Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme, tilaajien on kirjauduttava uudelleen

"Onhan tätä odotettu" – tuhatpäinen kotiyleisö on jälleen tervetullut Isku Areenaan

Pelicansin faniryhmä antaa logolle kaikkensa ja toivoo samaa myös jokaiselta lahtelaisjoukkueen pelaajilta. Lahen Turkoosi -kannattajaryhmän keulamies Toni Villgren, 30, on seurannut Pelicansin otteita liki neljännesvuosisadan ajan.

Tapaninpäivänä 3 026 ja sen jälkeen 10, 10, 50, 50, 50 sekä 50. Karun alhaisia ovat olleet Pelicansin alkaneen vuoden kotiotteluiden yleisömäärät.

Tälle viikolle koronapandemiasta johtuvia yleisörajoituksia on höllennetty ja tonnien odotetaan jälleen paukkuvan.

Isku Areenan 50 prosentin yleisökapasiteettirajoitus on tämän hetkisen tiedon mukaan voimassa ensi viikon maanantaihin saakka. Näin ollen sekä torstain TPS- että lauantain Sport-ottelussa Pelicansin kotiluolan lehtereille saa ottaa maksimissaan 2 743 katsojaa. Otteluihin sisäänpääsyyn ei edellytetä koronapassia.

– Onhan tätä odotettu. Meille [faneille] joukkueen kannustaminen paikan päällä on kumminkin se ydinjuttu. Erittäin mukavaa päästä takaisin halliin, iloitsi vuodesta 1998 alkaen Pelicansin peleissä kättä yhteen lyönyt Toni Villgren tiistaina julkaistun Hockey Time -podcastin haastattelussa.

Lahdessa mennään vielä toistaiseksi puolikkaalla kapasiteetilla, mutta esimerkiksi Helsingin IFK vapautui kaikista yleisörajoituksista jo tällä viikolla. "Nordiksen" eli Nordenskiöldinkadun jäähallin kaikki 8 200 paikkaa ovat käytössä jo keskiviikon HIFK–Jukurit-ottelussa.

Maksimissaan 2 743-päinen yleisö tekee torstaina paluun Isku Areenaan – "Se on hirvein asia mitä kannattaja voi nähdä, että pelaajaa ei kiinnosta"

Tyhjien katsomoiden aika on ollut faneille raskasta. Runsaslukuisen yleisön puuttuminen on vaikuttanut varmasti myös pelaajien otteisiin kaukalossa.

– Olin kausikorttilaisena katsomassa toissa viikon Ässät-kotipeliä, missä oli paikalla yhteensä 50 ihmistä. Tunnelma oli kuin kirkossa ja se välittyi suoraan kentälle. Monista pelaajista näki, etteivät he pystyneet latautumaan samaan "moodiin" kuin täyden yleisön edessä, totesi Villgren.

Muutoin Villgren on seurannut Pelicansin alkuvuoden pelejä rajoitusten sanelemana television välityksellä. Kotisohvalla turkoosin kulman riehakkaasta meiningistä ei ole ollut tietoakaan.

– Ei siinä vaan saa sitä samaa tunnetta aikaiseksi. Se on kuin seuraisi eri lajia.

Se on meille [kannattajille] iso juttu, että pelaaja antaa kaikkensa logolle.

Pelicans-fani Toni Villgren

Neljättä kauttaan Lahen Turkoosi -kannattajaryhmän nokkamiehenä häärivä Villgren hurahti lahtelaiseen edustusjääkiekkoon 1990-luvun loppupuoliskolla.

– Oma isäni vei minua peleihin, kun Pelicans pelasi viimeisiä kausia divarissa. Ensimmäinen peli, minkä olen käynyt katsomassa, oli Järvenpään Haukkoja vastaan. En nyt pane päätäni pantiksi, mutta muistaakseni matsi päättyi 8–4-voittoon, 30-vuotias Villgren muisteli.

– Virallisempaan kannattajatoimintaan lähdin mukaan vähän myöhemmin, keväällä 2008.

Faniyhteisön organisaattorina toimiminen on aikaa vievää hommaa, mutta työ- ja touhutuntejaan intohimoinen kiekkomies ei laske. Kaikki tekeminen tapahtuu lemmestä lajiin ja rakkaudesta omaan seuraan.

– Kyllä siinä puuhaa riittäisi päivittäin. Meillä on noin kymmenen hengen ydinporukka, joka tekee päätöksiä ja organisoi hommaa. Kourallinen jätkiä ja muutama naispuolinen henkilö, Villgren selvensi.

Paras palkinto pyyteettömästä kannustuksesta on Pelicans-miehistön pelien jälkeiset kiitokset turkoosin kulman suuntaan. Kannattajien tuki ei ole tulossidonnaista.

– Niin kuin meidän yhdessä [kannustus]laulussakin lauletaan: "voitosta tappioon, kunnes kuolen". Se on tärkeintä, että pelaajat antavat kaikkensa jäällä, Villgren painotti.

Suosikkijoukkueen pelaajan löysä asenne tai flegmaattinen kehonkieli on fanille tappiotakin riipaisevampi kokemus.

– Se on meille iso juttu, että pelaaja antaa kaikkensa logolle.

Pelicansin maalivahtiosastolla jymysiirto – Emil Larmi lähtee ulkomaille, Patrik Bartosak palaa

Pelicans tiedotti maanantaina kahdesta uudesta pelikaanilogon kantajasta. Taiturimainen hyökkääjä Jesse Saarinen, 36, sekä jääkaappipakastimen kokoinen (193 senttiä ja 100 kiloa) latvialaispuolustaja Karlis Cukste, 24, liittyivät lahtelaisjoukkueen vahvuuteen loppukauden mittaisilla sopimuksilla.

– Tiedotteesta paistaa läpi, että nyt yritetään kaikin mahdollisin keinoin kalastella yleisöä hallille. Seura hankki nimekkään paluumuuttajan [Saarinen] ja isokokoisen pakin [Cukste], jollainen on ollut tilauksessa jo pidemmän aikaa. Näillä hankinnoilla viestitään, että halutaan oikeasti tavoitella urheilullista menestystä, ja jopa pienellä riskillä, Villgren sanoi.

Ennen torstain ja lauantain kotiotteluita Pelicans vierailee keskiviikkona Hämeenlinnassa.

– Siitä lähdetään, että kotimatsit pitää voittaa. Se tarkoittaisi kuutta pinnaa ja kahden pinnan ottelukohtaista keskiarvoa. Kaikki on plussaa, mitä tulee Rinkelinmäeltä hyväkuntoisen HPK:n vieraana, budjetoi Villgren.

Kuuntele Toni Villgrenin haastattelu kokonaisuudessaan Etelä-Suomen Sanomien Hockey Time -podcastista (ESS.fi, Spotify, Apple Podcasts).

Pelicans teki kaksi kovaa hankintaa – Jesse Saarinen palaa, puolustukseen latvialaisjärkäle