Kuningaskotka ponnisti SM-pronssille –”Mihinkäs muuhun kisapäivä päättyy kuin dopingtestiin”

Suomalaisen mäkihypyn kulta-ajoista on jo ikuisuus. Silloin kun Janne Ahonen oli parhaimmillaan, Lahden mäkimontussa oli kymmeniätuhansia faneja ja yleisön pauhu oli hurja.

Kun sunnuntaina Lahden suurmäessä käytiin SM-kisa, kaikki muu tuntui olevan ennallaan paitsi se, ettei yleisöä ollut paikalla lainkaan eikä Ahonen noussut korkeimmalle korokkeelle.

Kun nyt 44-vuotias Ahonen nappasi SM-kisasta pronssia, media hyökkäsi Kuningaskotkan kimppuun ja kaiken kruunuksi kisan jälkeen mies ohjattiin dopingtestiin.

– Ai että vielä pitäisi dopingtestiinkin mennä? Tässähän tulee ihan vanhat ajat mieleen, Ahonen naureskeli mäkimontussa.

Ahonen ponkaisi ensimmäisellä hypyllään 110 metriä ja oli avauskierroksen jälkeen kuudentena. Toisella Ahonen paransi 116 metriin, ja se riittikin nostamaan hänet kolmanneksi.

– Ei ole mitään hajua, monesko SM-mitali tämä minulle oli. Sen tiedän, että se oli ylivoimaisesti paras mitali, jonka olen koskaan voittanut. En ole yhdenkään SM-kisan jälkeen ollut näin helpottunut ja onnellinen.

Mäkihypyn Jari Litmanen

Ahonen ei ole koskaan virallisesti ilmoittanut lopettaneensa aktiiviuraansa. Ahonen on mäkihypyn Jari Litmanen, joka on toinen lahtelainen huippu-urheilija, joka ei ole julkisesti ilmoittanut lopettavansa.

Ahonen kävi pari viikkoa sitten hyppäämässä muutaman harjoitushypyn. Niistä jäi sen verran hyvä fiilis, että hän päätti ilmoittautua mukaan SM-kisoihin.

– Tykkään edelleen lajista. Ensimmäiset harjoitusponkaisut tuntuivat kyllä hurjilta. Nyt kisahypyt sujuivat jo paljon paremmin. Sain sellaisen tuntuman, että pystyn yhä tulemaan tornista turvallisesti maahan.

Koronapandemia on sotkenut maailmaa sen verran pahasti, että Ahonen pystyi vasta nyt ottamaan osaa SM-mäkeen.

– Kyllä minun on ollut tarkoitus hypätä jo parin viime vuoden aikana SM-kisoissa, mutta korona peruutti ensimmäisen yrityksen ja toisen kisan sotki raju myrsky. Enää en lopeta enkä aloita uudestaan, vaan hyppään silloin kun siltä tuntuu.

Aalto leiskautti kultaa

Suomalaisen mäkihypyn kannalta oli lohdullista, että Ahosen edelle venyttivät maajoukkueurheilijat Antti Aalto sekä Eetu Nousiainen. Jos Ahonen olisi voittanut kultaa, olisi hämmästys ollut melkoinen.

– Edelleni menivät juuri ne kaverit, joiden siellä kuuluikin olla. Eikä sen pitäisi missään nimessä olla edes mahdollista, että minä olisin täällä jonkinlainen mittari.

SM-kultamitalisti Aalto oli tyytyväinen viikonlopun esityksiinsä. Tunnelin päässä näkyy valoa.

– Kultamitali on aina kultamitali. Hypyt olivat parempia kuin pitkään aikaan. Ylämäen laskuasento oli sellainen, että siitä pystyi tekemään jo jonkinlaisen ponnistusliikkeen. Tämä lupaa jo parempaa, vaikka vasta maailmancupissa näkee todellisen tason.

Yllätyitkö Ahosen sijoituksesta?

– Kieltämättä hieman. Arvelin, ettei mies olisi vielä kivunnut torniin, mutta olin väärässä. Hauska väriläiskä, että Janne oli mukana.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut