Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itsenäisyyspäivän kunniamerkkien saajat julkistettiin – katso ketkä palkittiin Lahden seudulla

"Missä on Peng Shuai?" -paitakohulle päätös? Australian avoimet sallii tennistähteä tukevat paidat

Tenniskauden ensimmäisen grand slam -turnauksen Australian avointen järjestäjät takavarikoivat viikonloppuna faneilta t-paitoja, joissa kysyttiin "Missä on Peng Shuai?" viitaten viime kuukausina huolta herättäneeseen kiinalaisen tennistähden Peng Shuain tilanteeseen.

Nelinpelin entinen maailman ykköspelaaja Peng Shuai, 36, katosi marraskuun alussa sen jälkeen, kun hän oli syyttänyt Kiinan entistä varapääministeriä pakottamisesta seksuaaliseen tekoon. Pengistä kuultiin lopulta vasta lähes kolmen viikon päästä, ja huolestusta herättää yhä, onko Peng todellakin vapaa.

Muun muassa tennislegenda Martina Navratilova paheksui järjestäjien toimintaa ja luonnehti sitä "säälittäväksi". Järjestäjät perustelivat toimintaa kiellolla poliittisista viesteistä. Tiistaina turnausjohtaja Craig Tiley kuitenkin kertoi, että "Missä on Peng Shuai?"-paidat ovat sallittuja, jos niiden kantajat "ovat rauhallisia".

– Kyllä, niin kauan kuin ihmiset eivät saavu joukolla aiheuttamaan häiriötä, vaan ovat rauhallisia, Tiley sanoi.

– Tässä on vähän tullut väärinymmärrystä. Tilanne (viikonloppuna) oli sellainen, että joillain ihmisillä oli mukanaan kahden suuren sauvan väliin kiinnitetty (viestiä sisältänyt) lakana, emmekä voi sellaista sallia. Jos tulet katsomaan tennistä, niin hyvä, mutta häiriötä ei voi aiheuttaa.

Pengiä tukevaa toimintaa järjestänyt ihmisoikeusaktivisti Drew Pavlou otti tyytyväisyydellä vastaan Tileyn myönnytyksen. Aktivistit aikovat tuottaa lisää t-paitoja Peng-painatuksella ja jakaa niitä ilmaiseksi.

– Toivottavasti ihmiset Kiinassa näkevät tuhansia ihmisiä pitämässä päällään noita Peng Shuai -paitoja Australian avointen finaalissa. Ja he tietävät, että hän ei edelleenkään ole turvassa, Pavlou sanoi.

– Ja he (Kiinassa) myös tietävät, että ihmiset ympäri maailman tukevat yhä Peng Shuaita.

Myös Australian hallituksesta kuului kommenttia asiaan. Puolustusministeri Peter Dutton kehotti puhumaan ihmisoikeusasioista.

– Emme halua vetää urheilua politiikkaan, mutta tämä ei ole poliittinen asia. Tämä on ihmisoikeusasia koskien seksuaalisesta pakottamisesta kertoneen nuoren naisen kohtelua.