NHL:ssä kehutaan Barkovin tuoretta sopimusta – seura piti tähtensä ilmeisen halvalla vaikka 80 miljoonaa meneekin

Barkovin diili nosti riemua Panthersissa, eikä seurassa jatkamista kovasti halunneella Barkovillakaan liene suu mutrussa. AFP / LEHTIKUVA

STT

NHL-jääkiekkoliigan Florida Panthers sai uuden liigakauden kynnyksellä haluamansa, kun seura teki jatkosopimuksen suomalaistähtensä Aleksander Barkovin kanssa. Sopimus on muhkea ja pitkä: 80 miljoonaa dollaria kahdeksasta vuodesta.

Kapteeni Barkovin diili nosti riemua Panthersissa, eikä seurassa jatkamista kovasti halunneella Barkovillakaan liene suu mutrussa. Sopimus tuntuu ihastuttavan muuallakin liigassa, kertoo The Athletic -sivuston tunnetun NHL-toimittajan Pierre LeBrunin kysely Athleticin sivuilla .

LeBrun kertoo, että Barkovin ja seuran neuvottelut jatkosopimuksesta alkoivat heinäkuun lopulla ja kiihtyivät syyskuussa, mutta seuran apulais-GM Paul Krepelka oli työstänyt asiaa jo viime talvesta. Krepelka saa kiitokset Panthersin GM:ltä Bill Zitolta, jolle sopimuksen toteutuminen oli taivaan mannaa.

– Kehut Paul Krepelkalle, hän käytti tähän paljon aikaa. Tämä oli se iso hirviö, iso gorilla huoneessa, Zito kuvaili Panthersin painetta tähtensä kiinnittämiseen.

– Luojalle kiitos (seuraomistaja) Vinnie Violalle ja sille rohkaisulle ja innolle (jota häneltä sai). Hän oli (vahvasti sitä mieltä), että "Meidän on pidettävä Sasha".

Ja kun Barkovin nimi oli paperissa, hymy oli herkässä.

– Yksi liigan parhaista pelaajista, jos ei jopa paras, olisi voinut lähteä minne vain haluaa (sopimuksen päättyessä alkavan kauden jälkeen), ja hän päätti, että täällä hän haluaa pelata. Tuo on kaikkinensa minulle niin erinomaisen helpottavaa. Ja se laittaa meidätkin (seurana) tekemään vielä entistä enemmän töitä, jos vain mahdollista, kun tuollainen jätkä sanoo: "Ok, olen mukana", Zito hehkutteli toimittaja LeBrunille Barkov-sopimuksen merkitystä.

"Hän on jokaisen pennin arvoinen, ja ylikin"

Athleticin jutussa näkemyksensä Barkovin sopimuksesta kertoo usea NHL-vaikuttaja. Nimettöminä jutussa puhuvat seurajohtajat ja pelaaja-agentit ovat aikalailla yhtä mieltä siitä, että Panthers teki mainion diilin.

– Aleksander Barkov kuuluu NHL:n 10 tai 12 lahjakkaimman pelaajan joukkoon, ja hän on myös yksi liigan viidestä tai kuudesta parhaasta keskushyökkääjästä. Hänelle kuuluukin maksaa sen edestä. Hän on jokaisen pennin arvoinen, ja ylikin, totesi eräs seurajohtaja.

Toinen seurajohtaja puolestaan arveli, että Panthers pääsi jopa halvalla sopimukseen, joka tuo Barkoville 10 miljoonaa taalaa kaudessa.

– Ajattelin, että hän (Barkov) haluaisi 12 miljoonaa ja sopimus tehtäisiin johonkin 11:n tienoille. Saada tuollainen eliittipelaaja kymmenellä miljoonalla on vaikuttava suoritus. Pidän häntä ihan Connor McDavidin ja Nathan MacKinnonin tuntumassa (NHL-tähtien joukossa).

Kolmas nimetön johtaja tiivisti muiden ajatuksia sanomalla, ettei "supertähdille voi maksaa liikaa".

– Sopimus on reilu molemmille osapuolille. Voitto-voitto-tilanne!

Pelaaja-agenttien ajatukset tietenkin useinkin poikkeavat seurajohdon mielipiteistä, eri puolilla pöytää kun nämä osapuolet sopimustilanteissa ovat. Athleticin jutussa puhuneet agentit näkivät "Barkovin jättäneen rahaa pöydälle...".

– Seuraystävällinen diili, jos rehellisiä ollaan. Varmaankin jotain miljoona dollaria sen alle, mitä hänen olisi pitänyt saada. Mutta toisaalta kun ottaa huomioon Floridan verotuksen ja kaiken muun, sopimus on erittäin hyvä pelaajallekin. Nettosaantinsa on korkeampi kuin useimmissa tapauksissa, sanoi yksi agentti.

– Barkov jätti rahaa pöydälle, mielestäni. Ainakin kahdeksan miljoonaa dollaria koko sopimusajalta, paalutti toinen.

Kolmas agentti tiivisti asian lopulta osuvasti.

– Ei epäilystäkään, että Barkov on tuon rahan väärti.

Kommentoi

Mainos: Etelä-Suomen Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut