Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Sara Kuiviston täyskäsi – neljä juoksua ja neljä Suomen ennätystä

Sara Kuiviston voimat riittivät Tokion olympialaisissa Suomen ennätykseen myös neljännessä startissa. Kuivisto kamppaili keskiviikkona 1 500 metrin välierissä finaalipaikasta loppusuoran kiritaisteluun asti, mutta jäi Suomen ennätysajasta 4.02,35 huolimatta seitsemänneksi ja karsiutui.

Kuivisto kohensi alkuerissä juoksemaansa SE-aikaa lähes kaksi sekuntia ja sijoittui kahden erän aikavertailussa 15:nneksi. Hän rikkoi Tokiossa Suomen ennätykset myös molemmissa 800 metrin juoksuissaan.

Neljännen kilpailun jälkeen Kuviston voimat oli käytetty. Hän joutui toistuvasti nojailemaan polviinsa vastatessaan suomalaisten tiedotusvälineiden kysymyksiin.

– On aika vedätetty olo. Ajettu, Kuivisto naurahti uupumukselleen.

– Täytyy myöntää, että olen väsynyt. Finaalipaikka oli tavoitteena, mutten olisi jaksanut tuhannesosaakaan kovempaa. Kaikki jäi radalle.

Kasin ennätys ja henkinen kestokyky

Porvoolaisen Kuiviston neljän Suomen ennätyksen urakka oli kympin suoritus, kun hän selvisi siitä myös virheittä. Hän koki juoksuista arvokkaimmaksi 800 metrin välierän.

– Kahden minuutin alitus 800 metrillä oli hienoin hetki. Se oli ollut tavoitteena niin pitkään, Kuivisto kertoi.

Hän arvosti myös neljän juoksun kokonaisuutta, joka kulutti päivästä toiseen sekä fyysisiä että henkisiä voimavaroja.

– Olen ylpeä siitä, miten olen pystynyt kasaamaan itseni joka juoksuun. On henkisesti tosi kuluttavaa onnistua toistuvasti, kun koko kroppa käy juoksujen jälkeen ylikierroksilla ja tulee unettomia öitä, Kuivisto paljasti.

– Samalla nämä päivät ovat olleet uran hienoimpia hetkiä. Tämän takia on treenattu.

Seuraava etappi neljä minuuttia

Neljän hienon juoksun ja Suomen ennätysten jälkeen Kuivisto jaksoi suunnitella myös uran jatkoa. Hän haluaisi kokeilla vauhtiaan Timanttiliigan kilpailuissa vielä loppukaudesta.

– Olisi ihan nättiä, jos päämatkoilla olisi ennätykset sub-2 ja sub-4 (alle 2 ja 4 minuutin). Eikä tässä kunnossa kannata jäädä lomalle, Kuivisto totesi.

Tokion juoksut saivat Kuiviston pohtimaan myös seuraavien kausien lajiohjelmaa.

– Olin keväällä aika varma, että tämä jää viimeiseksi kesäksi kasilla ja käännän kokonaan kelkan 1 500 metrille. Nyt tuntuu, että asiaa pitää vielä miettiä.

Kuivisto odottaa myös valmentaja Ari Suhosen kokonaisarvosanaa.

– Mitäs tykkäsit? Kuivisto ajatteli kysyä Suhoselta.

"Äärimmäisen hyvä ja rohkea kilpailija"

Valmentaja Ari Suhonen kehuu valmennettavaansa Sara Kuivistoa erinomaiseksi kilpailijaksi. Se ja henkinen vahvuus tekivät Tokion olympialaisten neljän SE-juoksun urakan mahdolliseksi.

– Väitän, että kokonaisuus oli henkisesti vielä koettelevampi kuin fyysisesti, Suhonen huomautti.

– Toinen tekijä näiden onnistumisten taustalla on se, että Sara on äärimmäisen hyvä ja rohkea kilpailija. Hän vetää tärkeissä kisoissa aina sen, mitä kuntotekijöiden puolesta pystyy, ja nauttii kilpailemisesta.

Kuiviston ennätykset 800 ja 1 500 metrillä hypähtivät nyt tasolle, joka avaa ovet myös Timanttiliigan kisoihin. Vielä suurempi merkitys niillä on valmennuksellisesti.

– Nämä juoksut ja ennätystulokset luovat uskoa siihen, että olemme tehneet asioita oikein. Saimme lisää kokemusta siitä, miten kunto viritetään kauden tärkeimpään hetkeen ja ennen kaikkea varmuutta kauden tämän vaiheen suunnitteluun, Suhonen kertoi.

Kymmenen vuoden työn hedelmät

Suhosen mielestä kuluvan vuoden kehitysharppaus ei johdu viime harjoituskaudesta vaan kymmenen vuoden harjoituskokonaisuudesta.

– Onnistumisen taustalla ei ole yhtä yksittäistä tekijää vaan kymmenen vuoden määrätietoinen harjoittelu optimaalisella tasolla. Työtä on tehty vuodesta toiseen ja ennätyksiä on tullut joka vuosi. Nyt sitten ollaan tässä, Suhonen totesi.

– Toki tavoitteena oli olla olympiavuonna ja olympialaisissa huippukunnossa. Se oli meille tärkeää.

Suhonen kertoi vielä esimerkin siitä, millaista Kuiviston kehitys on ollut harjoituksellisesti.

– Muistan, kun Sara piti vetoharjoitusta raskaana, kun hän juoksi ylämäkeen kymmenen 60 metrin vetoa kävelypalautuksella. Hän ei ollut uskoa, kun sanoin, että hän juoksee niitä joskus 20 kertaa 150 metrin mittaisina, Suhonen naurahti.

– Nykyisin Sara pystyy juoksemaan tämän harjoituksen niin, että 150 metrin vetoja on 24.