Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Ilkka Herola ajasti olympiaunelmansa Cortinaan – Pekingin kisat tarjosivat MM-kisojen hopeamitalistille sijat kuusi ja 16, ohjelmassa jäljellä enää torstain joukkuekilpailu

Yhdistetyn suurmäen kilpailun olympiamitalit ratkottiin ennen kuin lajin suomalainen MM-mitalisti Ilkka Herola ennätti Zhangjiakoun hiihtostadionille. Herola joutui heikon mäkiosuuden takia hiihdossa kolmen minuutin takaa-ajoasemiin ja ennätti maaliin vasta 16:ntena.

Herola paransi hiihdossa sijoitustaan yhdeksän pykälää päivän seitsemänneksi parhaalla ajalla. Maalissa ero voittajaan oli minuutti 44 sekuntia.

Lopputulos pukkasi Oberstdorfin 2021 MM-kisojen hopeamitalistin ajatukset neljän vuoden päähän Milanon ja Cortina d'Ampezzon 2026 talviolympialaisiin.

– Jospa sitten tulisi sellaiset kisat, joita läheiset voisivat tulla katsomaan, Herola alkoi suunnitella uransa neljänsiä olympialaisia.

– Olisi ihan kiva päästä kilpailemaan olympialaisissa Euroopan mantereella.

Herolan, 26, olympiauran toistaiseksi parhaat sijoitukset ovat Pekingin normaalimäen ja Pyeongchangin 2018 kisojen viestin kuudennet sijat. Pekingin kisojen viesti kilpaillaan torstaina.

Heikko mäkiosuus

Tiistaina Herola hyppäsi Zhangjiakoun HS140-mäestä lupaavasti 125,5 metriin koekierroksella. Kilpailuhyppy tupsahti rinteeseen jo 117 metrissä, kun Herolan ponnistus suuntautui pystyyn ja nitisti hypystä vauhdin.

– Se oli heikko suoritus, mutta tuulirakokin oli sellainen, että olisi edellyttänyt meikäläiseltä 110 prosentin suoritusta, Herola sanoi mäkiosuudesta.

– Piippuun jäi tällä kertaa. Homma meni nyt mäkeen.

Herola yritti silti latautua myös hiihtoon tosissaan.

– Olympialaisissa haluaa hoitaa hommat niin hyvin kuin mahdollista. Se on selvä, Herola korosti.

Hiihtourakan huolelliset suunnitelmat kariutuivat kuitenkin nurinmenoon jo 200 metrin kohdalla.

– Tuli sisäsuksivirhe, Herola selvitti tapauksen alppihiihtotermillä.

– Vasemmalle kääntyvässä mutkassa oli moottorikelkan suksen jättämä ura. Vasen suksi ajautui siihen ja lähti eri suuntaan kuin kaarre. Lensin perseelleen.

Kisafiilis kylmettyi

Pyllähdys pilasi Herolan suunnitelmat maalia kohden kiihtyvästä vauhdista.

– Kaatumisen jälkeen piti pistää aikalailla kaikki peliin, että sain ohi menneen letkan kiinni. Ei ollut siis rauhallinen alku enää sen jälkeen, eikä näin korkealla meinaa oikein palautua sellaisesta kiihdytyksestä, vaikka yritin. Loppu oli taistelua.

Kaatumisen jälkeen potkuista katosi vihaisin lataus.

– Fiilis ei tietenkään ollut enää ihan katossa. Kyllä se väkisinkin syö kisafiilistä, kun ei ole taistelemassa kärkisijoista, Herola joutui tunnustamaan.

Herola jäi 10 kilometrin matkalla lähes minuutin päivän parhaasta hiihtoajasta.

Suurmäen yhdistetyn mitalikamppailussa Jörgen Graabak kirkasti normaalimäen hopean olympiakullaksi. Hän kiristi kisan parhaalla hiihtovauhdilla voittoon mäkiosuuden 12:nnelta sijalta.

Jens Lurås Oftebro varmisti kirikamppailussa Norjan kaksoisvoiton. Japanin Akito Watabe, kaksien edellisten olympialaisten hopeamitalisti, kamppaili kolmanneksi.

Koronakaranteenista vasta vapautuneet Norjan Jarl Magnus Riiber ja Viron Kristjan Ilves hiipuivat hiihdossa mäkiosuuden kärjestä sijoille kahdeksan ja yhdeksän.

Hiihto-osuudella Eero Hirvonen kohensi mäestä kuusi pykälää sijalle 20. Arttu Mäkiaho oli lopputuloksissa 24:s ja Otto Niittykoski 37:s.