Ratakelaaja Toni Piispasen tinkimätön harjoittelu toi palkinnon varhain tiistaiaamuna Suomen aikaa. Piispanen juhli Tokion olympiastadionilla uransa toista paralympiavoittoa, kun hän tuli ensimmäisenä maaliin T51-luokan 200 metrillä.
Piispasen kultamitalin lisäksi suomalaiset saavuttivat tiistaina kaksi viitossijaa, joista vastasivat jousiampuja Jere Forsberg ja käsipyöräilijä Teppo Polvi.
Tahdonvoimaa korostanut Piispanen kuorrutti voittonsa paralympiaennätyksellä 36,81.
– Tehtiin ihan älyttömästi töitä viimeiset 2–3 vuotta, jotta saavutettaisiin tämä taso. Kesä meni todella hyvin, ja uusi maailmanennätys (36,35) muutama viikko sitten antoi paljon uskoa, että olen hyvässä kunnossa. Toivoin hartaasti, että kunto riittää tänne asti, ja riitti tosi hyvin, Piispanen kommentoi Paralympiakomitean tiedotteessa.
Hänen aiempi paralympiakultansa oli Lontoon vuoden 2012 kisojen sataselta. Tokiossa 100 metriä on ohjelmassa perjantaina.
Kaarrematkalla Piispasen pitkäaikainen kilpakumppani, belgialainen Peter Genyn jäi hopealle ajalla 37,11. Toinen belgialainen, Roger Habsch otti pronssia ajalla 38,33. Koko mitalikolmikko kelasi alle aiemman paralympiaennätyksen 39,70.
– Tosi tiukka kisa ja ajallisesti kovatasoisin T51-luokan 200 metrin kisa koskaan. Senkin puoleen olen tosi onnellinen, että pystyin voittamaan Peter Genynin, jonka kanssa on ollut tosi kovia kisoja viime vuosina, Piispanen kertasi.
Hän iloitsi pystyneensä tasapainoiseen ja virheettömään kelaukseen. Kädet eivät lipsuneet, ja kaarrelähtö toimi.
– Kesän aikana sain omat maksiminopeudet nousemaan juuri sen kriittisen tason yläpuolelle, että pystyin pitämään Peterin takana, Piispanen kertoi.
Onnistuminen oli Piispaselle tärkeä, sillä viiden vuoden takaisissa Rion paralympialaisissa hän joutui pettymään olkapäävamman takia.
– Nyt pystyin hallitsemaan omat tunteet ja keskittymään kisaan, Espoon Tapioita edustava Piispanen kertoi.
Oman haasteensa toi helle, ja Piispasen mukaan ennen lähtöä kehossa tuntui siltä kuin olisi 40 astetta kuumetta.
Lisää treeniä kohti Pariisia
Jousiampuja Jere Forsberg ylsi puolivälieriin, mutta niissä Slovakian Marcel Pavlik oli suomalaista parempi 144–141. Aamun ensimmäisessä pudotusottelussa Forsberg voitti Iranin Alisina Manshaezadehin 145–143.
– Toisessa ottelussa lopun ysit jäivät harmittavan lähelle kymppejä, ja kun kaveri ampui siihen kymppejä, niin ei siinä mitään, espoolaistunut kotkalainen totesi.
Forsberg voitti kultaa Lontoossa 2012 ja oli Riossa vuonna 2016 yhdeksäs.
– Ttätä en nyt pettymykseksi luokittelisi, vaikka totta kai voittamaan lähdin. Taso on täällä todella kova, joten pitää vain ottaa lusikka kauniiseen käteen ja tehdä hommia, Pariisin 2024 kisoihin jo tähyävä Forsberg kommentoi.
Tuntumaa mäkiin simulaattorista
Nivalalainen Teppo Polvi oli viides käsipyöräilyn H1-luokan aika-ajokisassa, mutta pettyi mitalisijojen karattua kauas.
– Parempaa odotin. Oli vähän sellaista tukkoista ajamista käytännössä puolet kisasta, Polvi totesi.
Kisan toinen suomalaisajaja, lohjalainen Harri Sopanen sen sijaan ajoi ulos ja joutui käymään sairaalassa paikattavana. Fujin moottoriradalla ajettu kilpailu sisälsi pari jyrkkää alamäkeä, joiden päässä oli tiukka mutka. Toisessa niistä Sopanen törmäsi kovasta vauhdista tunnelin seinään. Hän ei onnekseen loukkaantunut vakavasti, mutta ei pysty kilpailemaan keskiviikon maantieajossa.
Rata oli vaikeavammaisten H1-käsipyöräluokan ajajille vaikea. Polven mukaan oli merkittävä etu, että suomalaiset olivat päässeet ajamaan Jyväskylässä Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksella simulaattoriversiota radasta.
– Mäkien kovuutta ei olisi ilman sitä tiennyt. Alamäissä tultiin viittäkymppiä, ja ylämäissä vauhti hidastui alle neljään, Polvi totesi.