"Jälkikäteen ajatellen olisi ehkä pitänyt vetää pienellä riskillä", Suomen mitali jäi puolen sekunnin päähän – Näin naisten viestin dramaattiset tapahtumat etenivät hetki hetkeltä

Pekingin olympialaisissa hiihdettiin lauantaina naisten 4x5 kilometrin viesti. Seurasimme kilpailua hetki hetkeltä tässä jutussa.

Lopputulokset:

1. Venäjä 53.41,0

2. Saksa - 18,2

3. Ruotsi - 20,7

4. Suomi - 21,2

10.48 Krista Pärmäkoskea haastatellaan Ylellä. Pärmäkoski harmittelee, että Saksan etumatka oli ennen päätösosuutta niin suuri, että takaa-ajajat eivät saaneet Sofie Krehliä kiinni. Mitalitaistelun ratkaisusta Pärmäkoskella oli selkeä näkemys.

"Loppukiriin ratkesi. Oli vähän liian kova vastus. Ei ollut mahdollisuutta", Suomen ankkuri kommentoi.

Pärmäkoski kertoi ajattelleensa ankkuriosuuden aikana, että Jonna Sundling katkeaa. Kun niin ei tapahtun, ajoi suomalainen nimenomaan Saksaa takaa. Pettymyksestä huolimatta Suomen joukkue ei Pärmäkosken mielestä suoriutunut mitenkään huonosti.

"Jälkikäteen ajatellen olisi ehkä pitänyt pienellä riskillä vetää. Lopputulos olisi ehkä ollut kuitenkin sama."

10.25 Venäjä voittaa! Saksan Krehl taistelee toiseksi ja Sundling kukistaa loppukirissä Pärmäkosken. Suomi jää harmillisesti neljänneksi. Ruotsin sprinttispesialisti Sundlingin ero Pärmäkoskeen on 0,5 sekuntia.

10.23 Pärmäkoski kolmantena, Venäjä jättää Saksaa ja näyttää menevän olympiakultaan.

10.20 Takaa-ajajat saavuttavat! Ero kärkeen noin 16 sekuntia. Venäjän Stepanova ottaa kärkipaikan, Saksan Krehl vaikuttaa väsyneeltä. Norja jäämässä ulos mitalitaistelusta. Pärmäkoski ja Ruotsin Jonna Sundling yrittävät ajaa takaa Krehliä.

10.18 Viimeinen 2,5 kilometrin lenkki alkaa kihelmöivästi! Saksa johtaa, Venäjä 1,5 sekunnin päässä, Norja 19 sekuntia ja Suomen Krista Pärmäkoski 20 sekuntia perässä.

10.15 Saksa taistelee olympiakullasta! Sofie Krehl johtaa Veronika Stepanovaa muutaman sekunnin turvin. Suomen Krista Pärmäkoski kolmantena.

10.12 Saksa johdossa ankkuriosuudelle, Venäjä viiden sekunnin päässä, Norja 14 sekuntia jääneenä ja Suomi 18 sekuntia. Nyt tsemppiä Krista Pärmäkoski!

10.11 Kolmannen osuuden lopussa Ruotsin Frida Karlsson hyytyy! Suomen Kerttu Niskanen tuo joukkueensa neljäntenä vaihtoon. Saksa lähtee ensimmäisenä päätösosuudelle.

10.04 Venäjän irtiotto ajetaan jälleen kiinni. Victoria Carl pääsee Sorinan kantaan. Samaan aikaan takaa tuleva kolmikko saavuttaa kärkikaksikkoa. Nähdäänkö mitaleista hurja viiden maan kamppailu? Kolmannen osuuden puolivälissä Suomi, Ruotsi ja Norja ovat reilun 22 sekunnin päässä Venäjästä.

10.01 Kolmas osuus alkaa samalla tavalla kuin muut: Venäjä hiihtää kovaa! Tatjana Sorina jättää saksalaista Victoria Carlia. Suomi, Ruotsi ja Norja ajavat kärkikaksikkoa takaa tasatahtiin.

9.56 Saksan Henning tekee ratkaisunsa: ohittaa Neprjajevan ja yrittää viedä Saksan ensimmäisenä vaihtoon. Neprjajeva ei kuitenkaan luovuta, eikä päästä Henningiä karkuun. Samaan aikaan Yhdysvallat tippuu takaa-ajajien joukosta. Suomi tulee toiseen vaihtoon viidentenä, lähes tasoissa Ruotsin ja Norjan kanssa.

9.55 Ruotsin Ebba Andersson vetää pääjoukkoa. Johanna Matintalo pysyy nimekkään joukon mukana.

9.52 Johanna Matintalo ei pääse kärkikaksikon kantaan, vaan pääjoukko ajaa Matintalon kiinni. Venäjä ja Saksa lisäävät eroa pääjoukkoon, joka on toisen osuuden puolivälissä 24 sekunnin päässä Venäjän Neprjajevasta. Saksan Katharina Henning hiihtää mainiosti ja kestää Venäjän kyydissä.

9.47 Johanna Matintalo nostaa Suomen kolmanneksi., mutta joutuu hiihtämään yksin. Venäjä ja Saksa menevät kärjessä peräkkäin noin 14 sekunnin päässä suomalaisesta. Norjan Therese Johaug hiihtää hurjasti ja puskee vuonomaata kohti mitalikamppailua.

9.45 Venäjä vaihtaa ensimmäisenä, Saksa heti perässä. Suomi neljäntenä yli 12 sekuntia kärjestä. Hieno suoritus Anne Kyllöseltä!

9.44 Stupak ei pysty jättämään Saksaa, vaan Sauerbrey kirii lähes kannoille. Pääjoukko hajaantuu.

9.41 Pääjoukko kirii! Stupakin ero kaventuu jo kahdeksaan sekuntiin. Saksa on toisena, Japani kolmantena, Suomen Kyllönen neljäntenä.

9.40 Hurjaa draamaa! Norjan Weng kaatuu ja menettää noin 20 sekuntia.

9.38 Mitä ihmettä? Ratkaiseeko Venäjä viestin heti? Julia Stupak on jättänyt muita jo 15 sekuntia.

9.38 Puolet avausosuudesta hiihdetty. Julia Stupak tekee eroa muihin! Venäläinen on jättänyt muita jo 13 sekunnin päähän.

9.35 Venäjän huoltoryhmä vaikuttaa onnistuneen erinomaisesti Julia Stupak tekee laskussa eroa kilpakumppaneihinsa.

9.33 Pääjoukko etenee ensimmäisen kilometrin samassa letkassa, eikä kukaan tee irtiottoja.

9.30 Kilpailu alkaa! Suomen Anne Kyllönen, Ruotsin Maja Dahlqvist, Venäjän Julia Stupak, Norjan Tiril Udnes Weng ja Saksan Katherine Sauerbrey ovat ensimmäisen osuuden ennakkoon kovimmat menijät.

9.10 Hiihto-olosuhteet ovat muuttuneet yön aikana. Pekingissä satoi 6–8 senttiä uutta lunta, jonka jälkeen latu ajettiin uudestaan. Tämä saattaa aiheuttaa huoltojoukoille päänvaivaa. Keliä arvioidaan

8.15 Suomen naisten viestijoukkueessa hiihtävät lauantaina Anne Kyllönen, Johanna Matintalo, Kerttu Niskanen ja Krista Pärmäkoski. Kyllönen ja Matintalo hiihtävät perinteisen osuudet ja Niskanen ja Pärmäkoski puolestaan vapaan tyylin osuudet.

Suomen joukkue on rakennettu eri tavalla kuin muiden maiden. Esimerkiksi Norjan ja Venäjän tähtihiihtäjät Therese Johaug ja Natalia Neprjajeva ovat toisella osuudella, kun taas Suomella kympin hopeamitalisti Kerttu Niskanen hiihtää kolmannen osuuden.

Ennakkoasetelma on kutkuttava. Esimerkiksi vedonlyöntimarkkinoilla kolmea maata Suomea, Ruotsia ja Venäjää pidetään lähes tasavahvoina voittajasuosikkeina.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut