Brad Lambert, 18, pyrkii ottamaan kohut tyynesti vastaan, sillä kiekkomaailman huipulla hälinään pitää tottua: "Näin se on ja näin se tulee jatkossakin olemaan"

Syksyn pohjakosketus toimi herätyksenä hyökkääjälupaukselle ja käänsi kuluvan kauden suunnan. Pelicansiin palannut hyökkääjälupaus nauttii siitä, että arki pyörii taas Lahden-kodin ympärillä.

Brad Lambertin alkuviikko on ollut melkoista viilettämistä. Maanantaina julkisuuteen tuli ensin tieto, että suomalais-kanadalainen hyökkääjälahjakkuus on purkanut sopimuksensa JYPin kanssa, ja pian tuli jatkotieto, että Lambertin uusi seura on Pelicans. Tiistaina hän pelasi ensimmäisen ottelunsa turkoosipaidassa, ja keskiviikkona matka jatkui heti aamujäiden jälkeen joukkueen mukana vieraspelimatkalle kohti Oulua.

Asianosaiset ovat kommentoineet yllätyssiirron taustoja kieli keskellä suuta. JYP on sarjassa viimeisenä ja palkkakulujen leikkaaminen käy järkeen, mutta 18-vuotiaan Lambertin tapaus ei ole niin yksinkertainen. Hänet varataan todennäköisesti korkealla ensi kesän NHL-varaustilaisuudessa, ja Pelicans saa nyt kunnian olla se seura, jonka riveistä tuo varaus tehdään. Pelissä ovat myös NHL-kasvattajarahakorvaukset, eivätkä Pelicans ja JYP ole kertoneet, onko seurojen välillä tapahtunut pelaajasiirron yhteydessä jonkinlaista rahaliikennettä.

Näin kuuluu Brad Lambertin oma versio tapahtuneesta:

– Ei se liittynyt niinkään JYPiin – enemmän siihen, että Pelicans tarvitsee pelaajia, kun (Jiri) Smejkal lähtee olympialaisiin. Pelicans on kiinni playoff-paikassa, ja näin, että tässä on hyvä mahdollisuus auttaa kasvattajaseuraa pääsemään pleijareihin ja siellä niin pitkälle kuin mahdollista, Lambert selvitti Etelä-Suomen Sanomien Hockey Time -podcastin haastattelussa keskiviikkona.

Jääkiekko on Suomessa niin iso asia, että kohuja syntyy jo juniorikiekkoilijoista. Sen ovat saaneet aikoinaan kokea Mikael Granlund ja Patrik Laine, sen on saanut nyt kokea Brad Lambert.

Lambertin tapauksessa kohut ovat liittyneet seurojen vaihtumiseen ja hänen Ross-isänsä rooliin pelaajan taustalla.

Eihän tämä tavallista suomalaiskiekkoilijalle ole: Brad Lambertilla on ikää vasta 18 vuotta ja kuukausi päälle, mutta Pelicans on hänelle jo kolmas seura ammattilaisuralla. Useat tahot ovat julkisuudessa kertoneet epävirallisiin tietoihin viitaten, että Lambert oli JYPissä lähtökuopissa jo viime kesänä ja lähellä siirtyä Jukureihin, mutta syystä tai toisesta kauppa kariutui.

Ulospäin on välittynyt kuva, että Lambertien leiri lobbaa seuroja kulisseissa hanakasti ja pyrkii sanelemaan ehtoja seuralle joka Brad Lambertin ottaa riveihinsä.

Isäni toimii myös agenttinani ja tekee samat asiat kuin kuka tahansa muu agentti tekisi.

Pelicans-hyökkääjä Brad Lambert

Miltä se on pelaajan omaan korvaan kuulostanut, kun perhettä syytetään "seurashoppailusta"?

– Ei mua oikeastaan kiinnosta, mitä porukkaa sanoo, jos sanoo noin. Itse tiedän ja lähipiiri tietää, mitä on tapahtunut. Ne, jotka eivät tiedä, tekevät omat spekulaationsa ja päätelmänsä – ja ne eivät suurimmaksi osaksi pidä paikkaansa. Olen ihan ok sen kanssa.

Lambert on nuoreen ikäänsä mennessä saanut osakseen enemmän kuiskutteluja kuin moni kiekkoammattilainen saa koko urallaan.

– Kaikkeen tottuu. Kyllähän se alkuaikoina vähän häiritsi, mutta nyt olen oppinut olemaan välittämättä. En tiedä, miksi kaikesta tehdään niin iso juttu. Mutta näin se on ja näin se tulee jatkossakin olemaan. Ei pidä antaa sen häiritä, vaan keskittyä siihen mihin pystyy, eli mennä hallille ja kehittyä pelaajana mahdollisimman paljon.

Entäpä puheet omasta isästä – haluaako Brad Lambert puolustautua tai oikaista joitakin väittämiä?

– No joo, ei niistä oikeastaan mikään pidä paikkansa.

– Tiedän itse sen, että ilman mun iskää en todellakaan olisi siellä missä olen. Hän on auttanut mua todella paljon. Tällä hetkellä hän toimii myös agenttinani ja tekee samat asiat kuin kuka tahansa muu agentti tekisi.

Lambertin kuluva kausi ei toistaiseksi ole vastannut odotuksia. JYPissä hän sai kokoon 24 ottelussa vain 2+4=6 tehopistettä.

Syksyllä Lambert pudotettiin alle 20-vuotiaiden maajoukkueryhmästä, ja entisen tähtilupauksen paikka vuodenvaihteen MM-kisoissa näytti kaikkea muuta kuin varmalta.

Silloin tapahtui ratkaiseva herätys ja käänne. Lambert soitti nöyränä U20-päävalmentaja Antti Pennaselle ja kysyi, mitä hänen tulisi pelissään parantaa.

– Hän antoi mahdollisuuden päästä joukkueeseen, ja sieltä tuli selkeät vastaukset. Sen jälkeen oli helppo lähteä rakentamaan siltä pohjalta ja parantamaan niitä.

Mitä asioita Pennanen korosti?

– Viisikkopelaamista ja sitä, että enemmän pitää käyttää enemmän kiekkoa joukkuekavereilla. Sitä kautta saa enemmän tilaa itselleenkin.

Lambert pääsi kisajoukkueeseen ja esitti MM-jäillä Kanadassa terävintä peliään pitkään aikaan. Hän ahnehti kahdessa ottelussa tehot 1+4=5 ennen kuin kisat jouduttiin keskeyttämään turnauskuplan puhjettua nolosti ja koronatartuntojen levittyä joukkueissa.

Siinä vaiheessa ei tiedetty, että Lambert ei pelaisi enää peliäkään JYPissä. Jyväskyläläisryhmälle tuli koronasiirtojen vuoksi yli kahden viikon ottelutauko. Ennen tuon tauon päättymistä Pelicans-siirto pääsi maaliinsa.

Debyytti Pelicansissa oli lupauksia herättävä. Lambert istutettiin loukkaantumisten heikentämässä Pelicansissa keskushyökkääjän tontille, ja hän uurasti joukkueen hyökkääjistä selvästi isoimmat minuutit eikä ollut ottamassa takaiskumaaleja omiin, vaikka Pelicans sai Lukolta kylvetyksen tylyin 1–6-numeroin.

Lambertin pääasiallinen pelipaikka on vielä arvoitus. Hän on tähän asti pelannut urallaan enemmän laidassa kuin keskellä. Pelicansin urheilutoimenjohtaja Janne Laukkanen näkee hänet ensisijaisesti sentterinä, päävalmentaja Tommi Niemelä puolestaan ennakoi, että Lambertia tullaan peluuttamaan molemmilla tonteilla.

Hyökkääjä itse ei paljasta, kumpi paikka on hänelle mieluisampi.

– En osaa sanoa, mutta ei minun tarvitsekaan sitä valita. "Hölö" (Niemelä) tekee päätökset ja sitten minä annan kaikkeni sillä pelipaikalla missä pelaan.

Siviilipuolella elämä pääsee nyt loksahtamaan yhteen paikkaan. Lambertien karavaani on kiertänyt vajaan kolmen vuoden aikana Helsingin ja Jyväskylän, ja nyt se palaa alkupisteeseensä perheen Lahden-kotiin.

– Olemme taas siellä, mistä Helsinkiin aikoinaan lähdettiin. Hienoa olla takaisin.

Kuuntele Lambertin haastattelu kokonaisuudessaan Hockey Time -podcastista täältä. Tuoreessa jaksossa haastateltavana myös Pelicans-urheilupomo Janne Laukkanen, joka kertoo Lambertin sopimuksen taustoista.

Kärpät– Pelicans , Liigaa Oulun Raksilassa torstaina kello 18.30. Radio Voiman ottelulähetys alkaa kello 17.30 taajuudella 98,6 MHz (Itä-Häme 94,9 MHz) ja kanavan verkkosivuilla.

Kuka?

Brad Lambert

Syntynyt 19. 12. 2003 Lahdessa.

Pelipaikka: laita- tai keskushyökkääjä, kätisyys right.

Kasvattajaseura: Pelicans.

Siirtyi tammikuussa 2022 JYPistä Pelicansiin loppukauden kattavalla sopimuksella.

Suomen ja Kanadan kansalainen. Äiti on suomalainen, isä kanadalainen. Edustaa maajoukkuetasolla Suomea.

Isä Ross Lambert on entinen ammattilaisjääkiekkoilija, joka on peliuransa jälkeen toiminut ammattilaiskiekkoilijoiden asiainhoitajana. Setä Lane Lambert on entinen NHL-pelaaja ja nykyinen NHL-valmentaja, joka on voittanut Stanley Cupin Washington Capitalsin apuvalmentajana 2018.

Ura Liigassa: HIFK:ssa (2019–20), JYPissä (2020–22) ja Pelicansissa (2022–) 75 ottelua, 9+14=23 tehopistettä.

Pelannut kahdet alle 20-vuotiaiden ja yhdet alle 18-vuotiaiden MM-kisat. Saavutti U20 MM-pronssia 2021.

NHL-varauskelpoinen kesän 2022 varaustilaisuudessa.

Brad Lambert palaa loppukaudeksi Pelicansiin

Ympärillään pyörineeseen turbulenssiin tottunut Brad Lambert: "Ilman mun iskää en olisi todellakaan siellä, missä nyt olen"

Pelicans-luotsi ei kommentoinut kiistanalaista tuomariratkaisua eikä selitellyt rumaa tappiota poissaoloilla: "Salilla ja kyykyssä saa käydä vielä pari kertaa" – katso maalikooste

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut