Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Salibandymaajoukkueen valmennus pureskelee vastustajat huolellisesti

Salibandyvalmentaja Juha Jäntti tuntee miesten MM-kilpailujen vaatimustason ja vastustajat pitkältä ajalta, mutta joulukuun kotikisoihin ei voi lähteä pelkillä vanhoilla muistiinpanoilla.

Vastustajien odotetusta poikkeavat pelikuviot tai vaikkapa maalivahtipeli venyttävät Jäntin ja maalivahtien tarkkailusta vastaavan Henri Toivoniemen työpäiviä kisaurakan aikanakin.

– Olen ollut mukana pitkään. Neljä maailmanmestaruuttakin tuoneissa kisoissa on joka kerta pitänyt mennä uuden oppimisen alueelle. MM-kilpailut ovat paikka, missä peli nytkähtää eteenpäin. Kilpailutilanne on niin kova, että peli kehittyy, Jäntti avaa STT:lle.

Lajin kärkimaillakin riittää tekemistä pysyä perässä, vaikka Ruotsi ja Suomi ovat usein juuri ne maat, jotka tasoa yleensä määrittävät ja ovat Helsingissäkin suurimmat finalistisuosikit.

Matkalla mitalipeleihin täytyy selvitä ennakolta heikommista vastustajista, joihin Suomen lohkossa kuuluvat perjantain avausvastustaja Tanska ja Latvia.

Ruotsin kulttuuri näkyy

Jäntti ei paljasta kaikkea, mutta raottaa jonkin verran muistiinpanojaan.

– Tanskan salibandykulttuuri on vahvasti sidoksissa Ruotsiin, ja ruotsalaisen päävalmentajan Mikael Karlbergin vaikutus näkyy. Lähes kentällinen heidän pelaajiaan pelaa Höllvikenissä Ruotsissa. Kyllä se pelitavassa näkyy.

Tanska on maailmanrankingin seitsemäs, mutta tulostasossa paljon kauempana kärkimaista.

– Tanska hävisi esikarsinnoissa Ruotsille 2–10 ja sitten Ruotsin kehitysjoukkueelle 1–9. Keski-iältään joukkue on nuori ja isokokoinen.

Kolme vuotta sitten Suomi voitti MM-matolla 7–1, mutta Jäntin mukaan Tanska ansaitsi Suomen kunnioituksen.

– Mike Trolle on yksilö, jonka mukana Tanska voittaa tai kaatuu. Hän on 194-senttinen veskari.

Ruotsi on vastassa lauantaina.

– Ruotsilla on todennäköisesti Falunin ja Storvretan kentälliset. Kolmannesta kentästä tulee karvaavampi rytinäkenttä. Pärjääminen edellyttää meiltä hyvää kuusikkopelaamista, Jäntti laskee mukaan maalivahdinkin.

Ei sijaa ylimielisyydelle

Alkusarja päättyy sunnuntaina Arto Riihimäen valmentaman Latvian kohtaamiseen.

– He pelasivat harjoituspelit Suomen alle 23-vuotiaita vastaan. Latvia hävisi ensimmäisen 1–7, mutta haastoi toisessa hyvin ja taipui rankkareilla 6–7. Ylimielisyyteen ei ole varaa, Jäntti painottaa.

– Latvia on fyysinen joukkue, jonka peli perustuu viisikkopuolustamiseen ja suoraviivaiseen vastaiskupeliin. Heidän pitää onnistua erikoistilanteissaan.

Classicin valmennustiimiin kuuluva Jäntti nostaa esiin kaksi liigakaukaloista tuttua pelaajaa.

– Nokian KrP:n Morics Krumins ja LASBin Janis Ragovskis ovat ykköskentän pakit. He ovat päässeet kehittymään meidän ympyröissä.

Valmennus antoi havaintoja vastustajista pelaajien pureskeltavaksi marraskuun lopun leirillä. Pelaajien osallistaminen jatkuu kisoissakin, joten Jäntti seuraa Helsingissä mahdollisten pudotuspelivastustajien otteluja.

Omistakin suorituksista opitaan.

– Hyödynnämme MyCoach-pelianalyysiohjelmaa, jolla saamme muun muassa kaikille kentille klipit omista vaihdoista.

Yleisö odottaa Suomen ja Ruotsin kohtaavan uudestaan 11. joulukuuta loppuottelussa.

Länsinaapurin kisaurakan kannalta tärkeää on se, miten tiiviiksi joukkue hitsautuu.

– Ruotsin valmentajat Thomas Brottman ja Niklas Norden korostavat henkisen puolen lujuutta.

Koronatilanne pitää salibandyn MM-kisajärjestäjät hereillä

Viime aikoina vaikeutunut koronatilanne pitää urheilukilpailujen järjestäjät hereillä. Perjantaina Helsingissä alkavassa salibandyn miesten MM-turnauksessa otetaan turvallisuuden lisäämiseksi käyttöön koronapassi.

Jokaiselta katsojalta tarkastetaan koronapassi hallille saapumisen yhteydessä sekä Helsingin Nordenskiöldinkadun jäähallilla että Pasilassa Helsingin Areenassa. Passi otetaan käyttöön, koska molempien hallien ravintoloihin kohdistuu uusia koronarajoituksia valtioneuvoston viime viikolla tekemän päätöksen mukaisesti.

Hiljattain havaittu koronavirusmuunnos omikron on herättänyt maailmalla huolta. MM-salibandyn järjestäjät tarkkailevat tilannetta.

– Uudesta virusmuunnoksesta ei asiantuntijoillakaan vielä näytä olevan paljon tietoa. Jos tilanne jotenkin muuttuu, olemme edelleen valmiita reagoimaan. Varovaisia ollaan, turvallisuus edellä mennään, MM-kisojen tapahtumajohtaja Hanne Pirkola kertoo.

Majoituskäytössä useampi hotelli

Australia ja Japani vetäytyivät aiemmin syksyllä koronapandemian takia MM-kisoista. Niiden tilalla 16 joukkueen turnauksen täydentävät Viro ja Filippiinit.

Osallistuvia joukkueita ei ole keskitetty pääkaupunkiseudulla yhteen ja samaan hotelliin.

– Useampia hotelleja on käytössä. Joukkueita monitoroidaan tarkasti, Pirkola sanoo.

MM-kisoissa on maskisuositus. Turnauksessa työskentelevillä sekä vapaaehtoisilla on maskipakko koko kisojen aikana. Lisäksi katsojia kannustetaan huolehtimaan hyvästä käsihygieniasta.

MM-turnaus pelataan Helsingissä 3.–11. joulukuuta.