Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Jari-Matti Latvalan johtaman Toyotan mestaruusjuhlat siirtyivät – "Kieltämättä olen vähän pettynyt"

Toyotan WRC-tiimillä jäivät kuplajuomapullot jääkaappiin Katalonian MM-rallissa sunnuntaina. Japanilaisvalmistajalla oli tilaisuus varmistaa MM-sarjan merkkimestaruus, mutta Hyundai onnistui viivästyttämään juhlia kauden päätösralliin Monzassa.

Kisan voittoon ajoi Hyundain Thierry Neuville ennen Toyotan Elfyn Evansia ja tallikaveriaan Dani Sordoa, joka jätti tiukassa sekuntikamppailussa Toyotan multimestarin Sebastien Ogierin neljänneksi.

– Kieltämättä olen vähän pettynyt. Olisi ollut hienoa varmistaa mestaruus, mutta toisaalta se on kaikkien kannalta mielenkiintoisempaa, että mestaruudet ratkeavat vasta kauden päätöksessä, tallipäällikkö Jari-Matti Latvala sanoi.

– Hyundai oli nyt kerta kaikkiaan vahvempi. He olivat tehneet työnsä paremmin.

Latvalan mukaan virhe tapahtui jo kisaa edeltävissä testeissä.

– Se on huono merkki, kun autoa pitää säätää kesken kisan. Harvoin asiat menevät parempaan suuntaan. Testeissä homma lähti väärille urille.

Televisiokuvista pystyi toteamaan, että Hyundain auto kääntyi paremmin kuin meidän automme, Latvala analysoi.

Rovanperä oppireissulla

Toyota johtaa edelleen valmistajien MM-sarjaa 47 pisteellä, joten Hyundain mahdollisuudet ovat minimaaliset.

– Toki moottoriurheilussa voi sattua mitä vaan, mutta tilanne näyttää yhä hyvältä. Ei se hirveitä vaadi Monzassa, että saamme sen mestaruuden. Yksi auto seitsemän joukkoon riittää, Latvala muistutti.

Toyotan suomalaistähti Kalle Rovanperä sijoittui Kataloniassa viidenneksi. Jo viikonlopun alussa selvisi, ettei auton säädöt ole mieleiset eikä palkintotaisteluun ole asiaa.

– Aina jää vähän hampaankoloon, kun ei ole siinä vauhdissa, missä haluaisi olla. Ei oikein löytynyt hyviä säätöjä missään vaiheessa. Alun jälkeen oma ajaminen oli sellaista, että sieltä puolelta oli vaikea enää vauhtia lisää löytää, Rovanperä summasi.

– Kaikilta meidän tiimissämme puuttui vauhtia. Itsestä tuntui, ettei auto ollut sellainen, jolla olisi pystynyt taistelemaan kärkeä vastaan. Oppia tuli silti paljon. Se on positiivista.

Evans kuroi Ogierin etumatkaa

Neuvillen voitto teki hallaa Rovanperän kamppailulle MM-pronssista. Ennen marraskuussa ajettavaa Monzan MM-rallia on Rovanperällä matkaa mitaleille 19 pistettä.

Ogierilla oli Kataloniassa paikka varmistaa uran kahdeksan mestaruus, mutta toisin kävi. Tallikaveri Evans nousi 17 pisteen päähän ranskalaistähdestä.

– Kisa ei ollut meidän parhaita suorituksiamme. Tavoitteet olivat korkeammalla, mutta toisaalta teimme tarvittavan mestaruutta ajatellen, Ogier kertoi.

– Pistetään tämä nopeasti taka-alalle. Meillä on edelleen hyvä johtoasema, joten sen suhteen ei ole huolta.

Sami Pajari teki suomalaista rallihistoriaa Kataloniassa

Sami Pajari, 19, voitti junioreiden luokan (JWRC) Katalonian MM-rallissa ja varmisti samalla luokan mestaruuden. Pajari on junioriluokan 20-vuotisen historian ensimmäinen suomalaismestari.

– Ei tällaista ihan joka päivä ja joka jätkälle tapahdu. Vielä on aika vaikea tajuta, mitä todella on tullut tehtyä ja mitä tämä merkitsee uran kannalta, Pajari huokaisi kisan jälkeen.

Pajarin mestaruus ratkesi, kun brittikuski Jon Armstrong jäi Kataloniassa neljänneksi. Pajari saa mestaruudesta palkinnoksi nelivetoisen rallikilpurin MM-sarjaan ensi kaudeksi.

– Tasaisuus oli varmasti mestaruuden resepti. Toki aina vaaditaan myös ripaus onnea ja onnistumisia oikeissa paikoissa. Ei tämä helpolla tullut, mutta maistuu varmasti sitäkin makeammalta, Pajari hehkutti.

JWRC-luokassa suomalaisten harvinaisen kaksoisvoiton asvalttirallissa varmisti Lauri Joona. Luokan mestariksi on sarjan historiassa kruunattu muun muassa sellaisia rallitähtiä kuten Sebastien Loeb, Elfyn Evans, Dani Sordo ja Sebastien Ogier.

Myös WRC3-luokassa nähtiin Kataloniassa suomalaisjuhlat, kun Emil Lindholm ajoi toisen perättäisen voittonsa MM-sarjassa. WRC2-luokassa Teemu Suninen oli puolestaan toinen.