Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Taitoluistelusensaatio Valijeva saa kilpailla Pekingin yksinluistelussa – päätökseen vaikutti muun muassa nuori ikä

Venäläistaitoluistelija Kamila Valijeva saa kilpailla Pekingin olympiakisojen yksinluistelussa dopingkärystään huolimatta, päätti urheilun kansainvälinen välitystuomioistuin CAS.

Valijeva, 15, antoi positiivisen dopingnäytteen 25. joulukuuta, mutta hänen testituloksensa vahvistettiin vasta viime tiistaina olympialaisten joukkuekilpailun jälkeen. Dopingnäytteestä löytyi kiellettyä trimetatsidiini-lääkeainetta, jota käytetään lähinnä sydänongelmien hoitoon. Aine on urheilussa kiellettyjen listalla, sillä se voi parantaa kestävyyttä.

Valijevan kärystä valittivat Kansainvälinen olympiakomitea KOK, Maailman antidopingtoimisto Wada ja Kansainvälinen luisteluliitto ISU. CAS kuitenkin hylkäsi vaatimukset Valijevan asettamisesta kilpailukieltoon, vedoten osaltaan luistelutähden nuoruuteen ja siihen, että hän ei ole antanut positiivista testiä Pekingissä.

– Väliaikaista kilpailukieltoa ei olisi syytä asettaa, sillä urheilija on "suojeltu henkilö" (alaikäinen) ja urheilijan kilpailemisen estäminen aiheuttaisi hänelle peruuttamatonta vahinkoa näissä olosuhteissa. Joulukuisen testin tulosten huonosti ajoitettu julkistaminen on lisäksi haitannut urheilijan mahdollisuutta luoda lakipuolustustaan asiassa, ja tämä julkistus ei ole hänen syynsä, CAS:n päätöksessä todetaan.

Valijeva on tiistaina lyhytohjelmalla alkavassa yksinluistelussa ylivoimainen voittajasuosikki. Dopingtapauksen osalta päätöksiä mahdollisesta rangaistuksesta tehdään myöhemmin.

Valijevan loistosuoritus joukkuekisassa johdatti Venäjän olympiakomitean joukkueen voittoon, mutta mitalit kisasta jäivät jakamatta dopingkohun myötä. KOK kertoi maanantaina, että mitaleita ei jaeta ennen kisojen päättymistä. CAS:n tuore päätös koski vain Valijevan oikeutta vielä kilpailla kisoissa.

KOK ilmoitti myöhemmin vielä, että mikäli Valijeva on yksinluistelukisassa mitaleilla, mitaliseremoniaa ei silloinkaan ole luvassa. Yksinluistelun vapaaohjelma kilpaillaan torstaina.

– Jos Valijeva sijoittuu kolmen kärkeen naisten yksinluistelukilpailussa, kukitus- ja mitaliseremoniaa ei järjestetä olympialaisissa, KOK tiedotti.

"Koko maa tukee häntä"

Venäjällä CAS-päätös nostatti riemua.

– Tiistaina koko maa tukee häntä ja muita hurmaavia naisluistelijoitamme yksinluistelun kilpailussa, Venäjän olympiakomitea ilmoitti.

Yhdysvaltain olympiakomitea puolestaan ilmaisi olevansa "pettynyt siitä viestistä, jonka tämä päätös välittää".

– Tämä näyttää jälleen uudelta luvulta siinä järjestelmällisessä ja laajassa välinpitämättömyydessä puhdasta urheilua kohtaan Venäjän toimesta, amerikkalaiset muotoilivat.