Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Rukajärven kivulias sunnuntai päättyi olympiafinaalin seitsemänteen sijaan

Lumilautailun slopestylen olympiafinaalissa seitsemänneksi sijoittuneella Enni Rukajärvellä oli kolhujen sävyttämä sunnuntai. Aamun harjoituksissa tuli kaatumisia, eli Rukajärven omin sanoin hän "veti muutamat aika pahat pannut".

– Jouduin keräilemään itseäni aika paljon kilpailuun. Oli vähän epävarmempi olo, Rukajärvi sanoi Zhangjiakoun finaalin jälkeen ja lisäsi lyöneensä treenilaskun kaatumisessa päätään.

Finaalissa Rukajärvi keräsi parhaalla eli toisella laskullaan 71,45 pistettä. Avauskierroksella hän epäonnistui yhdellä reiliosuudella ja yhdessä hypyssään, sillä takapuoli osui molemmissa lumeen. Hän sai avauslaskustaan vain 30,51 pistettä. Kolmas kierros vesittyi avaushypyn kaatumiseen.

– Ei se ihan nappiin mennyt. Ensimmäisessä laskussa sekoilin jotain. Toinen lasku oli ihan jees, mutta jäi vikassa hyndässä tonni tekemättä ja jouduin jättämään ysiksi. Vikassa laskussa vauhtia tuli sitten vähän liikaa, kun kakkoslaskun vähäisempi vauhti hämäsi, Rukajärvi kuvaili finaaliurakkaansa.

Rukajärvi oli Sotshin vuoden 2014 olympialaisissa toinen ja Pyeongchangin vuoden 2018 olympialaisissa kolmas. Mitalisarja ei jatkunut, mutta kysymyksiin vastasi hyväntuulinen suomalaislaskija.

Sadowski-Synnott historialliseen kultaan

Uuden-Seelannin Zoi Sadowski-Synnott ratkaisi olympiakullan viimeisen kierroksen viimeisenä laskijana. Kultamitali on Uuden-Seelannin ensimmäinen sen talviolympiahistoriassa. Sadowski-Synnott oli jo karsintojen ykkönen ja vei olympiakullan pistein 92,88. Yhdysvaltain Julia Marino oli toinen ja Australian Tess Coady kolmas.

Rukajärvi ja maajoukkueen päävalmentaja Antti Koskinen kehuivat finaalin tasoa.

– Olipahan melkoinen finaali, aikamoinen tasonnosto nähtiin kilpailijoilta verrattuna karsintaan. On upeaa nähdä, kun saadaan kunnon show päälle, Koskinen sanoi ääniviestissä.

Koskinen oli Rukajärven toiseen finaalilaskuun tyytyväinen.

– Enni onnistui nostamaan omaa tasoaan, mutta valitettavasti kruunu jäi puuttumaan eli gabatonni. Erittäin hienosti laskettu.

"En ehkä ehtinyt palautua niin hyvin"

Finaalille toi oman mausteensa, että se oli aamukilpailu.

– Viides päivä putkeen, kun lasketaan, ja tosi aikainen herätys, niin en ehkä ehtinyt palautua niin hyvin. Olosuhteet olivat hyvät, Rukajärvi sanoi.

Rukajärvi kilpailee vielä big air -hypyissä, joiden karsinnat ovat 14. helmikuuta. Slopestylesta poiketen big air kisataan Pekingissä.

– Hyppyri siellä ei ole ennestään tuttu, mutta veikkaan, että se on aika samanlainen kuin Koreassa. Veikkaan, että se on hyvä, Rukajärvi sanoi viitaten Pyeongchangin olympialaisten big airiin.

Lumilautailu on ollut olympiaohjelmassa vuodesta 1998, mutta slopestyle tuli mukaan vasta 2014 ja big air 2018.

– Hyvä meininki on pysynyt, mutta on touhu myös vähän muuttunut. Aika paljon totisemmaksi on mennyt, kolmansissa talvikisoissaan urheileva Rukajärvi luonnehti lajin olympiamuutosta.