Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Olympiavoitto vapautti Duplantiksen ennätysjahtiin, Senni Salminen löysi latingin loppukauteen

Seiväshypyn olympiavoittaja ja ME-mies Armand Duplantis ei vaivaa päätään mahdollisuuksiensa ylärajoista. Seiväsväki arvailee, siirtääkö 21-vuotias ruotsalainen maailmanennätyksen lopulta 630:een vai 640:een, mutta hän itse keskittyy vain hyppäämään yhä paremmin ja samalla yhä korkeammalta.

– Uskon, että pystyn parempaan. Tunnen, että olen saanut vasta jäävuoren huipun esiin, Duplantis kertoi maanantaina Olympiastadionilla järjestetyssä sponsoritilaisuudessa.

– En kuitenkaan mieti mitään 630-tulosta, sillä etenen askel kerrallaan ja haluaisin ensimmäiseksi päästä 620:n lukemiin. Se on oikein hyvä lukema.

Duplantis hyppäsi viime vuonna ME-tulokset 617 ja 618. Tänä vuonna hän on yrittänyt ennätystä 619 seitsemässä kilpailussa onnistumatta, ja ennätysjahti jatkuu seuraavaksi Timanttiliigan kilpailuissa Lausannessa, Pariisissa ja Brysselissä.

– Tarvitsen ennätykseen hyvän kilpailun ja hyvän yleisön. Haluan, että yleisö on todistamassa ennätystä, sillä saan siitä lisäenergiaa hyppyyni, Duplantis jatkoi.

– Olympiavoitto vei paineet harteiltani ja voin sen ansiosta hypätä hieman rennommin loppukauden kisoissa.

Olympiavoitto oli suuri unelma

Duplantis otti Tokiossa olympiavoiton tuloksella 602. Kilpailun päätteeksi hän jahtasi myös maailmanennätystä, vaikka rajuin lataus oli mennyt kilpailun voittamiseen.

Olympiavoitosta hän on unelmoinut siitä saakka, kun alkoi kolmevuotiaana hypätä seivästä kodin takapihalla Lafayettessa Louisianassa. Tuoreen olympiavoittajan motivaatio on silti ennallaan.

– Motivaationi on itse asiassa taas todella korkealla, Duplantis vakuutti.

– Olympiavoittoa oli aluksi vaikea edes käsittää todeksi, kun se oli ollut niin pitkään suuri unelma. Sitten voitto tuntui viikon verran tosi upealta ja saatoin nauttia siitä, mutta nyt haluan taas hyppäämään. Haluan hypätä korkealta, enkä vain puhua siitä.

Tähtäin "superkorkealla"

Duplantiksen mukaan olympiavoitto konkretisoitui hienolla ja yllättävällä tavalla Helsinki-Vantaan lentoasemalla, kun hän palasi Tokiosta Ruotsiin.

– Palasin Tokiosta Finnairin lennolla, ja meillä oli välilasku Helsingissä. En osannut aavistaa, että myös suomalaiset tunnistaisivat minut niin hyvin, mutta kaikki tulivat kentällä onnittelemaan minua, Duplantis kertoi.

– Se yllätti minut ja se tuntui aika hienolta.

Duplantis saavutti jo 18-vuotiaana Euroopan mestaruuden Berliinin 2018 kisoissa. Dohan MM-kisoissa vuotta myöhemmin hän jäi kirvelevästi hopealle, mikä kannusti häntä seuraavan talven hallikaudella ME-hyppyihin.

Duplantis muistaa tappion karvauden edelleen, eikä halua kokea samaa ensi vuoden MM-kisoissa Eugenessa eikä EM-kisoissa Pariisissa.

– Arvokisat ovat minulle kaikkein tärkeimmät kilpailut, ja ensi vuonna niitä tilaisuuksia on peräti kaksi. Haluan onnistua niissä ja samalla hypätä mahdollisimman hyvin myös muissa kilpailuissani, Duplantis korosti.

– Uran lopullisena tavoitteena on kehittyä tässä lajissa aivan omalle tasolle muiden yläpuolella. Haluan jonain päivänä hypätä superkorkealta.

Senni Salminen odottaa hyvää tulosta Lausannesta

Kolmiloikkaaja Senni Salminen lähtee hyvissä voimissa yleisurheilukauden jäljellä oleviin koitoksiin. Upea kausi ei huipentunut odotetulla tavalla Tokion olympialaisissa, mutta hän odottaa hyviä tuloksia Lausannen Timanttiliigasta, Kalevan kisoista ja Ruotsi-ottelusta.

– Lataus olympialaisiin oli järkyttävä ja tulos hirveä pettymys, mutten jäänyt miettimään sitä liikaa, Salminen kertoi maanantaina Olympiastadionilla järjestetyssä sponsoritilaisuudessa.

– Olen nyt saanut koottua itseni ja lähden taas todella, todella innoissani kisoihin.

Salminen, 25, pettyi, kun hän jäi sentillä olympiafinaalista karsinnan 13:nneksi. Hän oli huippuvireessä, muttei saanut tekniikkaa jengoilleen äärikovassa vauhdissa.

– Fysiikka oli parhaassa kunnossa oikeaan aikaan, mutta pää ei. En saanut kuntoa ulos tulokseksi, Salminen tiivisti.

Salminen koki, ettei hän saanut olympialoikkiinsa samaa "raivoa" kuin vauhdinjuoksuun.

– Vahvuuteni on se, että tulen pelottomalla, rauhallisella raivolla lankulle. Olympiakarsinnassa oli kyse siitä, että loikat eivät olleet yhtä rohkeita. Loikkiin tuli kinkan jälkeen vastaponnistusta, Salminen kertoi.

Fyysinen vire kuin alkukesästä

Loppukauden kisaloikkiin Salminen hakee napakasta vauhdista parempaa rytmiä ja tasapainoa.

– Henkisellä puolella oli olympialaisten jälkeen pientä kokoamista, mutta fyysisellä puolella ei ole mitään huolta. Valmentaja Matti Mononen osaa teettää oikeat jutut, ja olen tehnyt olympialaisten jälkeen kovaakin treeniä, Salminen jatkoi.

– Keho tuntuu yhtä hyvältä kuin alkukesästä, joten mikäs tässä on hypätessä.

Lausannen Timanttiliiga järjestetään 26. elokuuta. Kalevan kisojen karsinta hypätään jo kaksi päivää myöhemmin, ja Ruotsi-ottelun loikkakilpailu 5. syyskuuta.

Salmisen kesäkuussa hyppäämä kolmiloikan Suomen ennätys on 14,63.