Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Ristomatti Hakola on ollut lujilla viime kesästä – täydentää miesten joukkueen neljään

Maastohiihdon yhdistelmäkilpailussa Pekingin olympialaiset avannut suomalaiskolmikko Iivo Niskanen, Perttu Hyvärinen ja Remi Lindholm saa vahvistuksekseen Ristomatti Hakolan perinteisen hiihtotavan 15 kilometrillä. Perjantaiaamuna Suomen aikaa hiihdettävä kilpailu on yhdistelmästä pronssia hiihtäneen Niskasen päämatka.

Päävalmentaja Teemu Pasasen oli helppo valita nelikko väliaikalähtönä hiihdettävään kilpailuun. Yhdistelmäkilpailu onnistui suomalaisilta kokonaisuudessaan hyvin, ja muita myöhemmin kisapaikalle matkustanut Hakola pääsee levänneenä kisa-avaukseensa.

– Kisat ovat alkaneet hyvin. Olemme saaneet jo monta hiihtäjää kärkikymmenikköön. Onnistumiset laajalla rintamalla kertovat, että viimeistely ja huolto ovat onnistuneet, Pasanen totesi torstaiaamuna.

– Alkuun täytyy olla tyytyväinen, ja nyt tulossa ovat varsinaiset odotusmatkat. Fiilis on hyvä ja luottavainen.

Yhdistelmäkilpailun voittanut Aleksandr Bolshunov nousi kisa-avauksen ällistyttävän ylivoiman ansiosta Niskasen rinnalle 15 kilometrin väliaikalähdön ennakkosuosikiksi.

Rata vaihtuu pidemmäksi

Kilpailu hiihdetään 7,5 kilometrin radalla. Yhdistelmäkilpailun 3,75 kilometrin lenkkiin verrattuna reittiin tulee kaksi lyhyempää nousua lisää ja taitoa vaativa lasku.

Pasanen ei odota, että ratamuutos vaikuttaa voimasuhteisiin.

– Yhdistelmäkilpailu antoi osviittaa voimasuhteista. En usko, että kärkikamppailuun tulee hirveästi mitään yllätysnimiä, Pasanen arvioi.

– Odotan kovaa kestävyysurheilukilpailua ankarissa oloissa ja maastoissa.

Muita suomalaisia myöhemmin kilpailupaikalle saapunut Hakola arveli, että norjalaiset saattavat parantaa vauhtiaan avauskilpailusta. Norjalaiset pääsivät matkaan vastustajiaan myöhemmin joukkueessa ilmenneiden koronatartuntojen takia.

Hakolan kilpailukausi on ollut yhtä toistuvaa paluuta

Perinteisen 15 kilometrillä olympiaurakointinsa aloittava Ristomatti Hakola on raivannut edustuspaikkansa uskomattomasta vastoinkäymisten metsiköstä.

Hakolan ongelmat alkoivat varpaan murtumalla kesällä, kun hän erehtyi yhteenottoon sohvan kanssa. Viimeksi hän joutui keskeyttämään viimeistelyleirinsä Seiser Almissa.

– Lähdin Seiseristä kotiin muutaman päivän jälkeen. Lopun valmistautumisen hoidin kotona ja kotiseudulla Satakunnan Jämilllä, Hakola kertoi.

– Olot olivat hyvät, mutta eipä voi sanoa, että valmistutuminen olisi ollut optimaalinen. Mutta näillä mennään.

Käytännössä Hakolan kilpailukausi on ollut yhtä toistuvaa paluuta. Hän on hiihtänyt Taivalkoskella, Rukalla ja Imatran SM-hiihdoissa. Vastustajat ovat teroittaneet kilpailuvirettä maailmancupin kisoissa.

– Nyt on mukava käydä koittamassa, mihin Omega pysähtyy. En osaa kuitenkaan sanoa, mitä ladulla tapahtuu, kun kello laitetaan päälle, tällä kertaa kuukauden kilpailutauolta paluuta tekevät Hakola pohdiskeli Zhangjiakoun kisakylässä.

– Jos kisat olisivat merenpinnan tasolla, luotto olisi korkeampia. Vaikeuksista on vaikeampi tulla kisoihin näin vaativissa oloissa.

Hankala lupaus

Hakola matkusti olympialaisiin muita hiihtäjiä myöhemmin. Sopeutuminen aikaeroon ja korkeuteen otti aikansa.

– Vasta viime päivät ovat tuntuneet vähän paremmilta. Aluksi ei tehnyt yhtään mieli kisaamaan, kun sopeutuminen oli päällä, Hakola tunnusti.

– Enkä ole hiihtänyt yli kuukauteen kilpaa. Hiihto voi olla nyt pelkästään sen takia tukkoisen oloista. Kilvanhiihto on kuitenkin eri juttu kuin harjoitus, vaikka tekee millaisen treenin.

Hakola myöntää olleensa henkisesti lujilla koettelemustensa keskellä. Vaikeimmilla hetkillä hän on lupaillut itselleen, että on "tyytyväinen pienestäkin".

– Kisapaikalla lupaus meinaa unohtua, Hakola naurahti.

– En tule tällä kokemuksella enää kisoihin hiihtelemään. Olen odottanut näitä kisoja 7–8 vuotta, sillä täällä olisi minulle hyvät matkat. Haluaisin tehdä tulosta, mutta valmistautuminen on mennyt persiilleen.

Itseluottamustaan Hakola yrittää pönkittää MM-hopealla, jonka hän saavutti Joni Mäen kanssa Oberstdorfin 2021 kisojen parisprintissä.