Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

F1-legenda Frank Williams kuoli – toi autollaan Suomen ensimmäisen formulamestaruuden

Formula ykkösten suuriin vaikuttajiin pitkän F1-uransa aikana lukeutunut Williams-tallin perustaja ja tallia pitkään tallipäällikkönä johtanut Frank Williams on kuollut, talli tiedotti sunnuntaina. Sunnuntaina aamulla kuollut brittiläinen Williams oli 79-vuotias.

– Sir Frank oli legenda ja ikoni lajissamme, ja hänen poismenonsa päättää erään aikakauden tallissamme ja formula ykkösissä. Hän oli ainoa laatuaan ja todellinen pioneeri, Williams-talli kertoi.

Frank Williams loi tallista yhden F1:n mahtitekijöistä ja hänen aikanaan talli voitti 16 maailmanmestaruutta: yhdeksän valmistajien ja seitsemän kuljettajien titteliä. Yksi niistä oli Keke Rosbergin kuljettajien MM vuonna 1982.

Rosbergin mestaruuden jälkeen Williams nautti kulta-aikaansa vuosina 1987–97. Se voitti tuona aikana viisi kuljettajien mestaruutta, kaikki sen jälkeen, kun Frank Williams oli halvaantunut auto-onnettomuudessa vuonna 1986.

Tallin toistaiseksi viimeisin mestaruus on Jacques Villeneuven vuoden 1997 titteli. Viimeisin gp-voitto on vuodelta 2012, jolloin Pastor Maldonado ajoi yllätysvoittoon Espanjassa.

Viime vuodet Williams on rämpinyt tuloslistan häntäpäässä, mutta kaikkien aikojen tilastossa talli on valmistajien mestaruuksissa toisena Ferrarin jälkeen ja gp-voittojen (114) määrässä neljäntenä.

Williams ja hänen tyttärensä Claire jättivät formulat viime vuoden syyskuussa, kun he myivät tallin yhdysvaltalaissijoittajille.

"Kiitos kaikesta Frank"

Vuosina 1982–85 Williamsilla ajaneen Keke Rosbergin ohella tallin kilpuria on suomalaisista käskyttänyt Valtteri Bottas, joka ajoi Williamsia F1-uransa neljä ensimmäistä kautta (2013–16). Bottas muisti Frank Williamsia viestillä Twitter-tilillään .

– Kiitos kaikesta Frank. Sinua jäädään kaipaamaan. Lepää rauhassa, Bottas kirjoitti.