Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Kerttu Niskanen ajoi Therese Johaugin ahtaalle – ankara taistelu kääntyi suuren norjalaismestarin eduksi neljällä sekunnin kymmenyksellä

Kerttu Niskanen hiihti perinteisen hiihtotavan kympillä Therese Johaugin juuri niin lujille kuin Lenzerheiden kilpailu Tour de Ski -kiertueella antoi odottaa. Niskanen voitti tuon kilpailun ylivoimaisesti Johaugin poissaollessa. Pekingin olympiakilpailussa Johaug selvisi vain 0,4 sekunnin turvin voittajaksi.

Niskanen hiihti rohkeasti voitosta ja johti kilpailua yli kymmenellä sekunnilla toisen kierroksen rankimpien nousujen päällä.

– Se pitkä työpätkä oli minulle reitin paras kohta, koska siinä pääsi käyttämään pitkään vuorohiihtoa. Toisella kierroksella yllätti, kun johto Thereseen oli sen jälkeen 10–11 sekuntia, Niskanen kertoi.

– En siinä ajatellut mitään sen kummemmin, mutta loppuun vähän katkesin. Mäen päällä tuntui vastatuuleen, että olenko ihan paikallani. Sieltä yritin vain selvitä ilman haavereita maaliin.

Niskasen uupumuksen näki kauaksi. Hiihdossa painopiste kallistui eteen, mutta vauhtinsa hän säilytti silti yllättävän hyvänä äärimmäisen kestävyytensä ansiosta.

Dramaattiset kymmenykset

Maalissa kärkikaksikon ero oli tuskallisen pieni. Mestaruus jäi käytännössä vain senttien päähän, mutta toisaalta Niskanen hiihti uransa ensimmäisen henkilökohtaisen arvokisamitalin.

– Olisihan se ollut kiva voittaa. Toisaalta olen ylpeä, kun miettii, kuka korkeimmalle korokkeelle nyt pääsi, Niskanen selvitteli tunnelmiaan.

– Therese on hallinnut näitä kisoja ja matkoja, ja häntä on pidetty jopa voittamattomana. Luulen, ettei hän päässyt tänään helpolla, vaan joutui tekemään töitä voittonsa eteen. Lähelle pääsin.

Eikä Niskaselle jäänyt mitään jossiteltavaa. Hän lähti matkaan riskirajoilla ja hiihti äärikovaa tekniikalleen parhaiten sopivat kohdat.

– Kaikkeni annoin ladulle. En muista, olisinko koko urallani ollut noin väsynyt maalissa, Niskanen vahvisti.

Käsi täynnä valtteja

Niskanen hiihti kuin koko hiihtoura olisi pelissä. Hän koki, että hänellä oli elämänsä tilaisuus voittoon ja mahdollisesti jopa viimeinen tilaisuus arvokisamitaliin.

– Perinteisen kymppi korkeassa ilmanalassa ja kovilla laduilla. Kaikki oli puolellani. Tiesin, että tänään jos milloinkaan se on mahdollista ottaa, koska tässä kilpailussa ratkaisi vain kunto.

– Tuntui, että minulla oli paljon sellaisia kortteja, joita tässä kilpailussa tarvittiin.

Sen takia myös Niskasen keskittyminen meni äärimmilleen.

– Hirvitti itseäkin, koska tämä matka oli mielessä jo pursuit-päivänä (takaa-ajo). Mietin, meneekö ylilatauksen puolella. Jännitti hirveästi, Niskanen tunnusti.

Taika hellitti Zhangjiakoussa

Kilpailu osoitti, että keskittyminen oli hallinnassa. Niskanen sai jätettyä viimeisetkin voimanrippeet ladulle ja lattoi kymmenkertaisen maailmanmestarin niin tiukille, että ero mitattiin sekunnin kymmenyksin.

– Täytyy olla tyytyväinen. Tämä hopea on minulle melkein kuin voitto, Niskanen arvioi kokonaisuutta.

Taustalla oli myös taianomainen pelko, kun hänellä oli niin monta arvokisojen nelossijaa nuorten MM-kisoista lähtien.

– Jopa ulkomaan media oli huomioinut, että minulle on kertynyt niitä neljänsiä sijoja. Henkilökohtainen mitali kiersi minua niin kauan. Luulin jo, että ne eivät halua palkintokaappiini.

Mitaliin tuli lisäkiiltoa myös siitä, että hän pääsi juhlimaan sitä pronssille hiihtäneen Krista Pärmäkosken kanssa.

– Yhden kerran olemme olleet Holmenkollenilla pertsan 30 kilometrillä molemmat palkintopallilla. Se oli unohtumaton päivä, ja olemme molemmat sanoneet, että olisi mahtavaa vielä toistaa se, Niskanen kertoi.

– Näissä olympialaisissa myös toisen suoritus tuntuu molemmista hyvältä.

Iso kiitos valmentajapuolisolle

Niskanen voi jakaa mitalitunnelmansa myös pronssille miesten yhdistelmäkilpailussa hiihtäneen veljensä Iivon sekä valmentajapuolisonsa Juho Mikkosen kanssa.

– Mitalista kuuluu yhtä paljon Juholle kuin minulle. Hän on tehnyt hirmuhyvää työtä ja joka päivä tämän mitalin eteen, Niskanen kiitteli.

Viime kaudella kaksikon hyvin alkanut yhteistyö katkesi pohjeluun murtumaan. Nyt kaksikko sai huippuonnistumisen, joka tuntuu erityisen makealta ulkopuolisten epäilyjen takia.

– Moni ei uskonut tällaisen valmennussuhteen toimivan, mutta meillä on ollut siihen hyvä usko ja luotto, Niskanen kertoi.

– Sitäkin on epäilty, että harjoittelenko liikaa ja hiihdättääkö Juho minua liikaa ylämäkiin. Ehkä tämä on vastaus epäilijöille.

Mitaleita on vielä tarjolla

Maastohiihto jatkuu edelleen Zhangjiakoun hiihtokeskuksessa. Näillä näkymin Niskanen ja Pärmäkoski saavat uusia tilaisuuksia mitaleihin viestissä, parisprintissä ja 30 kilometrin vapaan hiihtotavan kilpailussa.

– Lähdetään taistelemaan mitaleista. Mielenkiintoisia päiviä tulossa, Niskanen totesi.

– Odotan jäljellä olevia matkoja mielenkiinnolla. Jopa 30 kilometriä, vaikka se hiihdetään minulle huonommin sopivalla tyylillä. Siitä ei ole minulle ainakaan haittaa, että matka pitenee.