Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Niskanen juhli pariviestissä värisuoraa – Mäki palkitsi "siipimiehensä" hauistuuletuksella: "Ai ai, nautitaan tästä"

Iivo Niskasen riemu purkautui Zhangjiakoun hiihtostadionin joka kolkkaan kantautuneeksi karjahdukseksi pariviestin mitalistien kukitustilaisuudessa. Hopea täydensi Niskasen saavutukset Pekingin olympialaisissa kolmen mitalin värisuoraksi.

Niskanen aloitti kisat yhdistelmäkilpailun pronssilla, hiihti olympiavoittajaksi perinteisen 15 kilometrillä ja juhli keskiviikkona pariviestin hopeaa yhdessä Joni Mäen kanssa.

Niskasen kulta 15 kilometrillä täytti kahdeksan vuoden unelman ja tavoitteen. Hopea tuntui sen jäljiltä silti jopa yllättävän hienolta.

– Se 15 kilometrin kulta oli minulle kaikki kaikessa. Hopea ei nyt tuntuisi yksin niin hienolta, mutta tuntuu tosi hyvältä, kun tässä lajissa myös kaveri onnistuu viereltä, Niskanen selitti riemuaan.

– Tämä on ehdottomasti voitettu hopea, ja koossa on nyt hieno värisuora näistä kisoista. Kyllä hopeakin mahtuu palkintokaappiin.

Niskanen saattoi olla tyytyväinen myös hiihtoonsa. Hän varmisti loppukilpailun kolmannella vedollaan mitalin, jonka Mäki karaisi viimeisellä vuorollaan hopeiseksi.

Mäki toteutti Niskasen toiveen

Niskanen kaavaili ennakkoon, että hän haluaisi järjestää Mäelle tilaisuuden hauistuuletukseen. Sen hän toteutti, ja Mäki laski maalilinjalle hauiksiaan pullistellen.

– Yleisön toiveesta, Mäki sanoi tuuletuksestaan.

Kaksikko toteutti ennakkotaktiikkansa täydellisesti. Sitä helpotti se, että Niskasen osuuksilla oli myös muita vauhdinpitäjiä.

– Säästin pari osuutta voimia, kun siinä oli koko ajan innokkaita vauhdinpitäjiä. Vauhti oli koko ajan aika kovaa, ja hapot kertautuivat lopussa, Niskanen ruoti kilpailua.

– Arvokisoissa pariviestit tahtovat ratketa hiihtäjien viimeiseen vetoon, eikä tämä kilpailu tehnyt poikkeusta. Oma viimeinen vetoni oli ihan hyvä.

Norjan voitto oli varsin helppo hyväksyä, sillä Johannes Hösflot Kläbo ja Erik Valnes ovat perinteisen karskeimmat sprintterit ja vahvoja myös normaalimatkoilla.

– Norja oli jo ennakkoon haastava lyödä, kun kaverit ottavat perinteisen sprinteistä jatkuvasti sijoja 1–2 maailmancupissa ja molemmat ovat yleensä kuuden kärjessä myös normaalimatkoilla. Mutta hyvin heitä haastoimme, Niskanen totesi.

50 kilometriä mietityttää

Niskanen selviytyi pariviestistä jopa ennakoimaansa helpommalla vastustajien vetohalukkuuden ansiosta. Keho on silti ollut äärimmäisellä koetuksella olympialaisten neljässä startissa.

Niskanen ei vielä vahvistanut osallistumistaan kisojen päätösmatkalle. 50 kilometrin vapaan hiihtotavan yhteislähtö kilpaillaan lauantaina.

– Täytyy tosissaan puntaroida asiaa, Niskanen kertoi.

– On suoraan sanottuna rajua leikkiä riehua tällaisessa kelissä joka toinen päivä. Keuhkot ovat lujilla näin kuivassa ilmassa.

Kiitokset siipimiehelle

Joni Mäki juhli hopeamitalia samassa lajissa myös Oberstdorfin 2021 MM-kisoissa. Silloin hiihtotapa oli vapaa ja joukkuetoverina Ristomatti Hakola.

– Parisprintti tuntuu sopivan itselle aika hyvin, Mäki totesi ja venytti hymyllään hengityssuojainta kohti korvia.

– On tehty hommia, on hyvä kilpailumatka ja oikeat partnerit. Sillä nämä mitalit ovat tulleet.

Mäki korosti voimakkaasti Niskasen suoritusta.

– Oli hyvä "wing man". On helppo hiihtää maailman parhaan pertsan hiihtäjän kanssa, Mäki jatkoi.

Viimeisen osuuden kirissä Mäki pääsi käyttämään vahvuuksiaan kuten MM-kisoissa viime talvena.

– Oli aika tuttu tilanne. Viime vuonna ratkaisuvaiheessa olivat aika lailla samat joukkueet ja lähdimme osuudelle muilta karussa, Mäki muisteli.

– Tiesin, että yksi sijoitus siinä ainakin on napattavissa, jos pysyn mukana stadionille.

Mäki hoksasi tilaisuutensa

Terentjev on kunnioitettu kirimies, mutta Mäki tiesi mahdollisuutensa. Venäläishiihtäjä kaatui karsinnassa ja joutui käyttämään siinä vaiheessa ylimääräistä energiaa.

– Näin, että Venäjällä oli karsinnassa vähän ohjelmaa, joten uskoin mahdollisuuden aukeavan, jos osaan käyttää sen edukseni.

Näillä näkymin Mäen olympiahiihdot ovat nyt ohi Pekingin kisoissa.

– Tämä mitali merkitsee todella paljon. Se tuo luottoa omaan tekemiseen, Mäki totesi ja haikaili jo lisää samanlaisia kokemuksia.

– Neljän vuoden kuluttua on taas olympialaiset.