Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuliko kotiseudun uutiset luettua tällä viikolla? Testaa tietosi uutisvisassa.

Sprintin olympiavoittaja pudotti Suomen naiset mitaleilta – pronssi jäi kirikamppailussa Ruotsia vastaan puolen sekunnin päähän

Vahvana mitaliehdokkaana olympialaisten 4x5 kilometrin viestiin lähtenyt joukkue Anne Kyllönen, Johanna Matintalo, Kerttu Niskanen, Krista Pärmäkoski tipahti Zhangjiakoussa kurjasti mitalisijoilta. Mitali jäi nelikolta vain puolen sekunnin päähän.

Venäjän olympiakomitean joukkue ja Saksa hiihtivät muilta karkuun ensimmäisellä osuudella ja juhlivat kirkkaimpia mitaleita. Suomi kävi pronssista ankaran kamppailun, jonka sprintin olympiavoittaja Jonna Sundling käänsi kirissä Ruotsille.

Tulos harmitti, mutta jossittelu ja jälkiviisaus eivät ottaneet tulta alleen, kun kaikki suomalaiset onnistuivat varsin hyvin osuuksillaan. Ennakkosuosikkina kilpailuun lähteneellä Venäjällä oli vahvin nelikko, Saksa onnistui kokonaisuudessaan upeasti, ja Sundling loisti Ruotsin ankkurina.

Sundling oli yllättäen ankkuriosuuden nopein ja juuri niin vahva kirissään kuin suomalaiset pelkäsivät.

– Meillä oli vastassa kolme parempaa joukkuetta ja niille hävisimme, naisten maajoukkueen valmentaja Ville Oksanen todisti.

Sundling oli hurjana

Oksanen nimesi yllätyksiksi Saksan ja Sundlingin.

– Saksa ylisuoritti kokonaisuutena. Joukkue oli vahva koko viestin ajan, Oksanen jatkoi.

– Vapaan osuuksilla kilpailun kulminaatiopiste oli ehkä se, että Sundling oli tänään älyttömän kova. Hän otti Suomen ja Norjan etumatkan kiinni heti ja pystyi hiihtämään loppumatkan Kristan kanssa. Jo etukäteen tiesimme, että lopussa hän on kova.

Viesti meni pitkälti kuten Suomen valmennusjohto ennakoi.

– Tiesimme ennakkoon, että 4–6 joukkuetta kamppailee mitaleista, joten oli mahdollista jäädä myös ilman, Oksanen korosti.

– Emme jääneet kauaksi mitalista eikä edes kultamitalista. Tottakai se harmittaa.

Kyllönen oli osuudellaan neljänneksi nopein, Matintalo seitsemäs, Niskanen toinen ja Pärmäkoski kolmas.

"Kiri ei riittänyt tällä kertaa"

Krista Pärmäkoski ratkaisi Oberstdorfin 2021 MM-kisoissa upealla kirillä Suomelle pronssin 4x5 kilometrin viestissä. Hän kairasi jäntereistään napakan kirin myös Pekingin talviolympialaisten viestissä, mutta tuloksena oli tällä kertaa neljäs sija.

Pärmäkoski joutui viestin ankkuriosuudella tukalimpaan mahdolliseen tilanteeseen, kun hän kävi kirikamppailuun pronssimitalista Jonna Sundlingin kanssa. Vastassa oli sprintin ylivoimainen olympiavoittaja.

– Ihan hyvän vastuksen annoin loppusuoralla, mutta kiri ei riittänyt tällä kertaa olympiavoittajaa vastaan, Pärmäkoski kommentoi loppuratkaisua videotaulun hidastuksesta.

Pärmäkoski onnistui nousemaan loppusuoralla takaa Sundlingin rinnalle, vaikka hän olisi mieluiten tullut kaarteesta ensimmäisenä.

– Minulle olisi ollut parempi, jos olisin päässyt yrittämään keulasta, Pärmäkoski arveli.

Sprintteri tunsi radan

Sundling teki ratkaisunsa kuten sprinttifinaalissa eli kiristi stadionille ensimmäisenä. Pärmäkoski ajeli pienen etumatkan kiinni takasuoralla ja viimeisessä kaarteessa ennen viimeistä ohitusyritystään.

– Jonna tiesi radan metkut, kun oli hiihtänyt sprinttiä. Hän vei viimeisessä nousussa parhaan kiripaikan, Pärmäkoski tunnusti ruotsalaisen etevyyden.

Pärmäkoski ja Suomen valmennusjohto yllättyivät eniten siitä, että Sundling pystyi nappaamaan edeltään lähteneet Pärmäkosken ja Norjan Ragnhild Hagan kiinni ankkuriosuuden ensimmäisessä nousussa.

– Yllätyin, kun Jonna tuli takaa tosi kovaa ja myös kesti sen vauhdin, Pärmäkoski myönsi.