Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

KHL:n maalirohmu pukeutui jälleen "taksimiesten paitaan" – Jukka Jalonen ei ole perustellut viltitystä

Suomen miesten jääkiekkomaajoukkueen hyökkääjä Niko Ojamäki pelasi hyvän avausottelun Slovakiaa vastaan Pekingin olympialaisissa, mutta ei mahtunut kokoonpanoon kahdessa seuraavassa.

STT kysyi asiasta Latvia-ottelun jälkeen päävalmentaja Jukka Jaloselta, mutta hän ei suostunut selventämään Ojamäen pelaamattomuutta. Sen verran Jaloselta irtosi, että Ojamäki ei kärsi loukkaantumisesta.

Leijonat harjoitteli tiistaina, kun ei ollut vielä tiedossa, tuleeko seuraavan päivän puolivälierässä vastaan Tshekki vai Sveitsi. Ojamäki oli pukeutunut mustaan harjoituspaitaan, joka kielii jälleen kokoonpanon ulkopuolelle jäämisestä.

Miten Jalonen on perustellut asiaa?

– Ei hän oikeastaan ole perustellut. On selvää, että meillä on kova nippu, ketä tahansa siellä pelaakaan. Muutoksia ei tehdä pelaajien mielen mukaan vaan enemmän siten, mitä valmennus haluaa peliltä. Kaikki ymmärtävät tämän. Sen verran kovia jätkiä on mukana joukkueessa, hyväntuulinen Ojamäki selvensi.

Rippeitä myös harjoituksissa

Alkusarjan päätösottelussa Suomi nousi voittoon Ruotsista ja varmisti suoran puolivälieräpaikan. Puolivälierä olisi mukava haaste, mutta ilman äkillisiä muutoksia Ojamäki seuraa ottelun katsomosta.

– Totta kai mieluummin pelaisin. Sen takia tänne on tultu, että menisi eteenpäin ja pääsisi pelaamaan. Luulen, että jätkät hoitavat pelin joka tapauksessa.

– Kaikkeen pitää olla valmiina ja aina ollaan valmiina, jos jotain erikoista tulee.

Pekingissä mukana on varapelaajia. Näiden taxi squad -pelaajien joukkoon kuuluvat esimerkiksi Veli-Matti Savinainen ja Oliwer Kaski, mutta turnauksessa pelanneista "taksimiesten paitaan" pukeutui harjoituksessa Ojamäen lisäksi myös Toni Rajala.

Pelaavien viisikoiden vireessä pitäminen on ottelua edeltävän päivän harjoituksen pääasia, joten muiden minuutit olivat vähissä harjoituksissakin. Ojamäki yritti maksimoida jääajan ja kurvaili kaukalossa vielä hetken sen jälkeen, kun ohjattu osuus oli takana.

– Vähän se on kyttäämistä. Silloin tällöin päästään tekemään, mutta aikataulu harjoitukseen on tiukka koko joukkueen osalta. Teemme mitä pystymme.

"Miro pitää kiekkoa ja etsii minut"

Ojamäki, 26, nousi arvokisakoneeseen Jalosen nykyisen valmennusjakson ensimmäisellä kaudella 2018–19 ja pääsi maailmanmestaruuden makuun. Viime kaudella hän saavutti MM-hopeaa ja näytti marraskuussa taitojaan Helsingin EHT-turnauksessa.

Helsingistä tuttu ylivoimaviisikko murjoi olympialaisten avausottelussa Slovakiaa, kun Ojamäki, Miro Aaltonen, Valtteri Filppula, Harri Pesonen ja Sami Vatanen antoivat kiekolle kyytiä.

Tasaviisikoin Ojamäki hyökkäsi yhdessä Aaltosen ja Joonas Nättisen kanssa. Ojamäki ja Aaltonen edustavat KHL-joukkue Vitjaz Podolskia, jossa yhteispeli on sujunut mainiosti. Ojamäen 29 maalia on sarjakauden kovin lukema.

– Olen tyytyväinen kauteen kokonaisuutena. Oli hyvä saada hyvä startti, kun tämä on ensimmäinen kauteni KHL:ssä. Sitten pääsin pelaamaan leijonapelejäkin.

Aaltonen ja Ojamäki eivät juuri tunteneet toisiaan ennen yhteistä KHL-taivalta.

– Olisimmeko joskus pelanneet samaan aikaan maajoukkueessa. Nopeasti tutustuu, kun suomalaiset ovat Venäjällä ja pitävät yhtä. Kaukalossa Miro pitää kiekkoa ja etsii minut. Pyrin vain vetämään maaliin, Ojamäki avasi yhteistyötä.