Mestis-valmentaminen on kovempaa hommaa kuin Selviytyjiin osallistuminen – Peliittojen uusi luotsi "Hurja-Hannes" Hyvönen vastaa kymmeneen väitteeseen

Mestis-kausi alkaa torstaina 23. syyskuuta, ja kaukalossa nähdään monia Liiga-kaukaloista tuttuja kasvoja. Hannes Hyvönen ei aio tarjota Peliitoissa Pelicans-lainoille oikotietä ykkösketjuun.

Pelicansin Mestis-yhteistyöseura Heinolan Peliitat yllätti keväällä päävalmentajanimityksellään. Tehtävään palkattiin pelaajana paljon kokenut mutta valmentajana kokematon Hannes Hyvönen.

Hyvönen, 46, kiekkoili pelaajana maailman eri huippusarjoissa NHL:ää myöten ja saavutti muun muassa kolme SM-kultaa, KHL-mestaruuden ja MM-pronssia.

Tuoko Hyvönen Heinolaan muutakin kuin värikkyyttä? Haastoimme hänet vastaamaan väitteisiin.

Olet valmentajana kokematon ja ennen Peliittoja toiminut joukkuetasolla vain Suomi-sarjan Laser HT:n ja Kärppien C-junioreiden apuvalmentajana. Peliittojen valmentajavalinnassa nimi ja pelaajauran saavutukset ratkaisivat enemmän kuin valmennusmeriitit.

– Jokainen saa sanoa omia mielipiteitään. En ole vain seissyt siellä Suomi-sarjan ja U16-sarjan peleissä vaihtopenkin takana. Olen samalla käynyt nuorisovalmentajakoulutuksen ja suorittanut ammattivalmentajatutkinnon Rovaniemen urheiluopistolla. Koulutus on tukena, en ole ihan tumpelo.

Keväällä pestin julkistamisen yhteydessä kerroit, että et ennestään tiennyt Heinolasta juuri muuta kuin Apulannan. Nyt tiedät, ja olet ihastunut kaupunkiin.

– Joo, ei tosiaan ollut mitään hajua Heinolasta. Tiesin vain, että Apulannan pojat on nousseet jonkin koulun kellarista Olympiastadionille. Nyt mitä olen lyhyen aikaa siellä käynyt ja ollut joka päivä, se on pieni ja viihtyisä kaupunki, jossa ihmiset ovat mukavia ja juttelevat aina kun käyn kaupungissa lounaalla. Hyvä maku on pikkupitäjästä.

Mestis-joukkueen valmentaminen on kovempaa hommaa kuin Selviytyjät-sarjaan osallistuminen.

– (nauraa) No en tiedä! Ei ainakaan ole painoa pudonnut samalla lailla. Molemmat ovat haastavia, Mestis on samalla tavalla iso haaste kuin Selviytyjätkin.

Saavutit pelaajaurallasi paljon ja kunnostauduit maalitykkinä useissa huippusarjoissa. Olit tinkimätön tyyppi, joka ajautui tappeluihin jopa joukkuekavereiden kanssa, ja uran loppua kohti seurat vaihtuivat tiheään. Et haluaisi valmennettavaksesi itsesi kaltaista persoonaa.

– Sillä kivikaudella kun pelasin, oli ihan yleistä, että ihan joka seurassa oli nokkapokkaa harjoituksissa. Olen nähnyt monta kertaa Saku Koivun tappelevan harjoituksissa joukkuekavereiden kanssa. Tämä on vähän turhaa leimaamista mun kohdalla.

Yhdet potkut olen saanut urani aikana. Seurojen vaihtamiset ovat tapahtuneet pakon edessä, ja uran lopulla oli lyhyitä pätkäsopimuksia.

Elämäkertakirjassasi Häkissä (2020) käydään läpi pelivuosiesi päihdehuuruisia sivupolkuja, tuhlattua miljoonaomaisuutta ja vaikeaa masennusajanjaksoa. Nykyään elät vakaampaa ja terveellisempää elämää. Siinä helpottaa se, ettet enää esitä kovaa jätkää samalla tavalla kuin ennen, mutta et ole ihan täysin pehmennytkään.

– Kaikki pitää paikkansa.

Olet työskennellyt myös personal trainerina. Nostat penkistä enemmän kuin kukaan Peliittojen pelaajista.

– Olen varmaan nostanut, mutta en nosta enää. Nyt on vähän löysäilty kuntosalin puolelta.

Sanoit keväällä seuraavasti: ”Omalla pelaajaurallanikin huomasin, että jos hyökkäyssuuntaan sai vapaat kädet, niin tulosta tuli kaikkein eniten. Maalinteko perustuu luovuuteen sekä aisteihin ja vaistoihin. Kun näille annetaan hyökkäyspäässä tilaa, niin silloin siellä tapahtuu vapautuneessa tilassa hyviä juttuja. Kaikki tämä vaatii kuitenkin tiukkaa viisikkopelaamista puolustussuuntaan, siitä en tingi yhtään.” Vapauksista ja kurista ei ole helppoa pitää samanaikaisesti kiinni, joten Peliittojen otteluissa nähdään tulevalla kaudella ajoittain hurlumhei-kiekkoa.

– En ymmärrä, miksi se menisi hurlumheiksi, jos me puolustetaan kurinalaisesti ja hyökkäysalueella saa olla luova.

Otat mielelläsi vastaan pelaajavahvistuksia Pelicansista, mutta haluat, että Lahti–Heinola-pelaajaralli pidetään hillitympänä kuin vilkkaimpina vuosina.

– No, Lahdesta jos tulee Peliittoihin, ei silloin suoraan ykköskenttään mennä. Rakennetaan joukkue sillä tavalla, että meillä on omista pelaajista ykkösnyrkki, ja jos tulee lainapelaajia, heidän pitää ansaita paikkansa ja löytää oma paikka joukkueesta.

Koronapandemian vuoksi siirtomarkkinat ovat hiukan sekaisin, ja moni viime vuosien Liiga-pelaaja hakee vauhtia Mestiksestä. Tiedossa on tasokkain Mestis-kausi aikoihin.

– Kyllä varmasti. Tässä on tarjolla enemmän pelaajia, kun Keski-Eurooppaan ei pääse ja talous on tiukalla joka puolella. Hyvin paljon mahdollista, että Mestiksessä nähdään monta liigatason pelaajaa.

Peliitat pelaa ensi keväänä Mestiksen pudotuspeleissä.

– Kyllä.

Mestis 2021–22

Kymppisijaa kirkastamaan

Peliittoja kaksi viime vuotta valmentanut Vesa Petäjä siirtyi keväällä TPS:ään Jussi Ahokkaan johtamaan valmennustiimiin. Hänen tilalleen seuran päävalmentaja-urheilutoimenjohtajaksi palkattiin entinen huippupelaaja Hannes Hyvönen. Hyvösen sopimus on kaksivuotinen.

Peliittojen nimekkäin uusi pelaajavahvistus on Taavi Vartiainen. Vartiainen siirtyi vuosi sitten Pelicansista Ilvekseen, mutta ei pelannut viime kaudella otteluakaan. Talvella hän paljasti sairastavansa kaksisuuntaista mielialahäiriötä.

Viime kaudella Peliitat sijoittui Mestiksen runkosarjassa kymmenenneksi ja putosi pudotuspeleissä avauskierroksella.

Alkavalla Mestis-kaudella sarjassa pelaa 14 joukkuetta. Hallitseva mestari on Imatran Ketterä.

Peliitoilla voi olla käsissään timantti – 21-vuotias Sergei Popov on ehkä koko alkavan Mestis-kauden mielenkiintoisimpia pelaajia

Kymmenen vuoden hiljaiselon jälkeen alkoi ropista – Lahdesta on napattu viime vuosina useita NHL-varauksia

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut