Kytösaho nousi Venäjällä lentoon, Aalto hakee vielä hyppyään

Kytösaho lähtee Rukan maailmancupiin toiveikkaana. HEIKKI SAUKKOMAA / LEHTIKUVA

Pasi Rein / STT

Miesten mäkimaajoukkueen kärkihyppääjät Niko Kytösaho ja Antti Aalto hakivat vauhtia Rukan maailmancupiin Nizhni Tagilista viime viikonloppuna. Kytösaho onnistui reissussa hyvin. Aallolle kävi köpelösti, kun hän jäi karsintaan Venäjän molemmissa kilpailuissa.

Rukan maailmancupiin kaksikko lähtee kovin erilaisissa tunnelmissa, Kytösaho toiveikkaana ja Aalto ilman tulosodotuksia.

Kytösaho sivusi Nizhni Tagilin ensimmäisessä kilpailussa parasta maailmancupin saavutustaan, kun hän sijoittui 18:nneksi. Toisen kilpailun karsinnassa hän oli peräti viides, mutta kangistui kilpailussa sijalle 39.

– En päässyt maailmancupin avauksessa ihan tasolleni, mutta lähelle sitä, Kytösaho arvioi torstaina Rukalla edellisten kilpailuiden parhaita hyppyjään.

– Perjantain karsinnassa ja lauantain kilpailussa onnistuin ihan hyvin, Kytösaho kertasi edellisviikonlopun kisoja.

– Sunnuntaina hyppäsin sitten karsinnassa viidenneksi ja mieleen tuli ajatus, että tämähän riittääkin. Samalla pasmat menivät sekaisin.

Karsinta vahvisti päävalmentajan puheet

Kytösaho rauhoitteli jykevän karsintahypyn jälkeen itseään ja onnistui, mutta alitajunnassa halu menestyä kasvoi liian suureksi.

– Pysyin pään sisällä rauhallisena, mutta kehoon tuli ylimääräisiä kierroksia. Lataus meni yli, Kytösaho totesi.

Kytösaho kohtasi törmäämällä tosiasian, jota päävalmentaja Janne Väätäinen on yrittänyt ujuttaa kärkikaksikon aatoksiin. Kytösaho ja Aalto osaavat hypätä, heidän täytyy vain onnistua tasollaan kilpailuissa.

Karsintahyppy vahvisti asian leimahtaen Kytösaholle. Se kävi liian nopeasti.

– Se oli uusi tilanne, joten se piti käydä läpi, Kytösaho jatkoi.

– Tulen seuraavalla kerralla samaan tilanteeseen valmiimpana ja osaan varmasti reagoida siihen paremmin. Toivottavasti se toteutuu jo täällä Rukalla.

Hienon karsintahypyn lisäksi Kytösahon uskoa kasvattaa kaksi muutakin asiaa. Venäjän-reissun karsintahyppy ei ollut mitenkään poikkeuksellinen hyviin harjoitushyppyihin verrattuna, ja hän on saanut sen jälkeen alleen erinomaisen hyvän suksiparin.

– Testasin tiistaina uusia suksia, ja ne tuntuivat toimivan jopa paremmin kuin viikonlopun kisavälineet. Hyppään luultavasti niillä täällä Rukalla, Kytösaho kertoi.

Ruka ratkaisee Aallon jatkon

Antti Aalto on ollut viime vuodet maajoukkueen luottomies ja hän on erottunut joukkuetovereista myös varmuudellaan. Kesällä hän vaihtoi uusiin monoihin, mistä on seurannut ylimääräistä välineiden säätöä, mutta hyppy on ailahdellut harjoituksissa muutenkin.

– Rukan kisoihin minulla ei nyt ole oikeastaan kisaodotuksia. Tavoite on vain saada irti se, mihin pystyn, Aalto avasi aatoksiaan Venäjän-matkan epäonnistumisten jälkeen.

Aalto oli Nizhni Tagilin ensimmäisessä karsinnassa 55:s, toisessa 59:s ja karsiutui molemmista kilpailuista.

– Periaatteessa yritän nyt saada Rukalla uuden alun tähän kauteen. Tästä riippuu, jatkanko sitten kisoja vai jäänkö Suomeen harjoittelemaan, Aalto kertoi.

Rukalla maailmancupin kiertueelle heittäytyvät myös Arttu Pohjola, Eetu Nousiainen, Andreas Alamommo, Jarkko Määttä, Kalle Heikkinen, Henri Kavilo ja Eetu Meriläinen.

Nousiaisen paluu maailmancupin kisoihin on erityisen mielenkiintoinen, sillä hänellä on kesältä hyviä tuloksia Continental- ja FIS-cupista.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut