Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n kesätoimittaja ja -kuvaaja etsivät päijäthämäläisiä saunojia ja saunoja – olisiko sinun lauteillasi tilaa?

Kiina väittää Yhdysvaltojen maksavan urheilijoille talviolympialaisten häirinnästä

Suurvaltapolitiikan aallot kuohuvat yhä isompina Pekingin talviolympialaisten lähestyessä. Kiinan valtiollinen media kertoi lauantaina, että Yhdysvallat maksaa urheilijoilleen, jotta nämä häiritsisivät ensi viikolla alkavia olympialaisia.

Sanomalehti China Daily kertoi tietojen olevan peräisin luotettavista lähteistä, jotka tuntevat asiaa tarkoin. Kiinalaisväitteiden mukaan Yhdysvaltain liittovaltion hallinto houkuttelee maansa urheilijoita pelaamaan ottelujaan passiivisesti tai kieltäytymään osallistumisesta kilpailuihin. Lisäksi Washingtonissa valtaa pitävät kehottaisivat urheilijoita osoittamaan halveksuntaansa talviolympialaisten isäntämaata Kiinaa kohtaan.

Yhdysvaltain Kiinan-suurlähetystö kiisti Pekingissä väitteet tuoreeltaan.

– Yhdysvaltain urheilijat ovat vapaita ilmaisemaan mielipiteitään, mutta olympialaisten hengessä, suurlähetystön tiedottaja viestitti sähköpostitse uutistoimisto AFP:lle.

Pekingin olympialaisista on tulossa poliittisesti värittyneimmät aikoihin. Useiden länsimaiden johtajat ovat ilmoittaneet boikotoivansa kisoja vastalauseena Kiinan ihmisoikeuspolitiikalle. Länsimaat kritisoivat etenkin uiguurien kohtelua, ja myös Hongkongin kiristynyt tilanne on herättänyt huolta.

Boikotti ei kuitenkaan yllä urheilijoihin. Useat urheilijat ovat jo matkustaneet Pekingiin valmistautuakseen perjantaina avajaisiaan viettäviin kisoihin.

– Odotamme, että Kiinan kansantasavalta varmistaa urheilijoidemme ja kaikkien urheilijoiden turvallisuuden ja hyvinvoinnin, kun he ovat Kiinassa. Isäntämaan pitää kunnioittaa urheilijoiden ihmisoikeuksia ja perusvapauksia, Yhdysvaltain Kiinan-suurlähetystön edustaja korosti.

Epäilyjä koronatestipelistä

Pekingin talvikisoja värittää poliittisten jännitteiden lisäksi koronaviruspandemia. Saksan lumilautailun johtajiin kuuluva Michael Hölz arvioi hiljattain, että olympialaisten järjestäjät peukaloivat koronavirustestejä, jotta kovimpia urheilijoita saadaan pois kilpailuista. Hölz ei esittänyt väitteilleen todisteita.

– Koronatestauksemme on Maailman terveysjärjestön WHO:n linjausten mukaista, vakuutti Huang Chen, kisajärjestäjien testausorganisaation edustaja lauantaina.

Kansainvälisen olympiakomitean KOK:n lääketieteellinen edustaja Brian McCloskey korosti testien olevan asianmukaiset.