Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Tenniksen supertähden viisumi palautui oikeuskäsittelyssä – koronarokotusta väistellyt Djokovic vapautui pelaamaan Australian avoimissa

Tenniksen miesten maailmanlistan ykköspelaaja Serbian Novak Djokovic sai maanantaina oikeuskäsittelyssä luvan pelata ensi viikolla alkavassa Australian avoimessa tennisturnauksessa. Oikeus päätti, että Djokovic saa jäädä maahan ja pelata kauden ensimmäisessä grand slam -turnauksessa.

Djokovic kertoi viime viikolla saaneensa Australian avointen kisajärjestäjiltä erivapauden pelata turnauksessa ilman koronarokotusta. Australian rajaviranomaiset kuitenkin peruivat Djokovicin viisumin, ja maan liittohallitus eväsi häneltä pääsyn maahan. Viisumin perumista perusteltiin Djokovicin puutteellisilla asiakirjoilla, joista oikeus valitusta käsitellessään ei lopulta löytänyt huomauttamista.

– Mitä hän olisi voinut tehdä enemmän, tuomari Anthony Kelly kysyi oikeuskäsittelyssä viitatessaan Djokovicin tapaukseen.

Djokovic joutui viime viikolla Melbournessa eristykseen lentokentän lähellä sijaitsevaan entiseen hotellirakennukseen, jota Australian valtio käyttää säilöntäkeskuksena. Sen jälkeen Djokovicin asianajajat valittivat Australian liittohallituksen päätöksestä karkottaa Djokovic maasta.

Kiistassa nolatuksi tulleen Australian hallituksen lakimies varoitti Djokovicin valituskäsittelyn jälkeen, että hallitus saattaa vielä käyttää valtuuksiaan serbitähden karkottamiseksi maasta.

Djokovicin kannattajajoukko kerääntyi maanantaina oikeuden päätöksen jälkeen Melbournessa juhlimaan suosikkinsa saamaa erävoittoa, mutta laajempaa sympatiaa serbitähden on Australiassa turha toivoa.

"Hänen uransa suurin voitto", sanoo äiti

Djokovic kuvaili olevansa päätökseen "tyytyväinen ja kiitollinen".

– Olen tyytyväinen ja kiitollinen siitä, että tuomari muutti viisumihylkäykseni. Kaikesta tapahtuneesta huolimatta haluan pysyä täällä ja yrittää kilpailla Australian avoimissa, Djokovic kirjoitti Twitter-tilillään .

– Keskityn siihen yhä. Lensin tänne pelatakseni yhdessä tärkeimmistä turnauksistamme upeiden fanien edessä.

Serbialaisen Djokovicin perhe piti tiedotustilaisuuden Belgradissa, ja tennissuuruuden äiti kuvaili oikeuden päätöstä poikansa "suurimmaksi voitoksi".

– Tämä on hänen uransa suurin voitto, suurempi kuin kaikki hänen grand slaminsa. Hän ei ole tehnyt mitään väärää, hän ei ole rikkonut yhtäkään heidän (Australian) lakiaan. Hän on ollut kiusaamisen kohteena. Hän taisteli systeemiä vastaan ja hallintoa vastaan, koska hänellä on oikeus olla siellä, Dijana Djokovic sanoi.

Veli Djordje Djokovic puolestaan kertoi, että Novak on jo palannut harjoituskentälle.

– Novak on vapaa. Vähän aikaa sitten hän oli harjoittelemassa. Hän meni Australiaan pelaamaan tennistä, yrittämään Australian avointen voittamista, Djordje Djokovic sanoi.

– Häntä on leimattu eri tavoin monien vuosien ajan, ja hän on aina kannattanut valinnanvapautta.

Vähättelee koronaa

Eristyksestä vapautettu Djokovic on suhtautunut koronapandemian alusta lähtien covid-19-tautiin vähättelevästi. Pandemian alkuvaiheessa huhtikuussa 2020 hän sanoi julkisuudessa, ettei halua tulla pakotetuksi rokotuksen ottamiseen. Vuonna 2020 Djokovic sai koronavirustartunnan ainakin kerran ja herätti kielteistä huomiota järjestämällä näytösottelusarjan, jossa virus levisi.

Sittemmin Djokovicin valituksen mukaan hän oli saanut positiivisen koronatestituloksen myös viime joulukuun puolivälissä. Samana päivänä Djokovic esiintyi Serbian postin tilaisuudessa, jossa julkistettiin useita Djokovicin kuvilla varustettuja postimerkkejä.

Jugoslavian verisen hajoamissodan varjossa lapsena 1990-luvun alussa kasvaneen Djokovicin skeptinen suhtautuminen tieteeseen on herättänyt arvostelua. Hän on esimerkiksi julkisesti kertonut kiinnostuksestaan vaihtoehtohoitoihin.

Päätös 34-vuotiaan Djokovicin poikkeusluvasta pelata Australian avoimissa on herättänyt suuttumusta maassa, jossa on noudatettu erittäin tiukkoja koronarajoituksia.

Djokovic on voittanut Australian avointen kaksinpelin ennätyksellisesti yhdeksän kertaa. Hän puolustaa Melbournessa Australian avointen kolmea viime kaksinpelimestaruutta vuosilta 2019–21.

Australian avoimet alkaa 17. tammikuuta. Djokovic tavoittelee ennätyksellistä 21. grand slam -kaksinpelimestaruuttaan Australiasta. Hänen kanssaan 20 grand slam -kaksinpelimestaruutta on loukkaantumisen takia sivussa olevalla Sveitsin Roger Federerillä ja Australian avoimiin osallistuvalla, koronan sairastaneella Espanjan Rafael Nadalilla.

Serbia syyttää "nöyryyttämisestä"

Tapaus on aiheuttanut myös diplomaattista kiistaa Serbian ja Australian välillä. Serbian ulkoministeriö väitti muun muassa, että tennistähti olisi "houkuteltu Australiaan nöyryytettäväksi", kertoi brittilehti Guardian . Maan korkein johto presidenttiä myöten on pyrkinyt edistämään Djokovicin maahanpääsyä, kertoi puolestaan Politico .

Serbia on vaatinut myös tennistähden siirtoa parempaan hotelliin.

Australian pääministeri Scott Morrison on todennut, että säännöt ovat sääntöjä, eikä kukaan ole niiden yläpuolella.

Australiassa asia on myös maan median mukaan osin sisäpoliittinen. Maan median mukaan Djokovicin tapausta on nostettu voimakkaasti esiin muun muassa maassa lähestyvien vaalien vuoksi. Pääministeri Morrison on saanut voimakasta kritiikkiä koronatoimiensa hoidosta.