Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Herola on toipunut normaalimäen pettymyksestä

Yhdistetyn hiihtäjän Ilkka Herolan asenne ja tavoitteet ovat ennallaan. Hän lähtee Pekingin talviolympialaisten suurmäen kilpailuun kamppailemaan kärkisijoista, vaikka menestys on siinä vielä lujemmassa kuin normaalimäessä.

Herola avasi viime keskiviikkona kisat normaalimäen kuudennella sijalla, mutta se oli pettymys Oberstdorfin 2021 MM-kisojen hopean ja varsinkin harvinaisen hyvin onnistuneen mäkiosuuden jälkeen.

Normaalimäen kilpailun hiihto-osuudella Herola erehtyi suksivalinnassa, eikä kyennyt parantamaan kympin hiihdossa kuin kaksi sijaa.

– Normaalimäki oli pettymys, mutta sen takia ei ole syytä huoleen, Herola totesi suurmäen kilpailun aattona.

– Olen sellaisessa kunnossa kuin tällaisissa kisoissa haluaisinkin. Siinä mielessä on ollut henkisesti hyvinkin helppo siirtää ajatukset seuraavaan kilpailuun.

Herola ei ole loistanut suurmäen harjoituksissa, mutta sekään ei vaikuta valmistautumiseen. Tilanne on hänelle tuttu.

– Menestys edellyttää minulta taas plusmerkkistä suoritusta mäessä, Herola totesi.

Suurmäki on hankalampi

Herola tunnetaan yhdistetyn vauhdikkaimpana hiihtäjänä. Normaalimäki sopii hänelle paremmin, koska erot kasvavat yleensä suurmäessä normaalimäkeä suuremmiksi. Myös hänen tekniikkaongelmansa korostuvat suurmäen kovemmissa vauhdeissa.

– Täällä suurmäki on sellainen kuin odotimme. Se on kohtuullisen kovavauhtinen, joten se korostaa ilmalentoa ja vauhdin säilyttämistä, Herola kertoi.

– Mäessä ei ole vikaa. Siitä on mukava hypätä, mutten ole saanut siinä huippusuoritusta harjoituksissa.

Normaalimäen kilpailusta Herola on toipunut sekä fyysisesti että henkisesti.

– Kaikki pääsevät freesinä suurmäen kilpailuun, Herola korosti viiden välipäivän merkitystä.

– Ja pettymykset ja epäonnistumiset kuuluvat urheiluun. Normaalimäen kilpailu osoitti, ettei perushyvä suoritus aina riitä.

Riiber pääsee mukaan

Päävalmentaja Petter Kukkonen arvioi suurmäen kilpailun suosikeiksi normaalimäessä onnistuneet urheilijat Saksan Vinzenz Geigerin ja Johannes Rydzekin sekä Itävallan Johannes Lamparterin ja Norjan Jörgen Graabakin johdolla.

Mukana ovat nyt myös norjalainen maailmanmestari Jarl Magnus Riiber ja Viron Kristjan Ilves negatiivisiksi kääntyneiden koronatulosten ansiosta.

Välipäivinä suomalaiset ovat lepäilleet ja harjoitelleet.

– On menty peruskaavalla. Kilpailun jälkeen oli pari helpompaa päivää. Lauantaina ja maanantaina kävimme mäkiharjoituksissa, Kukkonen kertoi.

– Lähtökohta suurmäen kilpailuun on haastava, mutta jospa me onnistuisimme haastajan asemasta paremmin kuin suosikkina.

Kilpailupäiväksi on luvassa 20 astetta pakkasta ja tuulista säätä. Hiihto-osuutta on sen takia aikaistettu puolella tunnilla.

– Aikataulu on tiukka, mutta kaikille sama, Kukkonen kertoi.

Hirvonen ennakoi kiirettä

Normaalimäessä 17:nneksi sijoittuneen Eero Hirvosen mielestä aikataulumuutoksella ei ole suurta merkitystä, vaikka se vaikeuttaa kisapäivää.

– Isoin haaste on siinä, miten mäestä ennättää suksitesteihin. Liikkuminen ei suju täällä liian helposti, joten sekin syö aikaa siitä välistä, Hirvonen totesi.

– Myös syömiset pitää aikatauluttaa huolellisesti, jotta energiaa on silloin, kun sitä tarvitaan hiihdossa. Se on meidän lajissa joskus hankalaa.

Hiihto-osuuden suksitesteissä hän tekee perinteiseen tapaan yhteistyötä Herolan kanssa.

– Minulla on neljä suksiparia karsittuna kisatestiin. Ilkan kanssa katsomme vielä yhteistyössä suksemme ristiin niin, että hiihdämme kahdella parhaalla parilla, Hirvonen kertoi.

Luvatun sään Hirvonen ennakoi karuksi.

– Tulee erityinen olosuhde. Varmaan fyysisesti rankimmasta päästä, mitä on ollut, Hirvonen arveli.

– Kylmyys on pukeutumiskysymys, mutta se on vähän hankalaa hiihtohaalarien kanssa. Jos kilpailun aikana tulee kylmä, se vaikuttaa suorituskykyyn.

Tavoitteena top-20

Perttu Reponen oli normaalimäen kilpailussa 22:s. Hän ohitti loppusuoran kirikamppailussa Arttu Mäkiahon.

– Aina pitää lähteä parantamaan. Olen tyytyväinen, jos pystyn parhaiden treenihyppyjen tasolle ja saan ehjän, nousujohteisen hiihdon, Reponen suunnitteli.

– Ja jos pystyisi kairaamaan sijoituksen 20 parhaan joukosta.

Mäkiaho odottaa äärimmäisen raskasta hiihto-osuutta 1 600–1 700 metrin korkeudessa ja hyytävässä viimassa.

– Keli on vielä nihkeämpi kuin ensimmäisessä kilpailussa. Nyt maltti korostuu vielä enemmän hiihdon kahdella ensimmäisellä kiekalla, Mäkiaho arveli.