Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Jamaikan sprintteritähti Elaine Thompson-Herah toisti Rion saavutuksensa ja otti jo neljännen olympiakultansa – "Aion jatkaa hallintaani"

Jamaikan Elaine Thompson-Herah toisti Rio de Janeiron viiden vuoden takaisen saavutuksensa ja nappasi naisten pikamatkojen tuplakullan myös Tokiossa. Tiistaina Thompson-Herah rynnisti vastustamattomasti naisten 200 metrin olympiavoittajaksi kaikkien aikojen kakkosajalla 21,53.

Jamaikalaista nopeammin on juossut vain naisten pikamatkojen maailmanennätyksiä hallitseva Yhdysvaltain Florence Griffith Joyner. Yhdysvaltalaisen 200 metrin ME on 21,34.

Thompson-Herahin kunto on ilmiömäinen, sillä viikonloppuna hän rikkoi Griffith Joynerin olympiaennätyksen 100 metrin kultajuoksussa. Jamaikalaisesta tuli ensimmäinen naisyleisurheilija, joka on voittanut neljä henkilökohtaista olympiakultaa.

– Tämä (saavutus) ei ole vielä oikein uponnut. En halua innostua liikaa, koska en ole nukkunut 100 metrin finaalin jälkeen, 29-vuotias Thompson-Herah lohkaisi uutistoimisto AFP:n mukaan.

– Aion jatkaa hallintaani. Olen käynyt läpi puhelimeni muistiinpanoja: ennätys, maailman kärkitulos, maailmanennätys ja mestaruuden puolustaminen. Voin ruksia näistä asioista nyt kolme.

Namibian Christine Mboma, 18, pinkoi loppukirillään hopealle alle 20-vuotiaiden maailmanennätysajalla 21,81. Yhdysvaltain Gabrielle Thomas kiristi pronssille ajalla 21,87 ja jätti Jamaikan 100 metrin hopeanaisen Shelly-Ann Fraser-Prycen neljänneksi.

Mboma ja kuudenneksi juossut Namibian Beatrice Masilingi kilpailivat Tokiossa sivumatkallaan. Kaksikko ei saa osallistua olympialaisten 400 metrille liian korkeiden testosteroniarvojen takia.

Puolan moukaritähti Wlodarczyk heitti Tokiossa olympiahistoriaa

Puolan heittäjäsuuruus Anita Wlodarczyk viritti itsensä huippuiskuun jälleen kauden tärkeimmällä hetkellä ja juhli Tokion olympialaisissa jo kolmatta perättäistä naisten moukarinheiton olympiavoittoa. Wlodarczykin saavutus on historiallinen, sillä puolalaisesta tuli ensimmäinen nainen, joka voittaa kolme perättäistä olympiakultaa samassa yleisurheilulajissa.

Wlodarczykin, 35, voittoheitto kantoi tiistaina 78,48. Kiinan Wang Zheng otti hopeaa tuloksella 77,03, ja Malwina Kopron varmisti Puolalle pronssisen mitalin tuloksella 75,49.

– Tunnen oloni hyväksi. Olen haaveillut siitä, että minusta tulisi moukarinheiton kuningatar. Olen kärsinyt loukkaantumisista, mutta palasin ja voitin olympiamitalin, Wlodarczyk sanoi.

Ennen Wlodarczykiä Tokion yleisurheiluareenalla nähtiin kolme urheilijaa, joilla kaikilla oli mahdollisuus ottaa uran kolmas olympiakulta. Naisten 100 metrin pikakiitäjä Shelly-Ann Fraser-Pryce (olympiakultaa 2008 ja 2012), kuulantyöntäjä Valerie Adams (2008, 2012) ja kiekonheittäjä Sandra Perkovic (2012, 2016) eivät kuitenkaan onnistuneet saavutuksessa.

Wlodarczykin naisten moukarinheiton maailmanennätys on 82,98 vuodelta 2016.

Duplantis odotetusti seiväshypyn olympiavoittajaksi - uusi ME-tulos 619 oli todella lähellä

Ruotsin Armand Duplantis sementoi Tokion olympialaisissa asemansa miesten seiväshypyn ehdottomana valtiaana. Duplantis tarvitsi olympiavoittoonsa viisi onnistunutta hyppyä, ja lopulta ruotsalaisen kultamitali varmistui tuloksella 602.

Olympiakullan varmistuttua Duplantis, 21, nosti riman uuteen maailmanennätyslukemaan 619. Ruotsalainen nousi ensimmäisellä ja kolmannella yrityksellään ilmavasti riman päälle, mutta molemmilla kerroilla rima tuli hiuksenhienosti alas.

Etenkin Duplantisin ensimmäinen yritys oli todella lähellä onnistua, mutta ruotsalaisen epäonneksi hänen rintansa hipaisi rimaa ratkaisevasti.

Duplantisin maailmanennätys 618 on hallikisasta viime vuodelta. Ulkokentällä hän on ylittänyt parhaimmillaan 615.

Yhdysvaltain Christopher Nilsen nappasi olympiahopeaa ennätyksellään 597. Viiden vuoden takainen olympiavoittaja Thiago Braz otti Brasilialle pronssia tuloksella 587.

Olympiavoitto on Duplantisin uran suurin saavutus. Vuoden 2018 Euroopan mestari jäi Dohan MM-kilpailuissa kaksi vuotta sitten hopealle, mutta nyt amerikanruotsalainen oli täysin omassa luokassaan.

Duplantis on ainoa seiväshyppääjä, joka on ylittänyt kuusi metriä tällä kaudella. Ruotsalaisen kauden kärkitulos 610 on ylivertainen, sillä ennen Tokion finaalia maailmanlistan seuraavat urheilijat olivat tuloksessa 592.

Olympialaisten alla nilkkavaivasta kärsinyt Ranskan seiväsmenestyjä Renaud Lavillenie taipui olympiafinaalin kahdeksanneksi tuloksella 570. Ranskalainen satutti itseään vielä finaalia edeltävässä verryttelyssä, kun hän laskeutui hyppy-yrityksensä jälkeen kivuliaasti mondolle.

Duplantisin viime vuosien ykköshaastajista poissa oli Yhdysvaltain kaksinkertainen maailmanmestari Sam Kendricks. Hän joutui jäämään olympialaisista pois koronatartunnan takia.

Naisten kasilla tehtailtiin ennätyksiä

Myös naisten 800 metrillä nähtiin kovatasoinen finaali, jonka voittajaksi juoksi Yhdysvaltain Athing Mu. Juoksijalahjakkuus Mu, 19, pysäytti kellon aikaan 1.55,21, joka on uusi Yhdysvaltain ennätys.

Omaa ennätystään Mu kohensi 0,86 sekunnilla. Mu päätti Yhdysvaltain pitkän piinan naisten kasilla, sillä maa oli voittanut matkan olympiakullan viimeksi vuonna 1968.

– Tämä on uskomatonta. Olen saavuttanut yhden tavoitteistani. Halusin vain voittaa mitalin, kilpailua alusta loppuun saakka johtanut Mu tunnelmoi.

Britannian 19-vuotias Keely Hodgkinson otti hopeaa maansa ennätysajalla 1.55,88. Raevyn Rogers varmisti Yhdysvalloille pronssin ennätyksellään 1.56,81.

Kilpailu oli todella hurja, sillä kaikkiaan kuusi finaalijuoksijaa paransi ennätystään.

Suomen Sara Kuivisto juoksi Tokiossa ensimmäisenä suomalaisnaisena 800 metrin alle kahteen minuuttiin. Kuivisto juoksi matkan välierissä jääden finaalipaikasta 0,13 sekuntia.