Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itsenäisyyspäivän kunniamerkkien saajat julkistettiin – katso ketkä palkittiin Lahden seudulla

Pakkovoiton tai ainakin voiton hakuun kärsivällisyydellä – Huuhkajilla vastassa yllätysvalmis vieras

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue jatkaa lauantaina karsintoja kohti MM-lopputurnausta, kun Helsingin Olympiastadionilla vastaan asettuu Kazakstan.

Ennakkoon karsintalohkon heikoimmaksi jos ei peräti "pisteautomaatiksi" ennakoidulla Kazakstanilla on ollut odotettua parempi alku MM-karsintoihin: kaksi tasapeliä Ukrainaa vastaan sekä sinnikäs tappiokotipeli Ranskaa vastaan. Myös kokonaisuudessaan lohko on ollut odotettua tasaisempi: kahdeksan ottelua, joissa kuusi tasapeliä.

Ukrainan Kazakstanille menettämät pisteet voivat vielä näytellä tärkeää roolia lohkon lopputuloksissa, mutta se vaatii sen, että muun muassa Suomi ei sorru samaan. Niinpä lauantaista kohtaamista voi varsin hyvällä syyllä kutsua siksi kuuluisaksi "pakkovoitoksi" Huuhkajille.

– Se on selvä, että jos me meinataan kisoihin mennä niin kolme pistettä (tästä) pitäisi ottaa. Mutta jos painotetaan liikaa tuota "pakkovoitto, pakkovoitto", se voi tuoda väkinäisyyttä pelaajien otteisiin. Se rentous täytyy saada esille, ja ennen kaikkea kärsivällisyys. Se on se avainsana lauantainakin, päävalmentaja Markku Kanerva muotoili ottelun aattona mietteitään pakkovoitosta.

Voitto, pakollinen sellainen tai millainen muunlainen vain, tulee tekemällä maaleja. Huuhkajille keskiviikkoinen 0–0-maaottelu Walesia vastaan oli kolmas peräkkäinen maaliton peli, ja kaikkiaan kuudessa viime pelissään joukkue on tehnyt tasan yhden osuman. Walesia vastaan ei kirjattu yhtään laukausta kohti maalia.

– Totta kai todennäköisyys maaliin kasvaa, kun saadaan laukauksia kohti maalia. Siinä on ihan selkeästi yksi kehityskohde, ja jos ajatellaan Kazakstan-peliä, niin tilanteenvaihtopelaaminen on isossa roolissa. Kazakstan kuitenkin pyrkii hyökkäämään, ja jos saadaan pallonriistoja, laidoilta löytyy kyllä tilaa vastahyökkäyksille, Kanerva pähkäili.

– Kazakstanilla oli (keskiviikon 2–2-tasapelissä) Ukrainaa vastaan 11 maalintekoyritystä. Mutta Ukrainalla oli 25. Sieltä puolustuksesta löytyy tiettyjä heikkouksia, joita meidän pitää hyödyntää.

Pukki sai avausmaalin alta pois

Maaleja havitellessa katseet kohdistuvat tietenkin Teemu Pukkiin, jolla on Huuhkajain paidassa viiden ottelun ja päälle 280 minuutin maaliton putki. Englannin Valioliigassa saldo kuitenkin aukesi viime lauantaina Norwichin 1–2-tappiossa Leicesterille.

– Oli henkilökohtaisesti tosi tärkeää saada se eka maali alta pois, ja se auttaa varmasti näissä seuraavissa peleissä. Kauden aloitus (0–3- ja 0–5-tappiot Liverpoolille ja Manchester Citylle) oli tosi vaikea joukkueella ja itselläkin, mutta tuo viime peli oli jo parempaa. Kyllä minulla on ihan positiiviset fiilikset tällä hetkellä omasta tuntumasta, Pukki totesi.

Kazakstania vastaan Pukin alapuolelta uupuvat niin Robin Lod kuin Glen Kamarakin, joten Onni Valakarille lienee luvassa roolia. Valakari on valmis.

– Koen, että pystyn tuomaan pallolliseen peliin asioita. Ja myös laukaisu-uhkaa, Valakari totesi.