Kiekkokausi 2021–22, pääkirjoitus: Kuka Pelicansin paattia ohjaa? Pasi Nurmisen operointi savuverhon takana jättää ulospäin epämääräisen kuvan

Pasi Nurminen palasi Pelicansin hallitukseen tänä syksynä viime kauden hyllytyksen jäljiltä. Mirja Hussain
Mikael Hoikkala

Mikael Hoikkala

Alakerta on kunnossa, yläkerta huolettaa.

Jos edellinen kielikuva olisi perinteisintä urheilukieltä eli viitattaisiin puolustukseen ja hyökkäykseen, asia ei olisi kovin dramaattinen, mutta kun alakerta tarkoittaa Pelicansin joukkuetta ja yläkerta seuran toimistoa, kyse on isommista jutuista.

Alakerta on todellakin kunnossa. Etelä-Suomen Sanomien Kiekkokausi 2021–22 -erikoislehti tarjoaa läjän juttuja, jotka antavat aihetta innostua tämän kauden Pelicansista.

Yläkerran tarina on monimutkaisempi. Ulospäin piirtyvä kuva on hatara ja epäselvä, eikä syynä ole vain viime tilikauden mojova miljoonan euron liiketappio.

Hallituksen puheenjohtaja Tommi Kurkaa (edessä) ja toimitusjohtaja Lauri Pöyhönen ovat tällä hetkellä Pelicansin keulakasvot. Maiju Manninen

Pelicansilla on johtohenkilöinä kaksi sattumakenraalia. Lauri Pöyhönen nousi kesken viime syksyn toimitusjohtajaksi ja Tommi Kurkaa hallituksen puheenjohtajaksi, kun itsensä molempiin tehtäviin nimityttänyt Pasi Nurminen oli joutunut hyllytetyksi rikostutkinnan seurauksena.

Kriittinen oppositio on siivottu seuran sisältä pois.

Johtokaksikon titteleistä ovat sittemmin vt-etuliitteet poistuneet, ja loppukesän yhtiökokouksessa Nurminenkin palasi hallitukseen.

Siitä päästään kysymään, kuka Pelicansia oikeasti johtaa.

Seuran pääomistaja Nurmisella ei ole Pelicansissa virallisesti mitään operatiivista roolia eikä titteliä, mutta hän on häärännyt toimistolla keväästä lähtien. Jatkossa hän toimii Pelicansin edustajana joissakin sellaisissa Liigan kokouksissa, joihin normaalisti osallistuisi hallituksen puheenjohtaja.

Ääneen lausuttu perustelu, että Nurmisella on kokouksiin enemmän annettavaa kuin Kurkaalla, on sinänsä todenmukainen. Toinen asia on, kääntyvätkö asiat Nurmisen impulsiivisella toimintatavalla aina lahtelaisille parhain päin.

Seuran sisällä kaikki menee helposti myötäkarvaan, koska kriittinen oppositio on siivottu toimistolta ja hallituksesta pois.

Aiemmin oli pitkä perinne, että Pelicansiin värvättiin ulkopuolelta sujuvasanainen nokkamies hallituksen puheenjohtajaksi. Tällaista vaihtoehtoa ei kuulemma tällä kertaa edes harkittu. Tulee vaikutelma, ettei johtohenkilöiden harmaus erityisemmin haittaa Pelicansia. Titteleiden varjolla seurajohto henkilöityy Pöyhöseen ja Kurkaahan, eikä kiusallinen huomio kiinnity savuverhon takana hääräilevään Nurmiseen, jonka saama rikostuomio on kauden alkaessa vain puoli vuotta vanha.

Miljoonatappiosta huolimatta Pelicans on onnistunut kasaamaan hyvän joukkueen, eikä ympärillä leiju maailmanlopun meininki kuten vuosi sitten. Se kertoo, että Lahden seudun urheiluväeltä löytyy edelleen lompakkoa ja vahvaa jääkiekkomieltä pitämään kaupungin palloilun lippulaiva pinnalla.

Kunhan tätä kaikkea ei sössittäisi tempoilevalla johtamisella ja valtapeleillä.

Pelicansin maalivahti Emil Larmi säheltää ja ihastuttaa Twitterissä, mutta pohjalla on saksalaisen täsmällinen luonne, joka tekee määrätietoisesti töitä NHL-unelmansa eteen – "Olen siviilissä päinvastainen persoona kuin jäällä"

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut