Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Ristomatti Hakola on toipunut harjoituskuntoon

Maastohiihtäjä Ristomatti Hakola on päässyt vihdoin kiinni normaaliharjoitteluun hankalasti alkaneen harjoituskauden harmien jäljiltä. Alkukesän jalkavamma on parantunut, mutta kaikkia maastohiihtäjän tavanomaisia harjoitteita jalka alkoi sietää vasta Italian-leirin viimeisellä viikolla elokuun lopussa.

– Paranee pikku hiljaa, Hakola totesi jalastaan Helsingissä järjestetyssä Hiihtoliiton tilaisuudessa.

– Meni pitkään, etten voinut kuin polkea kevyillä vastuksilla pyörää ja vetämään vetolaitetta, mutta hiljalleen kuormitusta nostaen. Nyt se on alkanut kestää juoksua ja rullahiihtoa.

Käytännössä harjoituskauden vamma ajoi Oberstdorfin 2021 MM-kisojen hopeamitalistin ahtaalle valmistautumisessa olympiakauteen.

– Enää ei ole aikaa epäonnistumisille. Pelivara on nyt käytetty, Hakola totesi.

– Harjoituskauden loppu pitää mennä aika lailla putkiloon, jos haluaa pärjätä.

Sohvan vihainen jalka

Hakolalla oli monenmoista ongelmaa myös viime talvena. Kausi huipentui silti loistavasti parisprintin MM-hopeaan Joni Mäen kumppanina. Kokemus antaa uskoa nykytilanteeseen, vaikka juhlatunnelmat murenivat rytinällä heti harjoituskauden alussa.

– Viime kaudesta sai harjoituskauden alkuun liikaakin energiaa. Alkoi sattua ja tapahtua kaikenmoista, Hakola totesi.

Jalka kipeytyi heti kauden ensimmäisellä juoksulenkillä. Sitten tuli varvasmurtuma.

– Lähdin lenkille, tulin takaisin kotiin juomaan ja potkaisin varpaani sohvanjalkaan, Hakola muisteli kahden ja puolen kuukauden takaista loukkaantumistaan.

– Joskus tuntuu, että urheilussa 90 prosenttia on pettymyksiä ja 10 prosenttia onnistumisia. Eli mennään pettymyksestä uusiin pettymyksiin, mutta toisaalta ne onnistumiset tuntuvat niin hyviltä, että aina vaan jaksaa yrittää. Kaikesta on kuitenkin selvitty.

Menestystä ruokajonossa

Viimeinen harjoitusviikko Italian alpeilla Passo di Lavazessa sujui sen verran lupaavasti, että Hakolan huumorintaju on jo entisessä huippuvireessä.

– En tainnut olla koko leirin aikana kenenkään edellä kuin ruokajonossa, Hakola kertoi treenivauhdeistaan.

Hakola arvioi, että vaikeudet viivästyttävät kilpailukunnon puhkeamista muutamilla viikoilla.

– Tällä on varmasti iso vaikutus kauden alkuun. Alku on varmasti aika verkkaista, eikä esimerkiksi Rukalta voi odottaa hirveästi, Hakola pohti olympiatalven avausta.

– Toivotaan, että ensi vuoden puolella alkaa sitten näkyä hyvää suorittamista, kun saan nyt alle normaalia harjoittelua.

Alkavan kauden maailmancup alkaa Rukan kisoissa 26.–28. marraskuuta. Kauden päätavoite, Pekingin talviolympialaiset järjestetään 4.–20. helmikuuta.