Markus Vuorela lyö korttinsa pöytään Imatralla – ensimmäinen olympianäyttö SM-hiihtojen 15 kilometrillä

Markus Vuorela liittyy maastohiihdon SM-kisoissa Imatralla toden teolla talven kilpailukiertueelle. A-maajoukkueessa olympiakauteen valmistautunut Vuorela loukkasi oikean nilkkansa Val Senalesin harjoitusleirillä lokakuussa, ja nyt hän tarvitsee kipeästi tuloksia murtautuakseen Suomen olympiajoukkueeseen.

Vuorela osallistuu Imatralla vain 15 kilomerin perinteisen hiihtotavan kilpailuun lauantaina.

– Lähden hakemaan mitalia, vaikka joudun nyt SM-kisoihin vähän suunniteltua heikommista lähtökohdista. Tasosta on vaikea sanoa, mutta nyt se selviää, Vuorela kertoi kisojen aattona ajellessaan kohti Imatraa.

Mitalitavoitetta ei voi höllätä, vaikka kilpailutuntuma rajoittuu Ristijärveen kahteen kilpailuun joulukuun loppupuolella. Olympianäyttöön on vain yksi tilaisuus Planican maailmancupissa juuri ennen lopullisia olympiavalintoja 24. tammikuuta, ja valinta cupiin edellyttää hyvää tulosta SM-kisoista.

– Tavoite on ottaa olympiapaikka, vaikka se vaikeutui aika paljon, kun Ranskan maailmancup Les Rousses'ssa peruttiin (koronatilanteen takia). Samalla se tietenkin nosti SM-kisojen arvoa.

Ranskassa olisi hiihdetty 15 kilometriä vapaalla hiihtotavalla ja 15 kilometrin takaa-ajo perinteiselle.

– Kilpailun peruminen harmittaa, sillä siellä olisi ollut mieluisat matkat ja hyvät ladut, Vuorinen tunnustaa.

Korvaavaa pitkään ja sitkeästi

Val Senalesin leirin juoksulenkillä Vuorelan nilkasta kuulunut napsahdus tarkoitti Weberin A-luokan murtumaa nilkassa. Siitä alkanut kuntoutuminen kertoo Vuorelan sitkeydestä ja päättäväisyydestä.

– Loukkaantumista seuraavana iltapäivänä tein vetolaitteessa korvaavaa harjoittelua jalka penkillä, Vuorela muistelee.

Vetolaiteen kiskomista, kuntopiiriä, salitreeniä, kuntopyörää jalka kipsissä. Kaikkea mahdollista piti yrittää.

– Sukset sain jalkaan Rukan maailmancupin aikaan marraskuun lopussa. Kipsi oli otettu pois ja hiihdin tasaisella latua, mutta yhtään ei pystynyt kääntämään. Siitä se jalka lähti aika nopeasti kuitenkin kuntoutumaan.

Normaalit hiihtolenkit alkoivat sujua joulukuun puolivälissä. Nyt Vuorela pystyy jo juoksemaan lenkkejä.

– Juoksuvetoja ja hyppelyitä se ei kestä vieläkään. Hiihdossa vamman huomaa, kun vaihtaa tasatyönnöstä vuorohiihtoon. Nopea tekniikan vaihto on edelleen hankalaa.

Korvaava harjoittelu onnistui niin, ettei menestys ole niinkään kiinni kunnosta kuin jalan lihaksistosta.

– Enemmän nyt on kyse liikkuvuudesta ja siitä, että saa jalkaan voimat takaisin ja siitä, miten rennosti jalalla pystyy potkaisemaan.

Ristijärven kisoissa loukkaantuneen oikean jalan pohje puutui perinteisellä hiihtotavalla.

– Jokaisella potkulla vamman vielä huomaa, Vuorela tunnustaa.

Viime talvi lujitti itseluottamusta

Irtokivi murjoi nilkkaa ja olympiavalmisteluja, muttei Vuorelan pitkän tähtäimen suunnitelmia.

Vuorelan, 25, kesä A-maajoukkueen matkassa sujui hyvin varsinkin korkean paikan leireillä, joten hän tietää kilpailutuloksista riippumatta tasonsa.

Viime talvena Vuorela teki kansainvälisen läpimurtonsa hiihtämällä Tour de Skillä jatkuvasti maailmancupin pisteille ja lopulta normaalimatkalla 16:nneksi ja sprintissä kärkikymmenikköön.

Palautuminen rankasta kiertueesta kesti pitkään liiallisen harjoitusinnon takia, mutta Oberstdorfin MM-kisoissa hän oli taas hyvässä kunnossa. Kisamatkasta tuli silti kivulias.

– Kaaduin skiathlonissa, sauva jäi rinnan alle ja myöhemmin kävi ilmi, että kylkiluu oli murtunut, Vuorela muistelee ensimmäisiä arvokisojaan.

Vuorinen oli MM-kisojen yhdistelmäkilpailussa 34:s, vapaan hiihtotavan 15 kilometrillä 28:s eikä kyennyt kivun takia osallistumaan 50 kilometrille.

– Sen kylkivamman takia koko loppukausi jäi torsoksi, mutta kokonaisuudessaan kausi nosti itseluottamusta. Taso nousi, ja sain tietoisuuden siitä, että pystyn hyvänä päivänä pärjäämään maailman tasolla.

– Itseluottamus vaikuttaa myös kilpailun aikana, kun esimerkiksi hiihtää kärkiletkassa.

Kehitys jatkuu kaikesta huolimatta

Kesä vahvisti käsitystä entisestään, kun harjoitusseurana oli ensi kertaa Suomen parhaimmisto.

– Maajoukkueessa on hyviä tasonmittareita, joihin saattoi verrata itseään, Vuorela kiittelee sparrausta.

Kasvanut itseluottamus käy ilmi myös SM-kisojen tavoitteenasettelusta.

– Tasatyöntö on kehittynyt (nilkkavamman ansiosta). Pystyn sillä kompensoimaan, mitä olen nilkan takia muuten menettänyt, Vuorela uskoo.

– Kaikesta huolimatta tiedän, että kehitys on mennyt koko ajan oikeaan suuntaan. Sitä ei tarvitse todistaa itselle, mutta ehkä muille. Ja loppukaudesta voi tulla hyvä, vaikkei olympialaisiin pääsisikään. Kokonaisuudessaan olo on luottavainen.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut