Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Suomen hiihtäjillä on Zhangjiakoun olympiakylässä salainen ase

Suomen hiihtomaajoukkueella on Zhangjiakoun olympiakylässä käytössään salainen ase. Se kuvastaa Hiihtoliiton valmennusjohdon ja Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön rakentamaa, loppuun asti hiottua valmistautumista kauden pääkilpailuihin.

– Joukkueella on olympiakylässä ensi kertaa käytössä perinteiseen hiihtotapaan sopiva hiihtomatto, jota urheilijat ovat ahkerasti käyttäneet, kertoi Iivo Niskasen valmentaja Olli Ohtonen STT:lle.

Hiihtomaton ansiosta suomalaisten ei tarvitse mennä olympiakylässä muiden urheilijoiden kansoittamalle kuntosalille eikä lähteä välillä hyytävään kiinalaisviimaan harjoituslenkille, jos ei halua.

Terveysturvallisuuden varmistamiseksi kuntosalikäynnit eivät ole suotavia, mutta suomalaisilla on Suomi-talossa myös aerobiseen harjoitteluun ja voimaharjoitteluun tarkoitetut salit.

Zhangjiakou on hiihtomaajoukkueille uusi kisapaikka, ja koronan takia vierailut paikan päällä ovat olleet hankalasti järjestettäviä. Suomalaiset kävivät kuitenkin joulukuussa kahdesti paikan päällä tutustumassa oloihin. Ohtonen oli mukana ja kiitteli reissujen antamaa antia.

– Täällä lumen käyttäytyminen muuttuu, kun ilmanala muuttuu. Siitä oli tärkeää saada kokemusta, Ohtonen muistutti ja kertoi matkojen auttaneen myös latuihin tutustumisessa.

Panostus on jo kannattanut, sillä suomalaisilla on neljä hiihtomitalia.

Kaikki osunut kohdalleen

Ohtosen oma valmennettava Iivo Niskanen osoitti jälleen kerran osaavansa onnistua kauden tärkeimmässä kilpailussa. Niskanen oli perinteisen hiihtotavan 15 kilometrillä häkellyttävän ylivoimainen ja voitti uransa neljännen arvokisavoiton. Kultamitaleista kolme on olympialaisista ja yksi MM-kotikisoista Lahdesta.

– Olympialaiset ovat niin harvoin, ja kaikki muutkin tähtäävät niihin, joten kaiken pitää onnistua kultamitaliin, Ohtonen muistutti.

Huippu-urheilijan on Ohtosen mielestä jopa helppo virittäytyä uran pääkilpailuun, mutta valmentaja ja Niskanen ovat onnistuneet myös luomaan urheilijalle edellytykset tehdä työnsä parhaalla mahdollisella tavalla kisaviikkoina.

Viimeinen silauskin on hoitunut hyvin, ja Ohtonen kiitteli etenkin Mika Venäläisen johtaman Suomen huoltojoukkueen toimintaa.

– Huollon onnistuminen on ollut Suomelle erittäin tärkeä asia, Ohtonen sanoi.

Kahdeksan vuoden panostus

Niskaselle näiden kisojen 15 kilometriä on ollut uran päämatka jo Sotshin 2014 kisoista alkaen. Tätä kautta varten Ohtonen ja Niskanen säätivät harjoittelua hieman takaisin vanhaan malliin. Viime talvena MM-Oberstdorfista Niskanen tuli kotiin ilman mitalia, mutta Pekingiä kohti oli kaikki pelissä.

– Harjoitukset oli ohjelmoitu niin, että saimme tehtyä niitä olympialaisten latuprofiileihin, Ohtonen kertoi.

Ohtosen mukaan iso asia oli, että hiihtomaajoukkue pääsi pahimman koronavaiheen jälkeen takaisin leiritykseen ja piti kolme korkean paikan leiriä harjoituskaudella. Niskanen jäi vuoristo-oloihin myös joulukuussa Davosin maailmancupista Tour de Ski -kiertueelle.

Olympiamitalit ratkotaan noin 1 700 metrin korkeudessa.

– Suomen joukkue tuli Kiinaan riittävän ajoissa, jotta ehti sopeutua aikaeroon ja korkeuteen, Ohtonen kiitteli.

Yleensä korkealla hiihtämisen kuvataan olevan etu pienikokoiselle hiihtäjälle, mutta pitkänhuiskea Niskanen on kaikkea muuta. Niskasen etu on kuitenkin lihasrakenne.

– Iivon hapenotto-ominaisuudet ja kestävyysominaisuudet ovat hyvät. Ne ovat täällä isossa roolissa, Ohtonen totesi.

Vielä riittää kisoja

Maastohiihdot ovat Pekingin olympialaisissa hädin tuskin puolessavälissä, ja jatkossakin olympialaduilta on paljon odotettavaa. Miehillä on vielä sunnuntainen 4x10 kilometrin viesti, keskiviikkoinen pariviesti perinteisellä hiihtotavalla ja viikon kuluttua lauantaina hiihdettävä 50 kilometriä vapaalla hiihtotavalla.

Miesten viestissä Suomen edellinen arvokisamitali on pronssi Liberecin MM-kisoista vuodelta 2009. Joukkueessa hiihtivät silloin Matti Heikkinen, Sami Jauhojärvi, Teemu Kattilakoski ja Ville Nousiainen. Joko on uuden sukupolven vuoro Niskasen ja kuudenneksi hiihtäneen Perttu Hyvärisen johdolla?

Ohtonen pääsee tänään seuraamaan suojattinsa kultamitaliseremoniaa olympiakylän lähistöllä olevalle juhlapaikalle.

– Nämä ovat ainutlaatuisia hetkiä, joten kyllä siellä silloin paikalla ollaan, Ohtonen ennakoi.

-----

Juttua on korjattu klo 13.58. Korjaus 2. väliotsikon jälkeen: 2019 Seefeldistä Niskanen voitti pronssia, joten ilman mitalia sujui vain 2021 MM-Oberstdorf.