Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

KHL:ssä valmentava lahtelainen Tomi Lämsä ihailee "maagisia" venäläistaitureita, mutta hän uskoo myös Leijonien vahvuuksiin olympiajäillä: "Jukka hallitsee prosessin ja on ehkä maailman paras turnausvalmentaja"

KHL:ssä pelaavat jääkiekkomaailman parhaat yksilöt heti NHL:n jälkeen, mutta erityisen taktinen sarja se ei ole, sanoo Tomi Lämsä. Hän seuraa olympialaisia tarkan analyytikon silmin ja yrittää löytää sieltä uusia ideoita.

Suomen miesten jääkiekkomaajoukkue aloittaa urakkansa Pekingin olympiaturnauksessa torstaina. Leijonien ketjukoostumuksia on viime viikkoina arvailtu ja spekuloitu kuten asiaan kuuluu, mutta yksi kolmikko on ollut itsestäänselvä valinta todennäköisesti jokaisen asiantuntijan papereissa. Teemu Hartikainen, Sakari Manninen ja Markus Granlund ovat jo pitkäneet tehneet tehokasta yhteistyötä KHL:n Salavat Julajev Ufassa, ja samaa odotetaan myös Leijonissa.

Suomen päävalmentaja Jukka Jalonen tuntee ja tietää kolmikon vahvuudet. Vielä tarkempaa tietoa kumminkin löytyy eräältä toiselta suomalaisvalmentajalta – nimittäin Tomi Lämsältä, joka toimii toista kautta Ufan päävalmentajana ja on kyseisen tehotrion siellä rakentanut.

– Peli perustuu, että heillä on hyvä kemia keskenään, Lämsä aloittaa.

– He tunnistavat tilanteita ja pystyivät reagoimaan niihin samalla tavalla. Se synnyttää rytmiä ketjun pelaamiseen, ja kun rytmi on sama, silloin he ovat riittävän lähellä toisiaan ja auttavat toinen toistaan. Tätä kautta syntyy yksi KHL:n parhaista ketjuista.

Lämsän sanoissa ei ole liioittelua. Viime kaudella Hartikainen, Granlund ja Manninen ylsivät kaikki KHL:n pistepörssissä kärkikymmenikköön. Hartikainen oli peräti sarjan pörssikakkonen 53 ottelun saldollaan 28+36=64.

Tällä kaudella ruuti ei ole ollut yhtä kuivaa, mutta kolmikko on edelleen tehnyt yhteensä 40 maalia Ufalle. Suomalaisten KHL-pelaajien pistepörssissä he kaikki mahtuvat kärkikymppiin.

Hartikainen pelaa Ufassa jo yhdeksättä kauttaan ja Manninen kolmattaan. Troikka täydentyi toissa kaudella, kun Granlund palasi seitsemän Pohjois-Amerikan-kauden jälkeen vanhalle mantereelle.

– Oli minulla heti alkuun idea, että voidaan kokeilla heitä yhdessä, Lämsä kertoo.

Valinta ei kuitenkaan ollut itsestäänselvä. Granlund pystyy Mannisen tavoin pelaamaan sentterinä, joten Lämsä ajatteli, että hajauttaminenkin voisi tulla kyseeseen.

– Mutta kun pojat vetivät ensimmäisiä pelejään yhdessä, oli konseptit selvät, että tällä mennään.

Kovia KHL-tehoja on syytä alleviivata tämän olympiaturnauksen alla. Kun NHL-pelaajat päättivät koronapandemian vuoksi jättäytyä pois Pekingistä, kävi selväksi, että turnauksen pelaajien kerma tulisi itäliigasta.

Olympiaturnauksessa on 12 joukkuetta, joiden pelaajista yhteensä lähes 40 prosenttia edustaa tällä kaudella KHL-seuroja.

KHL on kiistatta maailman toiseksi kovatasoisin kiekkosarja. Erityisesti yksilötaito erottuu siellä.

– Rehellisyyden nimissä KHL ei ole mikään äärimmäisen taktinen sarja, Lämsä sanoo suoraan.

– KHL:n vahvuus perustuu puhtaasti äärimmäisen koviin ja hyviin pelaajiin.

Leijonien vahvuudet ovat toisaalla. Peli perustuu yhteistyön jääkiekkoon, ja Jukka Jalosen valmennustaidot turnausmuotoisissa kilpailuissa ovat vertaansa vailla. Siksi Suomi on monen asiantuntijan silmissä yksi kultakandidaateista.

– Se on Suomelle iso etu, että Jukka hallitsee tämän prosessin ja on ehkä maailman paras turnausvalmentaja. Esimerkiksi Venäjällä on päävalmentajana Aleksei Zhamnov, joka on ensikertalainen (päävalmentajana arvokisoissa). Siinä on valtava ero. Lämsä näkee.

Paperilla Venäjän olympiakomitean joukkue on kuitenkin niin kova, että sitä pidetään suurimpana mestarisuosikkina.

– Siellä on aivan maagisia pelaajia kärkiketjuihin. Nyt on minun mielestäni myös roolitettu kolmanteen ja neljänteen ketjuun todella vahvoja kahden suunnan puolustusorientoituneita pelaajia. Kokoonpano on Venäjällä hyvä, se on viisaasti rakennettu.

Olympiakiekkoa Lämsä aikoo seurata sen verran kuin ehtii – analyyttisin valmentajasilmin, totta kai.

– Vaikea on katsoa pelejä vain nautiskellen. Kun on paljon hyviä pelaajia, viisikoita ja tutkapareja, aina sitä yrittää katsoa ja löytää seuraavaa tasoa omaankin työntekoon. Maailman parhaat pelaajat vievät tätä hommaa eteenpäin ja luovat jotakin uutta. Fiksut koutsit pitävät silmät ja korvat auki.

Kuuntele Tomi Lämsän haastattelu kokonaisuudessaan ESS:n Hockey Time -podcastista .