Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itsenäisyyspäivän kunniamerkkien saajat julkistettiin – katso ketkä palkittiin Lahden seudulla

Hiihtoliitto selvitteli nuorten SM-hiihtojen olosuhdekaaosta – pahoittelut kisoissa loukkaantuneille urheilijoille

Nuorten SM-hiihdoissa Keuruulla tammikuun puolivälissä kohauttivat lukuisat kaatumiset, jotka johtivat myös ensiavun antamiseen. Suomen Hiihtoliitto julkisti keskiviikkona selvityksensä tapahtumista.

Hankalien sääolojen myötä tilanne kisaradalla äityi erityisen vakavaksi lauantaina 15. tammikuuta. Keskeyttäneitä oli 35 ja 59 ei startannut lainkaan, ja viiden kilometrin mittaisella lenkillä oli huonokuntoinen mutka, jossa kaatui useita hiihtäjiä liukkauden takia. Seitsemän urheilijaa sai ensiapua eritasoisiin vammoihin paikan päällä.

– Tapahtumien kulkuun vaikuttaneiksi tekijöiksi nousivat esille kilpailuratojen kova vaatimustaso, olosuhteiden muutos juuri ennen kilpailuviikonloppua ja kilpailuorganisaation kapeus talkooväen vähäisyyden vuoksi. Selvitystyössä todettiin myös järjestävän seuran tarvinneen sekä toiminnallista että viestinnällistä tukea Hiihtoliiton suunnasta, liitto kertoi tiedotteessaan.

Vastaavien tapahtumien välttämiseksi Hiihtoliitto painottaa kilpailunjärjestäjäkoulutusta ja ennakkokäyntejä kisapaikoilla. Olosuhdereagointia "tehostetaan aikaisemmalla teknisen asiantuntijan (TD) tutkimuksella sekä kartoituksella ratojen kunnostamiseen liittyvästä kalustosta".

– Kilpailutapahtumien kohdalla peruselementtien toteutuminen varmistetaan ennakoinnilla ja reagoinnilla. Yhteistyö toimijoiden kesken on ensiarvoisen tärkeää kilpailujen suunnittelu-, toteutus- ja analysointivaiheissa. Siksi kilpailuille on nimetty tuomarineuvosto, joka toteuttaa sovittuja toimintamalleja. Koulutus ja tiedonjako ovat kokonaisuudessa merkittävässä roolissa, jota tullaan myös tehostamaan jatkossa, Hiihtoliiton toiminnanjohtaja Ismo Hämäläinen sanoo tiedotteessa.

Hiihtoliitto ja nuorten SM-hiihtojen järjestäjäseura Keuruun Kisailijat myös pahoittelivat tapahtunutta kilpailussa loukkaantuneille urheilijoille.