Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Yhdysvallat jyräsi seitsemänteen perättäiseen olympiakultaan naisten koripallossa

Suursuosikki Yhdysvallat on voittanut seitsemännen perättäisen olympiakullan naisten koripallossa. Yhdysvallat kaatoi Tokion kisojen finaalissa kotijoukkue Japanin 90–75.

Yhdysvaltojen tehonainen loppuottelussa oli 30 pistettä tehnyt 201-senttinen Brittney Griner, joka kirjautti myös viisi levypalloa ja kaksi koriin johtanutta syöttöä. Japanin pelaajista Maki Tadaka teki 17 pistettä.

Yhdysvallat hallitsi ottelua alusta lähtien ja meni nopeasti yli 10 pisteen johtoon. Tauolla Yhdysvallat johti 50–39. Japani esiintyi kunniakkaasti, mutta ei pystynyt missään vaiheessa kunnolla haastamaan ennakkosuosikkia. Japanin Rui Machida oli häikäissyt välierässä antamalla peräti 18 koriin johtanutta syöttöä, mutta Yhdysvallat sai pidettyä hänet pihdeissään, ja Machida sai tyytyä finaalissa kuuteen syöttöön.

Japanille hopeamitalikin on kaikkien aikojen paras saavutus olympiakoripallossa. Yhdysvaltojen naisten maajoukkue ei ole hävinnyt olympialaisissa yhtään ottelua vuonna 1992 Barcelonassa IVY:lle kärsityn välierätappion jälkeen. Sunnuntain voitto venytti Yhdysvaltain voittoputken olympia-areenalla huikaisevasti jo 55 otteluun.

Yhdysvaltain kokeneet Sue Bird, 40, ja Diana Taurasi, 39, kruunasivat komeat uransa ja saivat kaulaansa jo viidennet olympiakultansa. Bird on maajoukkuesaavutustensa ohella voittanut Seattle Stormissa neljä WNBA-mestaruutta, kun taas Taurasi on juhlinut Phoenix Mercuryssa kolmea WNBA-mestaruutta. Bird ja Taurasi olivat mukana voittamassa olympiakultaa jo Ateenassa 2004.

Yhdysvaltain koripallonaisten seitsemän kullan putki sivuaa olympiahistorian pisintä joukkuelajien mestaruusputkea. Aiemmin samaan pystyi Yhdysvaltain miesten koripallojoukkue, joka vei seitsemän perättäistä kultaa vuosina 1936–1968.

Naisten koripallopronssi ratkaistiin jo lauantaina, kun Ranska löi Serbian pronssiottelussa 91–76.