Ranska murensi Sammelvuon kultaunelman Tokion finaalitrillerissä – venäläismiehistön kiri ei kantanut loppuun saakka

Tuomas Sammelvuon luotsaama Venäjän olympiakomitean joukkue kukistui tiukassa finaalissa. -Koivisto Antti Aimo-Koivisto / LEHTIKUVA

Reima Rautiainen / STT

Tuomas Sammelvuon ja hänen valmentamansa Venäjän olympiakomitean joukkueen unelma lentopallon miesten olympiakullasta mureni lauantaina Tokiossa. Ranska kukisti hopealle jääneen Sammelvuon luotsaaman joukkueen tiukassa loppuottelussa erin 3–2 (25–23, 25–17, 21–25, 21–25, 15–12).

Ratkaiseva viides erä kääntyi Ranskalle, kun sen passarin Antoine Brizardin toisen kosketuksen ratkaisu vei joukkueen 14–12-johtoon.

Kun Venäjän Maksim Mihailovin isku karkasi seuraavassa pallossa kenttärajojen yli, Ranska saattoi Sammelvuon tekemästä videohaastosta huolimatta juhlia 15–12-erävoittoa ja olympiakultaa.

Päätöserän alussa Venäjä ehti johtaa jo 3–0 ja 6–3. Loppuottelu kesti kaksi tuntia ja 15 minuuttia.

Ranskalle historiallinen mestaruus maistui. Tätä ennen sen paras olympiasijoitus oli kahdeksas sija Soulin kesäkisoissa 1988.

– Uskomatonta. Olemme mestareita, olympiavoittajia, Ranskan vaihtopelaaja Kevin Tillie sanoi Tokion kisajärjestäjien verkkosivuilla .

– Johdimme erin 2–0, ja sitten venäläisjoukkue alkoi pelata paremmin ja paremmin. Onneksi voitimme ratkaisuerän, libero Jenia Grebennikov säesti.

Kaksijakoinen finaali

Finaali alkoi Venäjän ryhmän hallinnalla, kun se johti avauserää sen lopussa jo 22–18. Sen jälkeen Ranska haali Brizardin ässäsyöttöjen turvin viisi pistettä peräkkäin ja hankki 23–22-johdon. Lopulta avauserä meni Ranskalle puolessa tunnissa 25–23.

Toisessa erässä Venäjän olympiaurheilijat romahti. Ranska hankkiutui 19–12-johtoon, eikä vastustaja pystynyt pontevaan takaa-ajoon.

Myös kolmannessa erässä Ranska oli alussa askeleen edellä. Venäjän miehistö teki solkenaan syöttövirheitä. Ranskasta vuoden 2015 Euroopan mestaruuden takuumies Earvin Ngapeth tuntui onnistuvan kaikessa: hän iski läpisyöttöjä, takoi palloa verkolta lattiaan ja haki vaikeita palloja liki katsomosta saakka.

Sammelvuo teki pelaajavaihtoja, kun hän otti Pavel Pankovin passariksi Igor Kobzarin tilalle ja laitapelaajaksi Dmitri Volkovin korvaajaksi Jaroslav Podlesnihin. Sammelvuo sai ottamillaan aikalisillä nostettua valmennettaviensa itseluottamusta.

Niinpä Venäjän ryhmä ryhdistäytyi ja kiri kolmannen erän lopussa 19–19-tasatilanteesta 25–21-voittoon.

Venäjän ryhmän nousu päättyi kolmannen erän alussa, kun kolmannen erän pakkovoitto oli jättänyt ilmeisesti hyvän olon tunnetta. Ranska siirtyi onnistuneella videohaastolla 5–2-johtoon. Venäläismiehistö lämpeni kuitenkin erän vanhetessa ja otti 17–17-tasatilanteen jälkeen johdon, joka piti erän loppuun saakka.

Ranskan Ngapeth keräsi finaalissa 26 pistettä, Venäjän hakkuri Mihailov 21.

Ranska voitti myös alkulohkossa

Ranska voitti keskinäisen kohtaamisen Venäjän olympiaurheilijoita vastaan myös turnauksen alkulohkossa 3–1. Olympiakulta on Ranskan lentopallohistorian ensimmäinen.

Pronssia Tokiossa otti Argentiina, joka ratkaisuottelussa kukisti viiden vuoden takaa olympiakultaa puolustaneen Brasilian erin 3–2.

Venäjä voitti olympiakultaa Lontoossa 2012. Sammelvuo on valmentanut Venäjän lentopallomaajoukkuetta vuodesta 2019. Saman vuoden EM-turnauksessa Venäjän kisat päättyivät Sammelvuon johdolla puolivälierissä tappioon Slovenialle.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut