Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Iivo Niskanen hiihtää tulosta ja välitilinpäätöstä – viikonlopun yhdistelmäkilpailut avaavat tauolta palaavien hiihtäjien voimasuhteita

Suomalaiset maastohiihtäjät aloittavat Pekingin olympialaisten urakan hyvin valmistautuneina ja mieluisalla 3,75 kilometrin hiihtoreitillä. Epävarmuutta aiheuttaa pitkä kilpailutauko, harvoin hiihdetty kilpailumuoto ja tuulinen sää.

Eikä yhdistelmäkilpailu, jossa naisten hiihtomatka on lauantaina 7,5 kilometriä perinteisellä sekä 7,5 kilometriä vapaalla ja miehillä 15+15 kilometriä, ole kenenkään suosikkilaji.

– Välitilinpäätös ennen päämatkaa, Iivo Niskanen arvioi kisojen ensimmäistä hiihtokilpailua suomalaisten mediatilaisuudessa torstaina.

– Nähdään vähän, missä mennään kunnon ja kokonaispaketin kanssa, mutta lähdetään myös tekemään tulosta.

Niskasen tasolla se tarkoittaa käytännössä mitalikamppailua, jos välineet ovat kunnossa. Häntä voi turvallisesti ennustaa kärkihiihtäjäksi ainakin kilpailun alkupuoliskolla, mutta lopulliset ratkaisut hiihdetään yleensä jälkiosalla eli vapaalla hiihtotavalla.

– Vapaan puoli on monesti tosi ratkaiseva, Perttu Hyvärinen todisti.

– Täällä vapaan osuus on kelin takia hidas ja nousut pitkiä. Erityisesti nousujen viimeinen kolmannes ja neljännes mennään tosi ahtaalla. Nousut eivät ole jyrkkiä, mutta korkealla nousujen pituus määrittää paljolti menemistä.

Letka heti suoraksi

Olympialaisten hiihtokeskuksessa Zhangjiakoussa kilpaillaan 1 600 metrin yläpuolella vähähappisessa ilmassa.

Keinolumen luisto on yöpakkasten takia nihkeä, ja varsinkin naisten kilpailuun on luvassa navakkaa tuulta, joka uhkaa puhaltaa perinteisen osuudella ladut umpeen.

– Tila saattaa mennä tosi ahtaaksi, jos perinteistä pitää hiihtää ladun sivussa. Voi tulla kolareita, Krista Pärmäkoski avasi ongelmaa.

– Eikä hiihto ladun sivussa ole yhtä rentoa kuin ladulla.

Viime päivinä tuuli on osunut reitille rankimmin stadionin ympäristössä ja yhdistelmäkilpailun kahdessa ensimmäisessä nousussa. Hyvärinen arveli sen vaikuttavan mieshiihtäjien vetohalukkuuteen, mutta Kerttu Niskanen uskoo, että naisten kilpailussa edetään heti vauhdilla.

– Luulen, että letkaa laitetaan suoraksi jo ensimmäisestä kierroksesta (3,75 km) alkaen, Niskanen ennusti.

– Tuuli on kova ja peesihyöty suuri, mutta toisaalta työpätkät ovat pitkiä. En usko, että kärjessä on mitään yhtenäistä lössiä, kun mennään suksien vaihtoon.

Massakiriä ei nähdä

Kokonaisuudessaan kilpailun raskauden pitäisi olla suomalaisille eduksi.

– Tämä 3,75 kilometrin latu sopii suomalaisille hyvin, sillä siinä on olympiareiteistä ehkä eniten ylämäkiä ja pitkiä työpätkiä, naisten joukkueen maajoukkuevalmentaja Ville Oksanen vahvisti.

Myös päävalmentaja Teemu Pasanen arvioi reitit profiililtaan rankoiksi Zhangjiakoun vähähappisessa ilmassa ja luistoltaan nihkeässä kelissä.

– Uskon, että tulee eroja jo matkalla, sillä arvokisoissa uskalletaan pitää vauhtia, Pasanen ennakoi.

– Porukka erottuu pienempiin ryhmiin varsinkin vapaalla. En usko, että tulee mitään ison porukan loppukiriä.

Arvokisojen ensimmäisessä startissa on aina ylimääräistä latausta, mutta Pekingin kisojen tilanne on erityinen, koska maailman parhaat selvittelivät voimasuhteitaan viimeksi Tour de Skillä vuodenvaihteessa. Eikä esimerkiksi Norjan Therese Johaug kilpaillut edes siellä.

Suomen distanssipuolen kärkihiihtäjien päämatkat, perinteisen väliaikalähtönä naisten kymppi ja miesten 15 kilometriä kilpaillaan ensi viikon torstaina ja perjantaina.