Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Nuorempi ja kokeneempi kohti vieläkin parempaa armottomassa lajissa – Ruusuvuori ja Heliövaara ovat kuluneen ATP-tennisvuoden suomalaisonnistujat

Emil Ruusuvuoren matka kohti maailman tennishuippua on jatkunut päämäärätietoisesti jo pitkään. Tänä vuonna nousu on jatkunut, ja Ruusuvuori on vakiinnuttanut paikkaansa ATP-turnausten pääsarjoissa sekä maailmanlistan sadan parhaan joukossa. Kaksinpelin 22-vuotiaalla suomalaiskärjellä on saumaa jatkaa kehitystä armottoman kilpaillussa lajissa ties kuinka pitkälle.

– Tämä on ollut hyvä ja kiva vuosi. Olen päässyt pelaamaan kaikki isoimmat kisat (neljä grand slam -turnausta) sekä parhaita pelaajia vastaan. Tosi paljon otteluita tullut ja paljon on tullut voittojakin, sekin on tietysti positiivista, Ruusuvuori myhäilee arvioidessaan kulunutta kautta, jota on vielä jäljellä kuuden tai seitsemän turnauksen edestä.

Ruusuvuorelle vuosi on ollut ensimmäinen täysi kausi lajin ylimmällä ammattilaistasolla, sillä viime vuosi meni repaleisesti koronaviruspandemian runnellessa tennistä. Nuori mies on päässyt ammattilaisuuden makuun hyvine ja huonompinekin (matkustukset, aikaerot, hotellielämä) puolineen. Ja vaikka nousevalle tennisammattilaiselle peleissä ja turnauksissa piisaa ylä- ja alamäkiä, toi viimeisin kuuden kisan kiertue Pohjois-Amerikassa jälleen tunnetta siitä kuuluisasta "eteenpäin menosta".

– Alkoi taas näkymään se duuni, mitä on tehty. Pari semifinaalia ja tasaisemmin tuloksia. Pelillisesti, fyysisesti ja mentaalisestikin kaikki alkoi tuntumaan taas paremmalta, Ruusuvuori miettii.

– Ja muutenkin pelaajat, se ympäristö ja ilmapiiri alkavat olemaan tutumpia. On vain kivempi ja viihtyisämpi olla, ja enemmän sellaista tatsia siihen ihan vain kiertue-elämään. Se on niin iso osa ammattilaisuutta, hän pohtii vielä oppimista ammattiinsa.

Tavoitteita on tietenkin turha kiveen hakata, mutta seuraava kiintopiste on osaltaan mielessä.

– Seuraava isompi (maali) on sitten top-50, ja siitä sitten kohti 30:n kärkeä, tuoreella maailmanlistalla sijalla 74 oleva Ruusuvuori päättää.

"Aika huikeaa menestyskulkua"

Suomalaisittain tennisvuodessa on erityisesti ilahduttanut myös Ruusuvuorta lähes kymmenen vuotta vanhempi Harri Heliövaara. Uransa jo kertaalleen lopettanut Heliövaara otti nelinpelin ATP-turnausvoiton ja on noussut nelinpelin maailmanlistalla top-80:een. Lisäksi vuotta on kruunannut perheenisäksi tulo.

– Edelliset 12 kuukautta ovat olleet aika huikeaa menestyskulkua. Ranking lähti 150:stä, ja nyt ollaan kohta 70:ssä. Tuli top-sadan rikkominen, sitten yhtäkkiä ATP-voitto ja Wimbledonissa kolmannelle kierrokselle. Ura menee eteenpäin, koko ajan tuntuu, että pääsee isompiin ja isompiin kisoihin. Jos ranking vielä puolittuu seuraavan 12 kuukauden aikana, niin sitten on tosi hyvä tilanne, Heliövaara iloitsee.

Heliövaara satsasi nelinpeliin palattuaan kentille 2018. Ennen tätä hän oli useamman vuoden sivussa opiskelu- ja työkiireiden takia.

– Kaksinpelissä pääsin top-200:aan (22-vuotiaana) ja koin, että se oli aika lähellä maksimia. Mutta nelinpelissä oli vielä potentiaalia. Nelinpeli on selvästi vanhempien pelaajien laji. Se vaatii fyysisesti vähemmän, mahdollistaa uran jatkamisen. Ja onhan siinä sekin, että saa enemmän yhteisöllisyyttä.

Tuoreella isällä on ollut pelimatkoilla kestämistä yksin hotellihuoneessa, vaikka perhe eli vaimo Sini Heliövaara ja pieni Alba-tytär ovatkin olleet muassa esimerkiksi Pohjois-Amerikan matkalla.

– Välillä tulee syyllinen olo siitä, ettei ole auttamassa ja hoitamassa kotona. Siellä yksin hotellissa on päiviä, jolloin ei itsellä ole mitään tekemistä, ja tietää, että vaimolla on väsymystä ja hommaa riittää. Siinä on omat vaikeutensa, mutta toistaiseksi ollaan pärjätty, Heliövaara kertoo.