Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Nuori venäläistaitoluistelija jäi kiinni dopingin käytöstä Pekingin talviolympialaisten alla

Venäläinen taitoluistelija Kamila Valijeva antoi positiivisen dopingnäytteen Pekingin talviolympialaisten alla, kertoo riippumaton testausjärjestö ITA kertoo verkkosivuillaan .

Valijevan, 15, tapaus siirtyy urheilun kansainväliseen välitystuomioistuimeen (CAS), joka päättää, voiko Valijeva osallistua olympialaisten naisten kilpailuun. Naisten yksinluistelu alkaa ensi tiistaina 15. helmikuuta.

Valijeva sai positiivisen testituloksen trimetatsidiinin käytöstä. Lääkeainetta käytetään muun muassa huimauksen hoitoon, mutta Maailman antidopingtoimisto Wada on kieltänyt sen käytön, koska lääke voi parantaa kestävyyttä ja verenkiertoa.

ITA:n mukaan Valijeva antoi dopingnäytteen Venäjän mestaruuskilpailuissa joulukuun 25. päivänä, mutta positiivinen testitulos sai kansainvälisesti tunnustetun laboratorion vahvistuksen tämän viikon tiistaina.

Paikallisen kisakiellon määrännyt Venäjän antidopingtoimisto Rusada olisi kieltänyt Valijevalta olympialaisiin osallistumisen, mutta taitoluistelija valitti asiasta ja kielto poistettiin.

Kansainvälinen olympiakomitea aikoo valittaa päätöksestä poistaa kielto.

Alaikäisyys mutkistaa tapausta

Tapauksesta ongelmallisen tekee Valijevan ikä, sillä venäläinen on maailman antidopingsäännöstön mukaan niin kutsuttu "suojattu henkilö". Säännöstön mukaan alle 16-vuotiasta urheilijaa ei voida virallisesti liittää syylliseksi dopingrikkomukseen.

Valijeva on noussut tällä kaudella taitoluistelumaailman huulille, ja hän oli merkittävässä roolissa nostamassa venäläisten joukkuetta Pekingin talviolympialaisten joukkuekilpailun voittoon. Valijeva teki kisassa historiaa onnistumalla ensimmäisenä naisluistelijana neloishypyssä olympiajäällä.

Joukkuekilpailun palkintoseremoniaa lykättiin Valijevan dopingtapauksen takia, ja venäläisten joukkue voi menettää mitalinsa. Tammikuussa ylivoimaisesti EM-kultaa ottanut Valijeva olisi osallistuessaan myös suurin voittajasuosikki naisten olympialuistelussa.

Venäläisurheilijat kilpailevat Venäjän olympiakomitean joukkueen nimellä Pekingissä, koska Venäjä on edelleen maana suljettu olympialaisista valtiojohtoisen dopingin takia.

"Vakavia kysymyksiä"

Venäjän olympiakomitea (ROC) sanoi lausunnossaan perjantaina, että Valijevalla on oikeus kilpailla ja harjoitella ilman rajoituksia, kunnes CAS päättää asiassa toisin. ROC vetosi Valijevan olympialaisten aikana antamaan negatiiviseen dopingtestiin.

Olympiakomitean päällikkö Stanislav Pozdnjakov kyseenalaisti Valijevan dopingtapauksen.

– Näytteiden käsittelyn ajoitus herättää vakavia kysymyksiä. Vaikuttaa siltä, että joku viivytteli näytteen kanssa joukkuekilpailun loppumiseen saakka, Pozdniakov sanoi venäläiselle uutistoimistolle RIA Novostille