Filppula, Komarov ja Vatanen tuovat NHL:ää olympialaisiin – Noora Räty ei ole mukana naisten olympiajoukkueessa

Hyökkääjät Valtteri Filppula ja Leo Komarov sekä puolustaja Sami Vatanen kuuluvat Suomen miesten jääkiekkomaajoukkueen tähtikaartiin Pekingin olympialaisissa. Kolmikko palasi maajoukkueeseen tällä kaudella usean vuoden tauon jälkeen.

NHL-kiekkoilijoiden piti olla mukana Pekingin miesten turnauksessa, mutta ankaroituneen koronatilanteen takia olympiamatka peruuntui. Filppula, Komarov ja Vatanen ovat pelanneet yhteensä 2020 NHL:n runkosarjaottelua. Nykyisin Filppula ja Vatanen kiekkoilevat Sveitsissä ja Komarov Venäjällä. Komarov pelasi kauden alussa yhden NHL-ottelun.

– Olen ylpeä ja onnellinen. Vancouverista on aikaa, ja olen iloinen, että pääsen vielä kerran pelaamaan, Filppula palasi TV5:n livelähetyksessä muistoissaan vuoden 2010 pronssitunnelmiin.

Komarovin seuratoveri Mikko Lehtonen Pietarin SKA:sta tuo maailmanmestaritason kiekollista osaamista alakertaan. Mukana ovat myös kultakapteeni Marko Anttila ja olympiadebytantti Miro Aaltonen, joka on hyökännyt tehokkaasti EHT-turnauksissa. Arvokisadebytantteihin kuuluu Markus Granlund, joka palasi tällä kaudella maajoukkueeseen pitkän tauon jälkeen. Hän oli tyrkyllä MM-kilpailuihin 2016, mutta putosi pois viimeisten miesten joukossa. Myös Granlund on tahkonnut taalajäillä kaikkiaan 335 runkosarjaottelua, joten NHL-kokemusta Suomella riittää.

Jääkiekkovalmentaja Jukka Rautakorpi kuvaili viisi vuotta sitten jääkiekon CHL-kauden avauksessa monien itäeurooppalaisten joukkueiden kohtaamista "karvapersejoukkueiden" kohtaamiseksi ja Suomen olympianippua voi kuvailla näin. Keski-ikä on 30 vuotta. KHL-kokemusta joukkueessa riittää valtavasti, mutta myös vuodet Sveitsissä ja Ruotsissa ovat olleet opettavia monille. SM-liigasta mukaan mahtuivat puolustajat Atte Ohtamaa ja hyökkääjä Saku Mäenalanen, joista jälkimmäinen on päässyt raapaisemaan NHL-jäätä.

"Hyvällä luistelulla"

Maalivahti Noora Räty ei ole Pekingiin matkaavassa Suomen naisten jääkiekkomaajoukkueessa. Räty oli ykkösmaalivahtina muun muassa edellisissä olympialaisissa 2018, jolloin Suomi saavutti pronssia Pyeongchangissa. MM-kotikisoissa 2019 hän torjui Suomen hopealle.

Pekingiin matkaa maalivahtikolmikko Anni Keisala, Meeri Räisänen ja Eveliina Mäkinen. Keisala ja Mäkinen loistivat elokuussa MM-kilpailuissa Calgaryssä, missä Suomi saavutti pronssia.

– Keisala valittiin elokuussa maailman parhaaksi, päävalmentaja Pasi Mustonen mainitsi ja viittasi Keisalan valintaan MM-kilpailujen parhaaksi maalivahdiksi.

Suomen joukkueen runkonimiin kuuluvat muun muassa puolustaja Jenni Hiirikoski sekä hyökkääjät Petra Nieminen ja Michelle Karvinen.

– Pitää pystyä hyökkäämään paremmin kuin Calgaryssä, Mustonen puhui ja viittasi MM-kaukaloissa vaivanneeseen maalinteko-ongelmaan.

Hiirikoskikin voi tehoilla hyvän puolustuspelaamisen ohessa.

– Hyvällä luistelulla yritän päästä tukemaan hyökkäyksiä, Hiirikoski sanoi.

Rädyllä on takaportti

Suomen joukkue on nuorekas (keski-ikä 24) ja yksi urheilija aivan uuden kokemuksen edessä.

– Lehmänhermoinen Sanni Rantala on joukkueen ainoa arvokisojen ensikertalainen, Mustonen nosti esiin 19-vuotiaan Kiekko-Espoon puolustajan.

Rädyn ja Mustosen soppa puhutti syksyllä, kun Mustonen kritisoi julkisesti Rädyn kieltäytymistä MM-kilpailuista. Räty jäi pois työkiireisiinsä vedoten. Marraskuussa Mustonen pyysi anteeksi Rädyltä ja kertoi anteeksipyynnöstä myös suomalaistoimittajille Helsingin areenan uumenissa. Joulukuussa Räty palasi maajoukkueeseen, kun Suomi pelasi Vierumäellä.

Rädyllä on takaportti olympialaisiin pääsemiseen. Hän voi nousta mukaan, jos Anni Keisala ei pysty pelaamaan loukkaantumisen tai sairastumisen takia. Ankarassa maailmantilanteessa kokoonpanoa ei siis kannata hakata kiveen.

---

Korjattu aiempaa uutista klo 22.25: Miesten joukkueen keski-ikä on 30 vuotta, ei yli 30 vuotta.

Mainos: Etelä-Suomen Sanomat

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut