Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Niskanen näki mitalimahdollisuutensa jo Tourilla

Iivo Niskanen aloitti urakkansa Pekingin talviolympialaisissa uran toisella henkilökohtaisella mitalilla ja uran ensimmäisellä yhdistelmäkilpailun mitalilla. Niskasta ei ehkä laskettu mitalisuosikeihin, mutta hän luotti itse mahdollisuuksiinsa.

Niskanen näki yhdistelmäkilpailussa mitalisauman, kun hän oli sijoittunut Tour de Ski -kiertueella kolmanneksi vuodenvaihteessa.

– En olisi hiihtänyt tätä neljän päivänä palautumisella ennen päämatkaa, jos en olisi tavoitellut mitalia, Niskanen paljasti.

– Oletin ennen kilpailua, että pääsisin mukaan mitalikamppailuun. Ja tätä minä toivoin.

Aleksandr Bolshunovin ja Denis Spitsovin perässä kolmantena maaliin luistellut Niskanen tervehti viimeisessä kaarteessa Suomen huoltojoukkoja. Mitaliriemu välähti hänen kasvoillaan loppusuoralla, mutta maalilinjalla hän tyytyi vain kohottamaan aavistuksen käsiään.

– En pettynyt tulokseen. Ilman muuta tuntuu hyvältä. Hommia on tehty tämän eteen ja mitali lämmittää, Niskanen vakuutti.

Reitti sopi Niskaselle

Yhdistelmäkilpailun perinteisen hiihtotavan osuus sujui ennakoidulla tavalla. Niskanen karkasi pääjoukosta 5,5 kilometrin kohdalla ja sai pian Bolshunovin seurakseen. Suksien vaihdossa kaksikolla oli puolen minuutin etu takaa-ajajiin.

Bolshunov karkasi Niskaselta vapaan osuuden alussa, ja Spitsov kipusi pari kilometriä myöhemmin toiseksi.

Niskanen puolusti hallitusti paikkaansa kolmantena. Taktiikka onnistui täydellisesti, kun norjalaisten kestävyysominaisuudet eivät riittäneet mitaleille Zhangjiakoun ääriraskaissa oloissa.

– Rata oli siinä mielessä hyvä, että siinä oli pitkät työpätkät ja hiihdettävää nousua koko ajan, Niskanen kehui.

– Oli sellainen rata, jossa ominaisuuteni ovat vahvoilla.

Niskanen hiihti käytännössä koko vapaan osuuden yksin ja takana tulevaa Norjan Hans Christer Holundia tarkkaillen.

– Pyrin pitämään tasaista vetoa koko ajan ja olen erittäin tyytyväinen, kun ero takana tuleviin pysyi samana.

– Hiihdin aika tasokasta vapaata. Siinä mielessä suoritus oli todella ehjä.

Venäläisten kova isku

Zhangjiakoun korkeus, reitit ja hitaat kelit mittaavat äärimmäisellä tavalla hiihtäjien kunto-ominaisuuksia ja lihaskestävyyttä. Se vaikutti esimerkiksi norjalaisiin, jotka yleisesti ottaen menestyvät paremmin liukkaammalla kelillä.

Niskanen yllättyi eniten Bolshunovin ja Spitsovin vauhdista, kun välineet oli vaihdettu vapaalle hiihtotavalle.

– Kovinta vapaata, mitä olen ikinä nähnyt. Näki, että kaksi äijää meni nousuissa aivan eri suuntaan, Niskanen kuvasi kaksikon karkua kirkkaimmille mitaleille.

– Oletin, että pystyisin hiihtämään Bolsun perässä ja hyödyntämään peesiä, mutta ei kerta kaikkiaan ollut mitään saumaa.

Niskasen mielestä juuri raskaat olot selittävät kärjen isot erot. Bolshunov jätti Spitsovia yli minuutin ja Niskasta kaksi minuuttia.

– Äärettömän kovat olosuhteet, ollaan korkealla, ja pidettiin vauhti tapissa koko ajan. Alkuvauhti oli monelle ylärajoilla. Tasainen hiihto toi parhaan tuloksen varmasti aika monelle, Niskanen arvioi.

– Oli aika raju keikka.

Kirkkaampaa luvassa

Niskasella on nyt mitaleita kolmista perättäisistä olympialaisista. Sotshin 2014 kisoissa hän voitti parisprintin Sami Jauhojärven kanssa, Pyeongchangin 2018 kisoissa hän juhli 50 kilometrin mestaruutta.

Pekingin kisoissa Niskanen tavoittelee neljän välipäivän jälkeen pronssia kirkkaampaa menestystä. Perjantaina Zhangjiakoussa hiihdetään hänen päämatkansa, 15 kilometrin perinteisen hiihtotavan kilpailu väliaikalähtönä.