Koronavirustilanne kaatoi toisenkin hiihtoviikonlopun, suomalaisten valintarytmi säilyy

Suomalaishiihtäjien olympiavalintojen rytmi pysyy ennallaan, vaikka kansainvälisten olympianäyttöjen mahdollisuudet alkavat kaatua koronaviruspandemiaan. Kansainvälinen hiihtoliitto FIS kertoi maanantaina Planican maailmancup-viikonlopun perumisesta ensi viikolta. Sloveniassa tammikuun 22.–23. päivien kilpailujen oli tarkoitus olla suomalaisten viimeinen näyttöpaikka kohti Pekingin talviolympialaisia.

– Nyt odotamme, tuleeko Planicalle korvaava kisaviikonloppu, ja mitkä matkat siellä hiihdetään. Sitten tiedetään, miten prosessi etenee, sanoi maastohiihdon päävalmentaja Teemu Pasanen.

Jo aiemmin hiihtokalenterista vedettiin yli tämän viikon loppuun kaavailtu maailmancup Ranskan Les Rousses'ssa.

Olympiavalinnoissa painotetaan kansainvälisiä kilpailuja, mutta ne ovat tammikuun osalta vähissä. Näyttöpaikkaa ovat kaivanneet etenkin sellaiset hiihtäjät, jotka ovat sairastelleet kauden aikana. Esimerkiksi kokenut Riitta-Liisa Roponen joutui keskeyttämään Tour de Ski -kiertueen ja olisi hiihtänyt Planicassa.

Tiistaina odotettavissa seitsemän valintaa

Suomalaisten valintajuna etenee peruutuksista huolimatta aikataulussa. Olympiakomitean huippu-urheiluyksikkö kertoo hiihtäjien lisävalinnoista tiistaina, jonka jälkeen jaossa on enää yksi paikka suomalaiselle naishiihtäjälle ja yksi mieshiihtäjälle.

– Tarkoitus on, että viimeiset paikat täytetään 24. tammikuuta, Pasanen viittasi Olympiakomitean viimeiseen Peking-valintapäivään.

Pekingiin on hiihtäjistä nimetty jo Iivo Niskanen, Lauri Vuorinen, Krista Pärmäkoski ja Kerttu Niskanen. Suomen olympiakiintiössä on tilaa vain kuudelle mieshiihtäjälle ja seitsemälle naiselle. Vaatimattomallakin päässälaskulla pystyy ynnäämään, että tiistaina odotetaan neljän naisen ja kolmen miehen valintaa olympialaisten hiihtoladuille.

Vahvoja ehdokkaita tiistaina valittaviksi ovat naisista Jasmi Joensuu, Anne Kyllönen, Katri Lylynperä ja Johanna Matintalo, miehistä Ristomatti Hakola, Perttu Hyvärinen ja Joni Mäki.

– Jos lisänäyttöpaikkoja ei tule, joukkue pitää nimetä jo olemassa olevilla näytöillä, Pasanen korosti ja muistutti, että sääntöjen mukaan viime kausikin voidaan ottaa huomioon valinnoissa.

Imatran SM-kisojen painoarvo liittyi vain siihen, että sairastelleet urheilijat, kuten Hakola ja Mäki, pystyivät antamaan näytön terveydestään.

Pekingissä joka hiihtomatkalla ei välttämättä nähdä neljää suomalaishiihtäjää, sen verran pienet suomalaisten hiihtäjäkiintiöt ovat.

– Mielellään veisimme sinne enemmänkin urheilijoita, mutta tuolla kiintiöllä joudutaan menemään, Pasanen sanoi.

Jos Planicalle ei löydy korvaavaa kisapaikkaa, maastohiihdon maailmancupia kisataan seuraavan kerran vasta olympialaisten jälkeen Lahdessa 26.–27. helmikuuta.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut