Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Reetta Hurske odottaa kotikisoista hyvää kannustusta, Tampereen Kalevan kisojen perjantai huipentuu naisten 100 metrin aitajuoksun loppukilpailuun

Aitajuoksija Reetta Hurske starttaa suurena suosikkina kotikentällään Ratinassa yleisurheilun Suomen mestaruuskilpailuihin Kalevan kisoihin. Kokeneimmat kilpakumppanit ovat nyt poissa, joten Hurske yrittää ottaa komennon kokeneen arvokisajuoksijan rutiinilla.

– Tavoitteena on Suomen mestaruus, totta kai, Hurske totesi kisojen ennakkotilaisuudessa Tampereella.

– Nämä ovat minulle ensimmäiset ja todennäköisesti myös viimeiset SM-kotikisat. Kovasti toivon, että katsomossa olisi paljon tuttuja myös muita ihmisiä kannustamassa.

Jalkaleikkauksesta toipuva Annimari Korte ja lihasrevähdyksestä toipuva Nooralotta Neziri ovat jo lopettaneet kautensa, mutta Hurskeella on siitä huolimatta kelpo kirittäjiä Tampereen kisoissa. Anni Siirtola on kohentanut tällä kaudella ennätyksensä aikaan 13,24 ja Saara Keskitalo aikaan 13,30.

– Ei sovi epäonnistua, kun nuorempia on tulossa meidän kokeneempien kanssa samoille lukemille. Lahden gp-kisoissa oikein ilahduin, kun he nousivat niin hyviin tuloksiin, Hurske kertoi.

Hurske voitti viime viikolla Lahden kilpailun ajalla 13,01. Siirtola juoksi 13,28 ja Keskitalo ennätyksensä.

Hurske saattoi iloita myös omasta vauhdistaan, sillä aika oli hänelle kauden kolmanneksi paras.

– Ylimääräinen lataus purkaantui Tokion olympialaisiin. Treeneissä on ollut sen jälkeen rennompi fiilis, Hurske taustoitti hyvää tulostaan.

Naisten 100 metrin aitajuoksu on Tampereen Kalevan kisojen ohjelmassa perjantaina.

Miesten seiväshypyssä taso kohentunut

Miesten seiväshypyssä taso on noussut kuin varkain, kun lajin suomalaiset kärkimiehet eivät yltäneet tällä kaudella kirkkaimpiin valoihin eli Tokion olympialaisiin. Mikko Paavola on kuitenkin kohentanut ennätyksensä tällä kaudella 571:een. Urho Kujanpää on ylittänyt 565 ja Tommi Holttinen 564.

Paavola, 23, saavutti viime vuonna ensimmäisen mestaruutensa Kalevan kisoissa, eikä halua luopua asemastaan.

– Ainoastaan mestaruus on tavoitteena, Paavola totesi lauantain seiväskilpailusta.

– Samalla pitää kuitenkin muistaa, että laji on herkkä ja altis sääolosuhteille. Voi tapahtua mitä vaan.

Seiväshypyssä pelataan päivän vireystilan ja sääolojen mukaan seipäiden jäykkyyksillä ja otekorkeudella. Paavola on kehittynyt viime vuodesta voimiltaan ja juoksuvauhdiltaan, mikä on mahdollistanut isommat seipäät ja korkeamman otekorkeuden täksi kaudeksi.

– Seipäät ovat jäykempiä, kun olen parantanut vauhdinjuoksua puoli metriä sekunnissa, Paavola kertoi.

Paavola lähestyy seiväskuoppaa parhaimmillaan 9,3–9,4 metriä sekunnissa.

– Otekorkeus on ollut parhaimmillaan viidessä metrissä, kun se oli vielä viime vuonna 480 ja jopa alle, Paavola selvitti kehityksen käytännön merkitystä.

Rutiinia 570:n korkeuksiin

Seiväsennätystään Paavola on kohentanut viime vuodesta korskeasti 25 senttiä, mutta Jani Lehtosen Suomen ennätyksestä 582 hän ei vielä haaveile.

– On vielä vähän aikaista puhua siitä. Suomen ennätystä voi alkaa tavoitella sitten, kun on tehnyt lähemmäs kymmenen 570:n tulosta. Minulla on niitä vasta kaksi, Paavola huomautti.

Seiväshypyn maailmanennätysmies Armand Duplantis on hurmannut lajiväen Paavola mukaan lukien. Ruotsalaishyppääjä ei kuitenkaan sovi Paavolalle malliesimerkiksi, koska he ovat niin erityyppisiä hyppääjiä.

Duplantis on ylivoimaisen nopea hyppääjä. Paavola luokittelee itsensä venäläistyyppiseksi voimahyppääjäksi.

– Minulla ei ole ketään yksittäistä esikuvaa. Katson vähän kaikkia hyppääjiä ja mietin siltä pohjalta, mitä voisin itse kokeilla, Paavola kertoi.

Samuel Purola urakoi lyhimmät pikamatkat

Pikajuoksijat Samuel Purola ja Viljami Kaasalainen kohtaavat näillä näkymin toisensa Kalevan kisojen 200 metrillä sunnuntaina. Purola juoksee sitä ennen satasen ja Kaasalainen nykyisen päämatkansa 400 metriä.

Purolan päämatka on juuri 200 metriä.

– Tavoitteena on mestaruus, kun minulla ei vielä ole kultaa Kalevan kisoista, vaikka olen saavuttanut hallikisoista jo viisi Suomen mestaruutta, Purola kertoi.

– Mieluummin ottaisin mestaruuden 200 metriltä, sillä se on minulle rakkaampi matka. Siihen panostan ihan erityisesti.

Kaasalainen otti viime vuonna yllätysmestaruuden 100 metrillä. Nyt matkan suosikki on Samuli Samuelsson, ja 10,44 tällä kaudella juossut Purola kuuluu haastajiin.

– Satasella aika voisi parantua kympän (sekunnin kymmenyksen), jopa kaksi, jos saisin lähdön kulkemaan, Purola arveli.

– En pääse satasella muiden mukaan, kun ensimmäiset 30 metriä on mennyt jopa kaksi kymppää hitaammin kuin hallikaudella. Maksimivauhti on kuitenkin hyvässä kunnossa, joten 200 metriä kulkee satasta paremmin.

Purola on juossut 200 metrin kauden kärkiaikaan ja ennätykseensä 20,79. Hyvissä oloissa hän odottaa siihen parannusta jo Tampereen Kalevan kisoissa.

– Minulla on ollut todella hyvä fiilis treeneissä parin viikon ajan. Kunto on nousussa, joten aika lähelle ennätysaikaa tai jopa alle pitäisi mennä, Purola suunnitteli.

Kaasalaisella kova urakka

Kaasalaisella on samanlaiset suunnitelmat 400 metrille.

– Mestaruus on ykköstavoite, mutta bonuksena voisi tulla myös 47 sekunnin alitus. Siihen on tällä kaudella vielä kaksi kisaa aikaa (Kalevan kisat ja Ruotsi-ottelu). Uskon, että ennätys tulee, jos vain on ok kelit, Kaasalainen kertoi.

Kaasalainen on kilpaillut uudella päämatkallaan tänä vuonna neljä kertaa. Ennätyksensä 47,20 hän juoksi 11. elokuuta Helsingissä.

– Vauhti on kiihtynyt joka kisassa. Uskon, että paranee edelleen, jos alkuerä ei vie kaikkia mehuja, Kaasalainen arveli.

Suurimpana ongelmana Kaasalainen pitää vielä kokemattomuuttaan.

– Alla on vasta neljä juoksua. En vielä edes tiedä, millainen vauhdinjako sopii minulle parhaiten, Kaasalainen muistutti.

– Toivonkin, että Kalevan kisoissa joku olisi ulkopuolella ja aloittaisi kovaa, että saisin vauhtiin vertailukohdan.

Miesten ratakierros kilpaillaan lauantaina, joten Kaasalainen ei pääse ainakaan tuorein jaloin 200 metrille.

– Olen ilmoittautunut myös 200 metrille ja toivottavasti pystyn osallistumaan myös sille matkalle. Mutta katsotaan, miten olen hengissä kahden 400-metrisen jälkeen, Kaasalainen ennakoi kahden matkan urakkaansa.