Jason Kenny huomasi muiden uinuvan ja kiihdytti historialliseen seitsemänteen olympiakultaan

Ratapyöräilijä Jason Kennystä on tullut Britannian historian menestynein olympiaurheilija. Kenny otti sunnuntaina Tokiossa miesten keirinin olympiavoiton ja ylsi ensimmäisenä brittinä seitsemään olympiakultaan.

Aiemmin hän jakoi ennätyksen kuudella kullalla toisen ratapyöräilijän Chris Hoyn kanssa. Yhteensä Kennyllä on nyt yhdeksän olympiamitalia, mikä sekin on enemmän kuin kenelläkään toisella britillä. Hän jätti taaksensa kahdeksan olympiamitalin haltijan, pyöräilijä Bradley Wigginsin.

Kenny, 33, lähti altavastaajana keirinin finaaliin, joka oli hänelle Tokion kisojen viimeinen mahdollisuus olympiavoittoon. Hän oli Tokiossa jäänyt ilman mitalia sprintissä ja saanut tyytyä hopeaan joukkuesprintissä.

Keirinin finaalissa hän kuitenkin esitteli häikäisevää räjähtävää nopeuttaan. Kenny hyödynsi kilpailijoidensa taktisen uinumisen ja nykäisi karkumatkalle, jota muut eivät enää pystyneet kuromaan kiinni.

Hopeaa otti Malesian Mohd Azizulhasni Awang ja pronssia Hollannin Harrie Lavreysen. Keirinin hallitseva maailmanmestari Lavreysen oli voittanut näissä kisoissa jo kaksi kultaa, mutta ei nyt mahtanut mitään itseään lähes 10 vuotta vanhemmalle Kennylle.

Britannialle "vain" kolme ratapyöräilykultaa

Kenny aloitti olympiakultien rohmuamisen jo Pekingissä 2008 joukkuesprintin voitolla ja täydensi saldoaan Lontoossa 2012 kahdella ja Riossa 2016 kolmella kultamitalilla.

Keirin on ollut Britannialle olympialaisissa kultasampo. Kenny on voittanut matkan nyt kaksissa perättäisissä kesäkisoissa, ja sitä ennen Hoy otti kaksi perättäistä keirinin olympiakultaa.

Kaikkiaan Britannia on rohmunnut ratapyöräilyssä 23 kultaa viimeisissä neljissä olympialaisissa. Näissä kisoissa maa sai tyytyä Shizuokan velodromilla kolmeen kultaan, mikä on sen heikoin saldo sitten Ateenan 2004.

Tokion kisat sujuivat kuitenkin mainiosti Kennyn perheeltä, sillä Jason Kennyn vaimo Laura Kenny voitti aiemmin tällä viikolla kultaa naisten pariajossa ja nousi ensimmäisenä brittinaisena viisinkertaiseksi olympiavoittajaksi.

Sunnuntaina kisojen päätösmatkalla naisten omniumissa Kenny sai tyytyä kuudenteen sijaan. Olympiavoiton nappasi Yhdysvaltain Jennifer Valente ennen Japanin Yumi Kajiharaa, joka toi isäntämaalle kisojen ensimmäisen ratapyöräilymitalin, vaikka kaatui muutamaa kierrosta ennen pisteajon maalia. Pronssille polki Hollannin Kirsten Wild.

Sunnuntaina kisattiin myös naisten sprintti, jossa kultaa otti Kanadan Kelsey Mitchell. Hän kukisti finaalissa Ukrainan Olena Starikovan. Pronssia vei Hongkongin Lee Wai-sze.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut