Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme, tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Hradeckyn toiveissa Islannin "kopiointi": EM- ja sitten MM-kisat

Suomen jalkapallomaajoukkueen maalivahti Lukas Hradecky ei enää muistele 25 kuukauden takaista vierailua Zenicaan, jossa kotijoukkue Bosnia-Hertsegovina löylytti Suomea EM-karsinnoissa 4–1. Parempi muisto on kolme päivää ottelun jälkeen otettu voitto Armeniasta, joka siivitti Huuhkajat kohti historiaa eli EM-lopputurnauspaikkaa.

– Tanska-pelissä oltiin EM-kisoissa myllyssä, mutta muuten ei varmaan ikinä olla oltu sellaisessa mankelissa kuin täällä viimeksi. Se oli Bosnialta varmaan yksi parhaista peleistä muutamaan vuoteen. Ei se ollut meidän huonoutta, että se päättyi niin, Hradecky muistaa.

– Jälkeenpäin tehtiin hyvä comeback ja voitettiin Armenia.

Lauantaille toiveissa on tietysti paitsi parempi tulos myös kaino toive täpötäydelle Bilino Polje -stadionille.

– Ehkä yleisöstä tulee vähän flashbackiä (kahden vuoden takaiseen), mutta toivottavasti ovat ainakin parempia biisejä löytäneet ja kehitelleet, ja opetelleet laulamaan, Hradecky nauraa.

Suomi on ottelussa pakkovoiton edessä, mutta ei ehkä ihan niin pakon kuin mitä isännät. Bosnian leirissä painotettiin ottelun aattona, että "tasapeli ei riitä". Ja se kuulostaa Hradeckystä hyvältä.

– Se painetennispallo mielellään lyödään sinne päähän kenttää. Otan tuon positiivisesti vastaan: jos peli on 0–0, se tietyllä tavalla käy meille. Mutta heidän on otettava riskejä, se on päivänselvää. Ja se mahdollisesti avaa meille lisäpisteisiin saumaa.

– Toivottavasti täältä tulee yksi hienoimmista suomalaisista maajoukkuetuloksista ja -kohokohdista.

Tämä sekä kenties vielä mahdollinen onnistuminen karsinnan päätöspelissä Ranskaa vastaan avaisi Suomelle tietä ainakin MM-jatkokarsintaan. Jo täyttyneen EM-unelman perään haussa oli vielä suurempi unelma eli pelaaminen MM-lopputurnauksessa.

– Muistan, että Islannilla oli samanlainen putki: ensin EM-kisoihin (2016), sitten MM-kisoihin (2018). Kopioitaisiin mielellään se heiltä. Paljon on kuitenkin tekemistä, ekaksi voitto täältä ja sitten mahdollisesti pisteitä Ranskalta. Ei ole helppo tie, mutta...

Maan tilanne ollut puheissa

Lauantain peliä on varjostanut Bosnia-Hertsegovinan vakava poliittinen kriisi, jonka myötä Uefa on seurannut maan tilannetta. Peli kuitenkin pelataan suunnitellusti, ja pelaajat ovat tunteneet olonsa turvatuksi.

– On se ollut pöydällä (pelaajien välisissä puheissa), ja varmaan jokainen on tutkinut vähän enemmän Bosnian historiaa ja taustoja. Mutta ei meillä ole ollut sekuntiakaan sellaista, että katsellaan liikkuuko täällä tankit tai jotain. Meillä on ihan turvallinen olo, Hradecky sanoo.

Hradeckyllä on läheinen, Tanskassa asuva bosnialaisystävä, joka on kertonut, että tavallisilla ihmisillä ei ole vihanpitoa. Kriisiä on enemmänkin poliittisella tasolla, "johtoportaassa".

– Toivotaan, että porukka rauhoittuu myös mahonkipöytien äärellä, Hradecky miettii ja korostaa toivovansa hartaasti, että tilanne ratkeaa parhain päin.

Bosnia-Hertsegovinan valmentaja ei tyydy tasapeliin: "Toivon ja uskon, että olemme parempia"

Bosnia-Hertsegovinassa piisaa itsevarmuutta, kun maan jalkapallomaajoukkue kohtaa Suomen lauantaina miesten MM-karsinnan kenties hyvinkin ratkaisevassa pelissä.

– Odotukset tähän peliin ovat valtavat, mutta se on positiivista painetta. Olemme valmiina, mutta onhan Suomi hyvä joukkue, joten vaikea peli tulee. Mutta lähdemme peliin tavoitteena dominoida ja voittaa, joukkueen tähtipelintekijä Miralem Pjanic sanoi ottelun aattona joukkueen tiedotustilaisuudessa Zenicassa.

Suomikin tarvitsee aika lailla yhtä lailla voiton lauantaina.

– Joko me saamme tai he saavat mahdollisuuden katsoa kohti seuraavaa, karsintalohkon päättävää peliä (Bosnialla Ukraina kotona, Suomella Ranska kotona). Näissä tällaisissa peleissä tarvitaan kokemusta, ja pelaamisen on oltava viisasta. Mutta me pelaamme kotona, ja sen tulee näkyä. Kunnioitamme Suomea, mutta heille tulee ehdottomasti vaikeaa lauantaina, Pjanic totesi.

Bosnia-Hertsegovinan bulgarialaisvalmentaja Ivaylo Petev on pitkälti samoilla linjoilla.

– Olemme valmiina, ja odotan meiltä hyvää peliä ja voittoa. Tarvitsemme kolmea pistettä ja jahtaamme niitä heti alusta alkaen, Petev paalutti.

Suomi on tuttu bosnialaisryhmälle vastustajana.

– Olen varma, että pystymme minimoimaan heidän vahvuutensa. Paineita? Me olemme olleet tässä tilanteessa aiemminkin, ja meidän on pidettävä pää kylmänä ja pelata.

– En ole tyytyväinen tasapelistä. Toivon ja uskon, että olemme parempia.

Peteviltä udeltiin vielä, onko tähtihyökkääjä Edin Dzekon tilanteesta uutta kerrottavaa. Bosnian kaikkien aikojen maalitykki ja maajoukkueen kapteeni loukkasi jalkaansa viime viikonloppuna Italian Serie A:n pelissä, ja hänen pelaamisensa Suomea vastaan on ollut arvailujen varassa. Ja on edelleenkin.

– Häntä testataan vielä. Katsotaan sitten, voiko hän pelata vai ei.