Kläbo aikoo urakoida olympialaisten kaikki hiihtomatkat – sitä ennen tähtäimessä on Dählien voittoennätys

Norjalaisten hiihtoässä Johannes Hösflot Kläbo uhkaa tehdä muiden hiihtäjien kultamitalihaaveista paperia kuukauden kuluttua alkavissa Pekingin talviolympialaisissa. Maastohiihdon Tour de Ski -kiertuetta ennen Italian etappeja johtava Kläbo suunnittelee hiihtävänsä kiinalaisladuilla kaikki kuusi miesten olympiakilpailua.

– Suunnitelmana on hiihtää kaikki kisat, mutta se tarkentuu paikan päällä. Haluan nähdä ladut ja arvioida, miltä kropassa tuntuu. Jos urakointi tuntuu mahdolliselta, haluan kokeilla sitä, Kläbo kommentoi.

Edellisissä talviolympialaisissa Etelä-Korean Pyeongchangissa Kläbo kilpaili viidellä matkalla. Hän voitti vuonna 2018 kultaa sprintissä, pariviestissä ja viestissä. Nykyään hän on vielä parempi ja monipuolisempi hiihtäjä kuin neljä vuotta sitten.

Pekingissä miesten olympiahiihdot alkavat 5. helmikuuta 15+15 kilometrin yhdistelmähiihdolla. Sprintti hiihdetään vapaalla hiihtotavalla 8. helmikuuta, perinteisen hiihtotavan 15 kilometriä 11. helmikuuta, miesten 4x10 kilometrin viesti 13. helmikuuta, pariviesti perinteisellä hiihtotavalla 16. helmikuuta ja huipennuksena 50 kilometrin yhteislähtö vapaalla hiihtotavalla 19. helmikuuta. Tusinaan kisapäivään kertyisi siten kuusi kilpailua.

Ennen olympialaisia Kläbolla riittää tavoitteita myös maailmancupissa. Tänään Val di Fiemmessä jatkuvalla Tour de Ski -kiertueella Kläbo voi jo sivuta maanmiehensä Björn Dählien ennätystä maailmancupin kisavoittojen määrässä. Dählie voitti urallaan 46 maailmancupin kisaa, ja Kläbo on saavuttanut jo 45 voittoa, vaikka on vasta 25-vuotias.

Tour de Ski -kiertueesta on jäljellä kaksi kilpailua: tänään hiihdettävä perinteisen hiihtotavan 15 kilometrin yhteislähtö ja huominen yhteislähtö vapaalla hiihtotavalla loppunousuun Alpe Cermis -rinteeseen. Myös kokonaiskilpailu ynnätään tilastoissa maailmancupin voitoksi, joten Kläbosta voi tulla tällä viikolla maailmancupin kaikkien aikojen menestynein mieshiihtäjä.

– Yritän tehdä kaikki pienetkin asiat huolellisesti. Kiertue on rankka, onpa siinä sitten kuusi tai kahdeksan etappia. Mutta satsaamme vielä kahteen hyvään kisapäivään, Kläbo ennakoi.

Miesten kilpailu alkaa kello 15.50 Suomen aikaa.

Mainos: Etelä-Suomen Sanomat

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut