Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Japani teki talviolympialaisista nahkapäätöksen – maa ei osallistu boikottiin, muttei lähetä hallituksen edustajaa Pekingin kisoihin.

Japani ilmoitti jouluaattona, ettei se lähetä maan hallituksen virallista edustajaa Pekingin talviolympialaisiin. Japani ei osallistu Yhdysvaltain ilmoituksesta alkaneeseen diplomaattiseen boikottiin, mutta tyytyy kisoissa pelkästään urheiluväen edustukseen.

Yhdysvallat, Britannia, Australia ja Kanada julistivat aiemmin joulukuussa diplomaattisen boikotin Pekingin kisoihin Kiinan ihmisoikeustilanteen ja erityisesti uiguurivähemmistön sorron takia. Maiden urheilijat osallistuvat silti kisoihin tavalliseen tapaan.

Pekingin talviolympialaiset järjestetään 4.–20. helmikuuta.

Japanin hallituksen tiedottaja Hirokazu Matsuno ei puhunut Japanin päätöksen yhteydessä boikotista.

– Japanin hallitus pitää tärkeinä, että kansainvälisen yhteisön arvoja kuten vapautta, ihmisoikeuksia ja laillisuusperiaatetta kunnioitettaisiin myös Kiinassa, Matsuno muotoili maan kannan.

– Kuten Tokion 2020 kisat osoittivat koko maailmalle, olympialaiset ja paralympialaiset on rauhan ja urheilun juhla, joka vahvistaa koko maailmaa.

Tokio järjesti kesällä koronapandemian vuodella lykkäämät Tokio 2020 -kesäolympialaiset.

Korkein urheilujohto lähtee Pekingiin

Vaikka Japani ei määrittänyt kantaansa boikotiksi, julkilausuma esitettiin huolellisesti harkittuna kannanottona. Samalla hallitus kertoi Japanin keskustelleen Kiinan edustajien kanssa ihmisoikeuksista "useilla tasoilla".

Kisojen järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Seiko Hashimoto ja Japanin olympiakomitean puheenjohtaja Yasuhiro Yamashita matkustavat näillä näkymin Pekingin kisoihin maan merkittävimpinä urheilujohtajina.

– Hashimoto lähtee kisoihin ja esittää kiitokset ja kunnioituksensa urheilijoille, jotka ovat tukeneet Tokion kisoja, Matsuno vahvisti.

Japanin paralympiakomitean puheenjohtaja Kazuyuki Mori johtaa kisajoukkuetta Pekingin paralympialaisissa maaliskuussa.

Kiina uhkaa boikotoijia vastatoimilla

Kiina on varoittanut diplomaattisen boikotin julistaneita maita vastatoimista jyrkkään sävyyn.

Etelä-Korea ilmoitti viime viikolla, ettei se osallistu boikottiin vedoten välttämättömään kanssakäymiseen Kiinan kanssa. Näillä näkymin EU-maista ainakin Ranska lähettää kisoihin hallituksensa edustajia.

Myös YK:n pääsihteeri Antonio Guterres aikoo matkustaa kisoihin.

Kansainvälisen olympiakomitean puheenjohtaja Thomas Bach ilmoitti aiemmin tässä kuussa, että hän aikoo pysyä tilanteessa puolueettomana. Hän korosti tärkeimpänä asiana urheilijoiden normaalia osallistumista Pekingin kisoihin.

Japani on joutunut boikottitilanteessa hankalaan asemaan, kun se yrittää tasapainotella kahden tärkeän kauppakumppaninsa Yhdysvaltain ja Kiinan jännitteiden välissä.