Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Kohta viisi kautta takana, ja yhä vain KHL tarjoaa yllätyksiä Tomi Lämsälle: "Kyllähän se aikamoinen viidakko on"

Lahtelaisluotsi on onnistunut vakiinnuttamaan paikkansa itäliigassa, jossa valmennuspestien keskimääräinen kesto ei ole kovin pitkä.

Euroopan muut huippusarjat jatkavat pelejään Pekingin olympiajääkiekon ajan, mutta itäliiga KHL:ään raivattiin sarjatauko, kun NHL-pelaajien poisjäänti Pekingistä selvisi. Yli sadan huippupelaajan poissaolo muutaman viikon ajan olisi muuttanut KHL-pelien luonnetta merkittävästi.

KHL on päätöksissään ja liikkeissään nopea ja arvaamaton. Tämän viikon alussa liigan johtoporras päätti, että runkosarjan loput ottelut jätetään pelaamatta. Olympiatauon jälkeen siirrytään suoraan pudotuspeleihin 1. maaliskuuta alkaen.

Salavat Julajev Ufaa luotsaavalla Tomi Lämsällä on menossa jo kaikkiaan viides kausi KHL:ssä, mutta yhä vain sarjan koukerot jaksavat yllättää.

– Joka kausi muutamaan kertaan, Lämsä sanoo ja naurahtaa.

– Kyllähän se aikamoinen viidakko on. Mennään vuosi kerrallaan sääntöjen ja muun suhteen. Maassa maan tavalla.

Viime viikolla Lämsä ehti käymään muutaman päivän visiitillä kotonaan Lahdessa. Tällä viikolla työt Uralvuoriston länsilaidalla ovat taas jatkuneet täyttä häkää, vaikkei pelejä olekaan.

– Aika käytetään harjoitteluun ja valmistautumiseen. Meillä on neljä harjoitusottelua sovittu tuleville viikoille. Yritetään saada pelituntumaa takaisin. Sitten pudotuspelit lähtevätkin käyntiin, ja heti pelataan isoista asioista.

Lämsälle on tulossa täyteen toinen kausi Ufan päävalmentajana. Se on varsinkin ulkomaalaisluotsille merkittävä saavutus liigassa, jossa valmentajapestien keskimääräinen kesto ei ole pitkä. Sama pätee osittain seurajohtajiinkin.

– Tämä on minulle viides talvi, ja yläkerrassa taitaa olla kolmas tai neljäs orkesteri, laskee Lämsä, joka ennen päävalmentajapestiään toimi kolme vuotta seuran apuvalmentajana.

Ufa sijaitsee Bashkirian tasavallassa. Seudun kiekkoylpeys on vahvasti paikallisen hallinnon ohjauksessa, sillä siellä seuran rahoituksestakin päätetään.

– Tasavallan presidentti on äärimmäisen kova kiekkomies. Hän antaa viimeisiä siunauksia asioille, Lämsä kuvailee seuran päätöksentekoa.

Lahtelaisvalmentaja on sopeutunut kulttuuriin. Siinä on auttanut venäjäntaito, jota Lämsä määrätietoisesti KHL-vuosinaan kehittänyt. Tulkkia hän tarvitsee enää harvoin.

– Joukkueen koppikieli on englanti. Pystyn kyllä harjoituksia vetämään venäjäksi ja kommunikoimaan hallilla paikallisten kanssa, jos tarvetta on.