Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Johannes Vetter on keihäsfinaalin suosikki, ongelmistaan huolimatta – suomalainen tv-yleisö keskittyy Lassi Etelätaloon

Tokion olympialaisissa luettelo miesten keihäskilpailun voittajaehdokkaista on lyhyt. Yksi rivi riittää, koska lajivalmentaja Petteri Piironen kirjoittaa siihen vain Johannes Vetterin nimen.

Alkukaudesta Jan Zeleznyn maailmanennätystä 98,48 ja sataa metriä jahdannut saksalainen on yltänyt tänä vuonna seitsemässä kilpailussa yli 90 metrin. Kilpakumppanit ovat temmeltäneet kesän rajan alla.

Lontoon 2017 kisojen maailmanmestari lähtee kunkun asemassa loppukilpailuun, vaikka hän heitti heinäkuussa keskinkertaisesti ja Tokion karsinnassa äärivarovaisesti liukasteltuaan harjoituskentällä.

– Vetter on varmasti kärkikahinoissa, vaikka hänellä on haasteita alustan ja itseluottamuksen kanssa. Hän pystyy epäonnistuessaankin yli 85 metriin, Piironen sanoo keihäsfinaalin ennakkonäkymistä.

– Intian Neeraj Chopra on toinen, joka kykenee 87 metriin ilman ihmeonnistumista.

Sen jälkeen pakka on Piirosen sanoin iloisesti levällään.

– Mukana on heittäjiä kuten Aliaksei Katkavets, Pavel Mialehska, Alexandru Novac, joita en tunne riittävästi. He ovat isoja kysymysmerkkejä, joten kilpailusta voi tulla melkoista lottoa, Piironen korostaa.

Etelätalon tilaisuus

Suomalainen tv-yleisö keskittyy Lassi Etelätaloon, joka heitti karsinnassa kauden parhaansa 84,50 ja vain puolen metrin päähän ennätyksestään. Ei kuulosta lupaavalta, paitsi niistä, jotka tuntevat hänet heittäjänä.

Etelätalo on kilpaillut arvokisoissa kahdesti aiemmin. Hän oli Zürichin 2014 EM-kisoissa neljäs kauden toiseksi parhaalla heitollaan ja neljäs myös Dohan 2019 MM-kisoissa, taas kauden toiseksi parhaalla tuloksellaan.

– Lassilla on mahdollisuudet taistella hyvistä sijoituksista. Itse asiassa elämänsä tilaisuus ja hän tietää sen, Piironen korostaa.

Perään Piironen lataa vakuuttavan todistuksen heittäjästä, jonka ennätys on vielä alle 85 metrin.

– Lassi on hyvässä vireessä, keskittynyt, rauhallinen, analyyttinen sekä hallitsee painetilanteet ja erilaiset olot, Piironen kehuu.

– Hän voi nousta henkisellä kovuudellaan muiden yläpuolelle.

Napsu kerrallaan lisävauhtia

Etelätalon hyvä vire tuli todistetuksi karsintakilpailussa. Hän selvitti rajan ensimmäisellä yrityksellä, rauhallisesta vauhdista ja hyvällä tekniikalla.

Samanlainen avaus loppukilpailussa olisi täydellinen.

– Lassi kykenee yli 85 metriin, jos hän pystyy loppukilpailussa teknisesti samaan kuin karsinnassa mutta paremmasta vauhdista. Finaalissa tuen ja ajoituksen pitäisi toimia kovemmasta vauhdista yhtä hyvin, Piironen tarkentaa.

– Ja 85-metrin ylityksellä ollaan nyt korkealla.

Piironen on siivonnut mitaliehdokkaiden joukosta Jakub Vadlejchin ja Julian Weberin, koska kaksikon tulokset ovat niin ailahtelevia. Kaiken lisäksi Weber oli kertonut karsinnassa Etelätalolle, ettei ole koskaan kilpaillut vesisateessa.

Keihäs käy sateella liukkaaksi

Tokion keihäskilpailusta tulee 70 prosentin todennäköisyydellä sadekisa. Piirosen mukaan sade, kuumuus ja ilmankosteus voivat tehdä finaalista arvaamattoman.

– En mieti alustaa, vaan otetta, Piironen huomauttaa.

– Keihäästä on vaikea saada pitävää otetta, jos narukierre kastuu. Pihka ei toimi kunnolla, ja magnesium menee velliksi.

Keihäänheiton loppukilpailu alkaa lauantaina kello 14 Suomen aikaa.