliittinen tilanne) heijastuu jokaisen elämään, ja tämä on ollut kaikille monenlainen shokki. Tässä vaiheessa ei voi enää sanoa sitä samaa vuosikausia annettua vastausta, että urheilu ja politiikka eivät kuulu toisiinsa. Itsekin olen sitä lausetta käyttänyt ja yrittänyt sillä antaa itselle mahdollisuuden keskittyä olennaiseen, Eder totesi.

– Kaikkien yhteinen toive on tietenkin, että tämä tilanne saadaan rauhoittumaan ja raukeamaan mahdollisimman nopeasti.

Kontiolahden kisat alkavat torstaina naisten viestillä.