Pekingin olympiajoukkue julki: 95 urheilijan joukossa Joutsan Pommin ampumahiihtäjä Suvi Minkkinen

Olympiakomitea on nimennyt Pekingin talviolympialaisiin tänään 22 urheilijaa, joten Suomen joukkue koostuu 95 urheilijasta. Jääkiekkojoukkueiden osuus olympiajoukkueesta on yli puolet: 25 miestä ja 23 naista.

Edellisissä talviolympialaisissa kilpaili 102 suomalaista. Pyeongchangin vuoden 2018 kisojen lajeista Suomen lajivalikoimasta uupuvat nyt curling ja pikaluistelu.

Nyt joukkueessa on urheilijoita yhdeksästä urheilumuodosta. Miehiä on 51 ja naisia 44.

Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki totesi, että Olympiakomitea noudatti aiemmin sovittua kriteeriä, jonka mukaan joukkueeseen valitulla urheilijalla pitää olla realistinen mahdollisuus sijoittua 16 parhaan joukkoon yksilölajeissa tai 8 parhaan joukkoon joukkuelajeissa.

Pyeongchangissa neljä talvea sitten Suomi saavutti kuusi mitalia, yhden kullan, yhden hopean ja neljä pronssia. Seuraavien kesä- ja talvikisojen yhteisenä tavoitteena Suomella on kymmenen mitalia ja 20 pistesijaa.

– Kesälajeissa meillä on Pariisiin enemmän petrattavaa Tokiosta. Tavoitteen saavuttamista auttaisi, jos pääsisimme Pekingissä yli kuuden mitalin, Lehtimäki sanoi.

Tokiossa Suomi voitti kaksi mitalia: Matti Mattssonin pronssin rintauinnista ja Mira Potkosen pronssin nyrkkeilystä.

Korona ei vaikuttanut valintoihin

Pekingin valinnoissa Olympiakomitea halusi antaa osalle nuorista urheilijoista mahdollisuuden kartuttaa kokemusta, vaikka sijoitusodotuksia ei vielä ole. Takavuosilta tällaisista nuorten valitsemisista on hyvänä esimerkkinä etenkin hiihtäjä Iivo Niskanen, joka voitti uransa ensimmäisissä olympialaisissa Sotshissa 22-vuotiaana pariviestin kultaa Sami Jauhojärven kanssa.

Tänään joukkueeseen nimettiin urheilijoita alppihiihtoon, ampumahiihtoon, freestyleen, lumilautailuun, mäkihyppyyn, taitoluisteluun ja yhdistettyyn. Kaikki jääkiekkoilijat ja maastohiihtäjät oli valittu jo aiemmin, ja lisäksi joulukuussa oli nimetty tusina muiden lajien urheilijoita. Osalla urheilijoista on ollut koronan kanssa haasteita, mutta valinnoissa ei mietitty koronaa.

– Halusimme tehdä kisavalinnat kriteerien perusteella ja reagoimme koronatilanteisiin sitten, jos niitä vastaan tulee. Viimeiset päivät ennen kisoja ovat taistelua terveenä pysymisestä ja kisakuplaan pääsemisestä, Lehtimäki korosti.

Hän oli tänään lähdössä muun muassa Suomen hiihtohuollon kanssa Istanbulin kautta Pekingiin, mutta Istanbulin kenttä suljettiin lumipyryn takia. Nyt haussa on uusi lento, mutta tilanne on vaikea, sillä Pekingiin pääsee vain Kiinan viranomaisten hyväksymillä lennoilla. Helsingistä Finnairin seuraava kisalento lähtee keskiviikkona.

Torsti yllätysnimenä

Alppihiihdosta olympiapaikan saivat Schladmingissa 14. sijalle hiljattain pujotellut Rosa Pohjolainen, Riikka Honkanen ja Erika Pykäläinen sekä yllätysnimenä valittu Samu Torsti, jonka alkukausi on ollut vaisu. Torsti on ollut tällä kaudella maailmancupissa parhaimmillaan 38:s. Pyeongchangissa Torsti oli suurpujottelussa 17:s ja viime vuoden MM-kisoissa 15:s.

– Samu ei ole laskenut maailmancupia tällä kaudella niin hyvin, mutta viime vuoden MM-kisoista löytyy 15. sija ja 12. sija, Lehtimäki perusteli.

– Alppihiihtoon saimme kolmannen naispaikan, joten halusimme antaa kahdelle nuorelle mahdollisuuden, Lehtimäki viittasi Honkaseen ja Pykäläiseen.

Ampumahiihdossa joulukuussa valitut Mari Eder, Olli Hiidensalo ja Tero Seppälä saavat seurakseen Erika Jängän, Nastassia Kinnusen, Suvi Minkkisen, Tuomas Harjulan ja Heikki Laitisen. Suomi saa siten joukkueet lajin kaikkiin viesteihin.

– Minkkisen valinta oli selvä, mutta Anterselvan viestit toivat viikonloppuna lisänäyttöä. Suomi oli naisissa lähellä kahdeksatta sijaa ja miehet epäonnistuneella suorituksella 11:s, Lehtimäki sanoi.

Freestylessä tänään valittiin slopestylessä ja big airissa kisaava Simo Peltola, kumparelaskijat Olli Penttala ja Severi Vierelä sekä lumikourun Jon Sallinen joulukuussa olympiavalintansa varmistaneiden Anni Kärävän ja Jimi Salosen lisäksi.

– Freeskissä paikka on Elias Syrjän hankkima paikka, mutta hän on vielä loukkaantuneena, joten katseet käännettiin nuorisoon. Paikka olisi ollut Kuura Koiviston, mutta hänellä on vaikea polvivamma. Simo Peltola oli MM-kisoissa 19:s ja on syntynyt vuonna 2001, Lehtimäki sanoi.

Kumparelaskussa Salosen ohella Olli Penttala oli viime vuoden MM-kahdeksikkona vahvoilla. Viimeisen paikan vei Vierelä nuoren urheilijan statuksella ennen Jussi Penttalaa. Lumikourussa Jon Sallinen lienee suurelle yleisölle tuntemattomin, koska asuu Pohjois-Amerikassa.

– Maailmancupissa 6:s ja 12:s Calgaryssä, joten Sallinen on yksi potentiaalisista menestyjistä, Lehtimäki totesi.

Lumilautailuun Olympiakomitea nimesi Carola Niemelän. Jo joulukuussa valintansa olivat varmistaneet Enni Rukajärvi, Kalle Järvilehto ja viikonloppuna X Gamesissa big airin kolmanneksi yltänyt Rene Rinnekangas.

Mäkihypyssä ei miesten joukkuetta

Mäkihypyssä Olympiakomitea päätyi valitsemaan Antti Aallon, Niko Kytösahon ja Jenny Rautionahon. Suomi pystyy siten osallistumaan sekajoukkuekilpailuun, koska Julia Kykkänen valittiin jo joulukuussa. Miesten joukkuekilpailuun Suomella eivät riittäneet alkukauden näytöt.

– Meillä ei ole kerta kaikkiaan neljää sellaista miesmäkihyppääjää, että joukkueen valinta olisi perusteltua. Sekajoukkuekisassa Suomi oli viime vuonna MM-9:s, Lehtimäki sanoi.

Taitoluistelussa jäätanssijat Juulia Turkkila ja Matthias Versluis saavat lajiin seurakseen naisten luisteluun osallistuvan Jenni Saarisen. Muihin luistelulajeihin Suomella ei ollut olympiapaikkaa.

Joulukuussa valittu ja koronasta toipunut Ilkka Herola ei jää lajinsa ainoaksi edustajaksi Pekingissä, sillä Olympiakomitea valitsi joukkueeseen myös Eero Hirvosen, Arttu Mäkiahon, Otto Niittykosken ja Perttu Reposen.

– Yhdistetyssä on ihan selvää, että Suomi on joukkuekilpailussa kahdeksan joukossa. Leevi Mutrun valitettava sairastuminen ratkaisi tilanteen, Lehtimäki sanoi ja viittasi Mutrun sydänlihastulehdukseen.

Pekingin talviolympialaiset kilpaillaan 4.–20. helmikuuta.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut